1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Cornelia PARASCHIV - Exista ...

VIDEO: Cornelia PARASCHIV - Exista un potential urias pe piata asigurarilor private de sanatate

5 min. / 1.540 cuvinte
"Romania are o populatie de 19,5 milioane, noi avem doar cateva sute de mii de contracte de asigurari private de sanatate, practic exista milioane de persoane care pot beneficia de asigurari de sanatate suplimentare si care, cu o suma minima, ar putea sa aiba un acces mai bun la serviciile de sanatate de care au nevoie", a afirmat Cornelia PARASCHIV (SCARLATESCU), Managing Partner, Medical Check In.

PROMO
Potrivit acesteia, este nevoie de un parteneriat, de o platforma de comunicare intre sistemul privat si cel de stat pentru a identifica exact care sunt nevoile si unde asiguratorii privati pot sa construiasca produse care sa fie adaptate sistemului de sanatate.

"La momentul actual, mergandu-se pe sisteme paralele, asiguratorii acopera servicii in functie de studiile pe care le fac, dar nu printr-un dialog constant cu Ministerul Sanatatii, cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Este important ca, atata vreme cat ratele de mortalitate depind foarte mult de factori de risc comportamentali, un program de educatie la nivel national, un program de preventie, o diagnosticare precoce si un screening ar conduce la prevenirea foarte multor complicatii si cheltuieli inutile in sistemul de sanatate. Aici asiguratorii ar putea avea un rol important. Este important un managament integrat al pacientului, care sa cuprinda si etapele de educatie, preventie, de diagnostic, de tratament si de recuperare pe toate grupurile de varsta, incepand de la nou-nascut (pentru ca mortalitatea infantila si neo-natala este extrem de mare), copil, adolescent, tanar, gravide si pana la cei in varsta, astfel incat asiguratorii privati sa gaseasca exact produsele care sa constituie un ajutor real pentru sistemul de sanatate si populatie", a declarat Cornelia PARASCHIV in cadrul XPRIMM Time for Business "Asigurari de sanatate: ce-si doresc consumatorii".

Ea a mai atras atentia asupra faptului ca asiguratorii au un management foarte bun al riscului, precum si capacitatea de a administra judicios si transparent banii asiguratilor printr-un management financiar eficient. Exista capacitatea asiguratorilor de a acoperi problemele insurmontabile ale sistemului de sanatate romanesc prin conceperea unor produse de asigurare de masa care sa finanteze servicii inclusiv in sistemul public, asa cum CNAS finanteaza servicii medicale ale unor operatori privati, la ora actuala.

Cornelia PARASCHIV a facut si o radiografie a sistemului de sanatate din Romania:

Care este situatia actuala in sanatate?

"In acest context convulsiv al pandemiei, pare mai mult decat oricand ca este nevoie de un colac de salvare pentru sistemul de sanatate. (...) In Romania, speranta de viata este una dintre cele mai mici din UE ( 75,3 ani n.r.), si, desi a crescut din anul 2000 cu 4 ani, ramane cu aproape 6 ani sub media Uniunii Europene (81 ani- media in UE, n.r.). Rata crescuta a mortalitatii, de asemenea printre cele mai ridicate din UE, indica faptul ca exista spatiu de imbunatatire in abordarea factorilor de risc si eficientei serviciilor de sanatate. Speranta de viata depinde de sex dar si de nivelul de educatie, de ex. barbatii din Romania cu un nivel de educatie scazut traiesc cu aproape 10 ani mai putin decat barbatii cu un nivel de educatie crescut si, din pacate, cu 7 ani mai putin decat barbatii din UE cu acelasi nivel de educatie.

Ramane in Romania problema mortalitatii crescute, boala cardiaca ischemica ramane principala cauza de deces (rata de mortalitate de trei ori mai mare decat in UE.). Si mortalitatea prin cancer este in crestere ( in special pulmonar, de colon, de san, pe primele trei locuri). De asemenea, Romania se confrunta si cu provocari in controlul unor boli infectioase - de exemplu, avem cea mai mare rata de cazuri de tuberculoza din UE.

Foarte important este ca aproximativ jumatate dintre aceste decese sunt datorate unor factori de risc comportamental foarte raspanditi care constituie o amenintare serioasa pentru sanatatea populatiei - de ex. nutritia deficitara sau lipsa de activitate fizica sunt preocupari majore, dar si fumatul ( 32% dintre barbati, 8% dintre femei n.r.) si alcoolul ( 50% din barbati- consum de alcool regulat). Ratele de deces care pot fi prevenite si au cauze tratabile se afla la cel mai inalt din UE. Politicile de sanatate publica si de preventie eficienta si augmentarea rolului ingrijirilor, asistentei medicale primare, accesul imbunatatit la servicii,ar putea reduce substantial mortalitate prematura.

Cheltuielile de sanatate in Romania stim ca sunt istoric scazute si mai mici decat in oricare alta tara din UE, atat in termeni de valoare per capita, cat si ca pondere in PIB - 5,2% din PIB in 2017 comparativ cu media UE de 9,8%. Subfinantarea cronica a sistemului medical a subminat capacitatea de a satisface nevoile actuale de servicii medicale ale populatiei, care vor deveni din ce in ce mai provocatoare pe masura ce asistam la imbatranirea populatiei. Insa, desi avem un buget foarte scazut, iata ca cea mai mare parte a cheltuielilor sunt alocate catre ingrijirea de tip tertiar, catre spitale si ingrijirea in sistem de spitalizare. Acest lucru explica nivelul subdezvoltat al ingrijirii primare si comunitare in Romania. Suntem tara europeana cu ponderea cea mai mare a populatiei in mediul rural, de aceea distributia inegala, inechitabila a facilitatilor de sanatate si a personalului medical, duce la o bariera in accesarea serviciilor medicale pentru jumatatea din populatia tarii."

Ce ar mai fi de adaugat la radiografia sistemului?

"Subliniez faptul ca cele mai multe cheltuieli din sanatate, pentru sistemul medical, sunt finantate public - 79%, dar avem o pondere substantiala de cheltuieli suplimentare, din buzunar de circa 20%, care sunt dificile, o povara, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Cea mai mare parte a acestor cheltuieli din buzunar este activa in zona produselor farmaceutice si a platilor informale.

Lipsa fortei de munca in domeniul sanatatii ramane critica, numarul de medici si asistenti este printre cele mai mici din Europa si, desi, in 2018 Guvernul a abordat acest lucru in cadrul unei Ordonante si au crescut salariile, practic s-au dublat salariile in spitalele publice, totusi asistam la o rata ridicata a migrarii personalului medical.

O alta problema pe care o avem este ca nu exista un sistem de evaluare a performantei sistemului medical si transparenta este destul de redusa. Au fost frecvente schimbari de conducere - cu mai mult de 10 ministri ai sanatatii in ultimul deceniu, dar si schimbari frecvente in conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si acest fapt a subminat stabilitatea, coordonarea si progresul reformelor.

Pe scurt aceasta este radiografia sistemului de sanatate, un sistem in care desi jucatori din serviciile medicale private, cei care ofera abonamente medicale pentru clasele medii si de top si asiguratori care ofera asigurari de sanatate au crescut ca numar si valoare, totusi Romania ramane pe ultimele locuri in ceea ce priveste calitatea si nivelul asistentei medicale", a spus Cornelia PARASCHIV (SCARLATESCU) .

Asigurarile de sanatate au cumulat la finalul primului trimestru din 2020 prime brute subscrise in valoare de aproximativ 142 milioane lei, in crestere cu 53% fata de anul precedent, potrivit raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Vezi cat a subscris fiecare companie, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

893 accesari