1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Cum ne ferim de riscurile comerciale?

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre rolul unei asigurari de credit comercial, cui se adreseaza si cum functioneaza acest produs, dar mai ales, care sunt domeniile cu daunalitate crescuta, au discutat Luminita MOROSAN - Trade Credit & Bonds Specialist, GrECo Romania -, Mihaela CIRCU - Project Manager, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, de marti - 19 noiembrie a.c., difuzate de RFI Romania.

PROMO


"Creantele comerciale reprezinta vanzari cu plata la termen, fie de marfuri sau prestari de servicii si carora companiile le ofera un termen de plata. Daca ai o factura cu plata la termen, aceea este o creanta comerciala. Reprezinta o pondere foarte importanta in lantul multor companii si, desi se gandesc in mod clar sa-si asigure activele fixe, bunurile, cladirile, utilajele etc, de multe ori, poate nu considera cat ar trebui aceste riscuri aferente acestui important post de activ bilantier", a spus Luminita MOROSAN.

"Asigurarile de riscuri comerciale acopera in primul rand riscul de neincasare a facturilor pe care le-ai emis catre furnizori", a completat Mihaela CIRCU.

Ce riscuri acopera acest tip de asigurare?

"Gandindu-ne la creantele cu plata la termen, poti sa nu fii platit din diferite motive, mergand pana la insolventa clientului tau debitor. In acest caz, sansele de a-ti mai recupera ceva scad dramatic, fie chiar si in instanta. In plus, fata de insolventa se acopera orice risc de neplata. Pur si simplu, daca debitorul nu vrea sa plateasca sau are o situatie de cash-flow, care il impiedica sa-ti plateasca, sau orice alt risc", spune oficialul GrECO Romania.

In privinta costurilor unei astfel de polite, reprezentanta GrECO Romania spune ca acestea variaza in functie de cifra de afaceri a companiei, portofoliul de clienti si rata daunalitatii.

"Pretul unei asigurari de riscuri comerciale depinde de domeniul de activitate, de cifra de afaceri, industrie, rata daunalitatii si structura portofoliului de clienti. Sunt domenii cu daunalitate crescuta precum sunt constructiile, chiar si in domeniul de distributie, food and agri, farmaceutic", a spus Luminita MOROSAN.

"Piata de asigurari de credite comerciale este o piata care se dezvolta de 10 ani in Romania. Cred ca este un drum destul de lung de parcurs, pentru ca un client sa inteleaga necesitatea unui astfel de produs. Consider ca este un tip de asigurare pentru care este nevoie de foarte multa consultanta, astfel incat, clientul sa inteleaga necesitatea acestuia, modul de functionare si sa decida incheierea unei astfel de polite", a adaugat Mihaela CIRCU.

Oficialul GrECO spune ca, desi piata este din ce in ce mai educata pe zona asigurarilor pentru riscuri comerciale, totusi, dinamica cererilor noi nu este aceeasi ca si in alte tari Europene.

"De exemplu la noi, cresterea este de 5-7%, pe an. Gradul de penetrare a acestor tipuri de asiguri in randul companiilor este de 5% - adica aproximativ o companie din 20. Sunt in jur de 1.000 de polite incheiate in piata si in jur de 20-25.000 de companii active si eligibile. Din pacate, procesul este destul de lent comparativ cu tarile din jurul Romaniei, spre exemplu in tarile din Europa de Vest, gradul de penetrare a acestor tipuri de polite a ajuns la peste 30-40%. Pe de alta parte, tot in Romania, procesul de decizie poate sa dureze chiar si ani de zile. Am avut polite pe care le-am negociat trei sau 4 ani", a completat Luminita MOROSAN.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

620 accesari