1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Despre frumoasele vacante si sanatatea noastra. Cum se asigura turistii?

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre ce nu trebuie sa lipseasca din bagajul unui turist atunci cand pleaca intr-o excursie, ce acopera asigurarile travel pentru calatoriile in strainatate, dar si in tara, si nu numai, au discutat joi - 8 august a.c., Marius LASLO - Director Executiv - si Sorin CORNEA - Director Marketing - din cadrul DESTINE Broker de Asigurare-Reasigurare si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in Editia Speciala a emisiunii Ora de Risc by XPRIMM.

PROMO

Odata cu inceperea sezonului de vacante, pe langa ochelari de soare, creme de protectie sau haine de plaja, turistii romani aleg tot mai des sa puna in bagaje si o asigurare medicala de calatorie. Asigurarile travel se afla pe un trend ascendent, datorita apetitului tot mai ridicat al turistilor pentru calatoriile in strainatate si probabil a constientizarii sporite a importantei unei astfel de asigurari.

"Atunci cand ne facem bagajele pentru a pleca intr-o vacanta, trebuie sa luam cu noi si o asigurare de calatorie. Se poate incheia foarte simplu, in functie de destinatie, de numarul de persoane, chiar in familie sunt mai ieftine, si in functie de perioada pe care o petrecem in concediu. Aceasta polita ne ajuta in situatiile neplacute care ni s-ar putea intampla pe parcursul calatoriei", a precizat Marius LASLO.

In ce conditii functioneaza asigurarea medicala de calatorie si ce asigura?

"In ultima perioada, sunt tot mai multe cazuri in care oamenii se gandesc si la situatiile mai putin fericite care se pot intampla pe parcursul respectivului concediu, iar acest lucru se poate observa si din datele legate de primele intermediate pe asigurarile de calatorie in strainatate, care sunt pe un trend ascendent. Apropo de primul trimestru al acestui an, cresterea intermedierilor pe aceasta zona a fost de 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Acest lucru inseamna ca oamenii vor sa fie siguri ca, atunci cand li se intampla ceva pe parcursul acelei calatorii, vor avea solutii sa depaseasca cel putin financiar mai bine acea perioada", spune Sorin CORNEA.

Specialistii DESTINE Broker spun ca in acoperirea standard a asigurarii medicale pentru calatorii in strainatate sunt acoperite costurile si cheltuielile medicale ca urmare a producerii unui accident sau a unei imbolnaviri imprevizibile in timpul calatoriei, inclusiv transportul medical de urgenta si cheltuielile de repatriere medicala sau repatriere in cazul decesului persoanei asigurate.

"In cadrul asigurarii travel, nu este acoperita doar sanatatea, sunt variante care acopera si raspunderea civila. Poate sa acopere si pierderea bagajelor sau de exemplu, daca merg in Grecia si vreau sa inchiriez o masina, acolo mi se cere o garantie. Pe polita CASCO a masinii respective exista, de obicei, o fransiza in caz de dauna, de 400 de euro. Ei bine, sunt asigurari travel care acopera inclusiv acea fransiza", a completat Marius LASLO.

Exista si polite care acopera inclusiv riscul pierderii avionului de catre turist, dar si alte riscuri care se pot adauga politei standard, prin clauze suplimentare.

"Asiguratorii iti ofera varianta sa-ti cumperi o singura polita care sa acopere toate aceste riscuri. Exista o asigurare de baza, care acopera zona de sanatate, la care se adauga clauze suplimentare, unde ai posibilitatea sa te "blindezi" de toate aceste riscuri neprevazute", mentioneaza Sorin CORNEA.

Insa, cum "socoteala din targ nu se potriveste de fiecare data cu cea de acasa", exista si situatii in care turistul nu reuseste sa plece in excursia achizitionata, iar acesta isi va putea recupera banii achitati pe vacanta prin asigurarea de calatorie storno, spun specialistii.

"Daca, din cauza unor evenimente, in special medicale, sau probleme aparute inoportun, respectiva familie sau anumita persoana din cadrul acelei familii care a cumparat o excursie nu mai poate pleca isi va recupera banii pe excursie", a spus Sorin CORNEA.

Cat costa o astfel de polita?

"Ea este calculata in functie de perioada, de varsta celui care face deplasarea, de locul unde alege sa calatoreasca, pentru ca sunt tari precum SUA sau Canada unde nu se accepta decat asiguratii de la suma de 50.000 de euro in sus, intrucat serviciile medicale sunt foarte scumpe. Acum vorbim despre o calatorie in Grecia, de exemplu, pentru 7 zile, de la 30 de lei pana la 50-60 de lei, in functie de riscurile pe care le introducem si de suma asigurata. Dar cam in aceasta zona sunt preturile. Ele se pot incheia si pe un an pentru iesiri multiple, asadar aici sunt mai multe variante", a adaugat Marius LASLO.

DESTINE Broker a lansat un produs care acopera continuarea tratamentului in tara

Exista si situatii in care un turist isi incepe tratamentul, sau investigatiile medicale in strainatate, prin intermediul asigurarii medicale de calatorie, iar la intoarcerea in tara trebuie sa continue investigatiile. Asigurarea travel nu este valabila decat pe teritoriul tarii unde se calatoreste, insa DESTINE Broker a dezvoltat un produs impreuna cu SIGNAL IDUNA, prin intermediul caruia turistii romani pot beneficia de continuarea investigatiilor medicale sau de tratament la intoarcerea in tara.

"Polita de asigurare de calatorie in strainatate acopera strict perioada in care excursionistul este plecat in vacanta si este valabila doar pe teritoriul respectivei tari. In momentul in care turistul a ajuns in tara, polita nu mai este valabila", spune Sorin CORNEA.

"Insa, exista situatii cand a aparut un eveniment pe o asigurare de calatorie in strainatate, s-a generat tratamentul acolo, iar turistul revine in tara si, din cauza acelui eveniment, el trebuie sa continue respectivul tratament sau sa i se genereze investigatii suplimentare. In partaneriatul cu SIGNAL IDUNA, am gasit o solutie prin care acele situatii sa poata fi tratate in continuare in Romania. Acopera continuarea investigatiilor sau tratamentului ca urmare a evenimentelor petrecute in strainatate. Ea se cupleaza complementar cu asigurarea de calatorie in strainatate", a completat Sorin CORNEA.

Ce trebuie sa faca turistii care au polita cumparata si se confrunta cu o problema?

"Sunt doua solutii. Exista un numar de call-center inscris pe polita, unde clientii au obligativitatea de a suna pentru a semnala un eveniment asigurat. In conditiile in care sunt in imposibilitatea de a face acest lucru, ei pot beneficia de serviciul medical, il pot plati, aduce in tara toata documentatia respectiva, pe care sa o puna la dispozitia asiguratorului pentru rambursarea costurilor. In acest context, exista o limita de rambursare a acestor cheltuieli, care este in jurul a 1.000 de euro", a raspuns Sorin CORNEA.

Cum se asigura turistii care calatoresc in tara?

Exista si romani carora le place sa calatoreasca si in tara si isi doresc o asigurare medicala de calatorie, insa aceasta nu este valabila decat in strainatate. Pentru a veni in intampinarea acestor probleme, DESTINE Broker a dezvoltat, tot in parteneriat cu SIGNAL IDUNA, un produs care sa asigure calatoriile in tara.

"Avem si o astfel de polita. In colaborarea noastra cu SIGNAL IDUNA am reusit sa cream un astfel de produs. Polita se numeste Travel Intern, insa nu este o polita travel, ea este, de fapt, o polita de sanatate, dar am zis sa mergem pe varianta SIGNAL IDUNA, tot legandu-ne de costuri. Am facut asta pentru ca acel client, care alege o astfel de polita pentru Romania, sa nu fie nevoit sa scoata bani din buzunar. Aceasta polita acopera aceleasi riscuri de imbolnavire, accident si tratament in Romania, pentru cei care pleaca in vacante, statiuni balneare sau interes de serviciu la care au o rezervare si se deplaseaza pe o anumita perioada pe teritoriul Romaniei", spune Marius LASLO.

Deocamdata aceasta asigurare se poate achizitiona doar prin intermediul DESTINE Holidays, insa specialistii DESTINE spun ca foarte curand va fi un produs ce va putea fi vandut de catre toti turoperatorii din Romania.

Ce este Destine Holidays?

"A parut ca societate in urma unei idei pe care am avut-o noi, aici. Si am zis ca, daca tot vindem asigurari travel pentru turisti, de ce nu le-am da si vacante? Asa ca anul trecut am reusit sa infiintam si compania, ea functioneaza foarte bine, a avut o evolutie extraordinara. Vindem toate tipurile de vacante, in toate felurile posibile pe care si le doresc romanii. Acolo ii sfatuim sa isi cumpere si aceste asigurari de calatorii", a raspuns Marius LASLO.

In privinta asigurarilor private de sanatate, acestea duc foarte mult la dezvoltarea sistemului medical privat din Romania crescand concurenta si in acelasi timp calitatea serviciilor, a completat Marius LASLO.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

"Ora de Risc", difuzata de RFI Romania, se afla in vacanta si revine in septembrie cu un sezon nou, atat pe frecventele radio, cat si live pe Facebook, insa pana atunci, va invitam sa ne urmariti editiile speciale.

1.614 accesari