1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Cum a evoluat piata de brokeraj in 2019?

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre evolutia pietei de brokeraj in 2019, importanta relatiei dintre broker si client, asigurari mai putin cunoscute de catre antreprenori, dar si despre realizarile companiei din acest an au discutat Stefan PRIGOREANU - CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB) -, Mihaela CIRCU - Project Manager, APPA - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, difuzate marti, 10 decembrie, la RFI Romania.

PROMO

"Anul 2019 a fost unul foarte linistit, intrucat exista trei mari legi care guverneaza industria, si anume: legea de functionare a PAID, care reglementeaza asigurarile obligatorii de locuinte si care nu s-a modificat in 2019, desi asteptam acest lucru de peste un an. A doua lege foarte importanta este Legea RCA care nu s-a modificat, desi piata si Comisia Europeana au identificat mai multe corectii pentru a o face mai functionala. Aici, din perspectiva brokerilor as da un exemplu: nici macar nu este luata in calcul eliminarea politelor RCA pe o luna, desi se vand cu costuri de peste 12 ori mai mari decat o polita pe un an. RCA-ul nu ar trebui sa fie vandut la o luna pentru ca presupune niste costuri care sunt ascunse in prima de asigurare si pe care consumatorul le plateste", a spus PRIGOREANU.

"De asemenea, Normele 19 si 20 emise de ASF din decembrie anul trecut, in aplicarea Legi Distributiei in Asigurari, nici acestea nu au fost modificate inca, desi si piata a semnalat in multiple randuri ca sunt necesare corectii si modificari - chiar si pentru politele obligatorii RCA si PAD clientul trebuie sa primeasca zeci de hartii de informare plealabila complicand excesiv", a completat CEO-ul MIB.

Conform oficialului MIB, companiile de asigurari platesc zilnic, in Romania, despagubiri de peste 3 milioane de euro, echivalentul a peste 1 miliard de euro anual. "Acest lucru denota faptul ca se intampla accidente si daune, asta in special pentru cei care au impresia ca lor nu li se poate intampla, insa, se intampla, si acesta este motivul pentru care se platesc zilnic peste 3 milioane de euro despagubiri", a completat PRIGOREANU.

Care ar fi explicatia pentru care piata de brokeraj a crescut la noua luni cu peste 12%?

"Piata de brokeraj a crescut peste media pietei. Probabil consumatorii au identificat nevoia de consultanta, de a te duce si a discuta cu un specialist care poate sa-ti ofere mai multe propuneri de polite de la diversi asiguratori. Poti afla din discutiile cu brokerul ce produs ti se potriveste cel mai bine si pretul pentru mai multe polite. Noi vorbim despre o crestere a industriei, dar cu o baza de plecare totusi mica fata de nevoia de asigurare din aceasta tara, mai ales, pornind de la ideea ca asigurarile totusi se vand si se cumpara mai putin", a spus Mihaela CIRCU.

"Probabil faptul ca nu s-a modificat nimic din punct de vedere legislativ, am putut sa lucram in liniste, ne-am vazut de business si de focusul pe clienti si pe satisfactia lor. Pe de alta parte a fost si focusul pe conformarea legislativa, insa tot in beneficiul clientilor nostri", a completat PRIGOREANU.

In privinta asigurarilor dedicate antreprenorilor, pe langa asigurarile auto, cele pentru cladiri, bunuri, echipamente sau stocuri de marfa, exista asigurari foarte utile pentru antreprenori, precum riscul de neincasare a facturilor de la partenerii de business, spune executivul MIB.

"Apoi, riscul de pierdere de profit din intreruperea activitatii, putini stiu ca se poate asigura. Mai exista si raspunderea chiriasului daca avem chiriasi in spatiile proprietate. Mai mult, se mai asigura raspunderea conducatorilor executivi pentru diverse erori in activitatea lor profesionala. Se asigura si riscurile cyber, o polita moderna asigura chiar si riscurile GDPR. Daca pana in 25 mai 2018 nu era mare problema daca ni se fura sau cripta baza de date, acum, acesta este un incident de securitate care trebuie raportat Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal", spune Stefan PRIGOREANU.

Cum a decurs anul 2019 pentru MIB?

"Am facut mai multe miscari interesante in acest an. In primul rand faptul ca am reusit sa ne conformam deplin la legislatia GDPR, sa ne conformam in cea mai mare parte la legislatia IDD unde suntem cu un foarte mare pas inainte fata de parteneri sau brokeri concurenti. De asemenea, am trecut printr-un proces de digitalizare si paperless si pot sa afirm cu mandrie ca suntem primul broker de asigurare din Romania care a implementat un sistem paperless. Practic, putem sa emitem o polita de asigurare online, pe tableta, clientul semneaza cel mult potita daca este nevoie. Nu in ultimul rand, am atras un actionar foarte important, AUTONOM, cu scopul de a le oferi clientilor nostri o experienta premium, in special la daune", a concluzionat Stefan PRIGOREANU.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

719 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO