1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Conferinta Anuala a UNSAR a dezbatut provocarile industriei de asigurari din urmatorii 10 ani - Principalele declaratii

5 min. / 1.540 cuvinte
UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a organizat luni, 9 decembrie a.c., Conferinta Anuala, denumita "Romania 2030: Provocarile noului deceniu. Parteneriat pentru o Romanie asigurata". Urmariti principalele declaratii!

PROMO

Intr-o lume aflata in continua schimbare, in care impredictibilitatea reprezinta unul dintre putinele lucruri predictibile, managementul riscurilor devine esential. Asigurarile reprezinta un important instrument de transfer al riscurilor si, prin urmare, principala plasa de siguranta a zonei de business.

Conferinta a analizat modul in care industria asigurarilor contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei, aducand beneficii economiei si societatii in ansamblu sau.

La randul sau, dezvoltarea viitoare a industriei de asigurari reprezinta o conditie a stabilitatii economiei oricarei tari - insa una care se poate materializa doar pe fundamentul unui cadru legislativ si de reglementare stabil, predictibil si aliniat prevederilor europene in materie.

Printre temele dezbatute cu ocazia evenimentului se numara:
Asteptarile mediului de afaceri de la ecosistemul asigurarilor.
Rolul si expertiza investitorilor in domeniul asigurarilor.
Punctele potentiale de interconectare intre domeniul asigurarilor si celelalte domenii de business.
Cai pentru dezvoltarea echilibrata a Produsului Intern Brut al Romaniei si cea a industriei de asigurari - cresterea ponderii asigurarilor in PIB - modalitati de a corela evolutia asigurarilor cu avansul economic.
Cum raspund asigurarile nevoilor mediului de afaceri din Romania?
Ce ar putea face industria de asigurari mai bine pentru a construi, impreuna, un mediu de business mai puternic?
Provocarile si riscurile cu care companiile se confrunta zi de zi, dar si cele emergente, si pentru care asigurarile sunt o solutie: provocarile zonei cyber, riscuri demografice etc..

PRINCIPALELE DECLARATII

Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR:
- Suntem pe cale sa intram intr-un nou deceniu, la finalul caruia ne asteptam sa vedem o lume total diferita de cea de astazi. In aceasta lume plina de schimbari si de incertitudini, venim in fata dumneavoastra cu o viziune: cea a unei Romanii asigurate, pentru care vrem sa lucram impreuna.
- Conferinta de astazi vorbeste despre cum va arata industria de asigurari din Romania peste 10 ani. O industrie care se transforma, piloni fiind schimbarea comportamentului consumatorilor si tehnologia. Iar riscurile se transforma si ele - fie sunt legate de schimbarile climatice, de tehnologie sau chiar de piata muncii.
- Industria de asigurari, prin UNSAR, si-a stabilit o serie de prioritati pe care ni le asumam: consolidarea increderii in ceea ce construim impreuna; parteneriat cu mediul public si cu cel privat pentru a reduce riscurile la care este expusa societatea in ansamblul sau; educatie financiara pentru a intelege mai bine riscurile la care suntem expusi.
- Avem o piata de circa 2 mld. euro, avem 28 de companii de asigurari plus societatile care activeaza in baza pasaportului european. Piata este dominata de asigurarile auto si cu un grad ridicat de intermediere.
- Industria asigurarilor este intr-adevar in crestere, dar presiunea pe profitabilitate este mare, din cauza cresterii ratei daunei si a ratei combinate.
- Ce ne rezerva viitorul? In primul rand, vorbim despre produse. Schimbarile aduse de digitalizare creeaza o noua lume pe care vrem sa o asiguram. Peste toate acestea se suprapun riscurile cibernetice. Cert este ca dezvoltarea de noi produse va fi esentiala, dar cumulata cu ajustarea la asteptarile consumatorilor - simplificare, concentrare pe ceea ce cauta si asteapta si o imbunatatire a experientei lor.
- Prioritatea zero pe care o avem pentru urmatoarea perioada este Increderea. Conform Barometrului IRES-UNSAR din aceasta vara, 96% dintre respondentii romani au incredere in familie, 42% in prieteni, 30% in vecini si 44% in societatile de asigurari. Asta ne arata ca romanii sunt foarte selectivi cu cei in care au incredere - iar scopul nostru este sa consolidam relatia pentru a arata ca suntem aici pentru fiecare dintre ei.
- A doua mare prioritate este consolidarea industriei si a parteneriatului pe care il avem cu societatea romaneasca. Vorbim aici despre parteneriat cu consumatorii, parteneriat cu mediul public si parteneriat cu mediul privat.
- Clientii nostri isi doresc simplitate, rapiditate, promptitudine, servicii de inalta calitatea, vor totul "acum" si raspuns "in timp real". Parteneriatul nostru cu consumatorii este implicarea industriei asigurarilor in a oferi valoare adaugata, servicii pe masura asteptarilor lor si experiente pozitive.
- Avem o fundatie pe care putem construi - Barometrul IRES-UNSAR arata ca 60% dintre consumatori au avut o experienta placuta cu companiile de asigurari, apreciind interactiunea cu OAMENII din Asigurari, nivelul sumelor asigurate, clauzele contractuale si raportul pret/calitate.
- In mod absolut firesc, vrem sa consolidam parteneriatul cu mediul public - iar realitatea in care ne aflam impune un parteneriat solid cu mediul public national si cu cel european deopotriva. Dorim sa intensificam dialogul, sa gasim solutii sustenabile pentru toti stakeholderii si de ce nu, sa fim un reper de predictibilitate printre sectoarele economice. UNSAR a fost in 2019 foarte implicat in acest dialog si vom continua in 2020.
- A treia prioritate in a carei necesitate credem: educatia. La nivelul UNSAR, investim in proiecte si campanii de informare si educatie financiara a publicului larg. Primul proiect major de educatie de anul acesta a fost campania #gatapentruVIATA, adresata in principal tinerilor. Am continuat in aceasta vara cu campania #OAMENIIdinAsigurari. Si vom continua cu initiativele in domeniul educatiei financiare.

Florin GOLOVATIC, Director, ASF:
- Piata asigurarilor totaliza, dupa primele noua luni din 2019, 8,13 miliarde de lei (1,7 mld. euro), volum in crestere cu aproximativ 9% fata de perioada similara a anului trecut. PBS aferente asigurarilor generale sunt sunt in valoare de circa 6,46 miliarde de lei (+10%), iar PBS aferente asigurarilor de viata sunt de 1,66 miliarde de lei (+5%).
- Comparativ cu volumul de prime brute subscrise in urma cu 20 de ani, in 1999, cand era in valoare de 262 milioane de euro, avem in aceasta perioada o crestere de 6,5 ori a pietei.
- Din total PBS pe segmentul asigurarilor generale, cele mai mari ponderi le detin clasele: A10 - RCA (+6% fata de primele 9 luni din 2018), A3 - Casco (+12%) si A8 - incendiu si calamitati naturale (+10%).
- Asigurarile agricole au crescut cu 16%, asigurarile de garantii cu 38% si asigurarile de sanatate cu 31%.
- Din totalul PBS pe segmentul asigurarilor de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele: C1 - care reprezinta 61% din totalul subscrierilor, dar care a scazut cu 9,6% fata de anul trecut; si C3 - ce reprezinta 30,6% din total, avand o crestere de 40,6%
- In ceea ce priveste Indemnizatiile brute platite in primele 9 luni din 2019, excluzand maturitati si rascumparari partiale, volumul a fost de 4,3 miliarde de lei: 4,17 mld. lei aferente asigurarilor generale (96% din total; +18% fata de anul trecut) si 157 mil. lei aferente asigurarilor de viata (in crestere cu circa 17%). Acestora li se adauga si sumele platite ca maturitati si rascumparari partiale in suma de 627 milioane de lei (+0,6%). Astfel, avem in total plati de aproximativ 4,7 miliarde de lei (circa 1 miliard euro).
- In urna cu 20 de ani, in 1999, despagubirile totale platite insumau 116 milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere de 9 ori pana in prezent.
- Rata combinata a daunei calculata pentru toate clasele de asigurari generale, pentru primele 9 luni din 2019, s-a situat la 106,47%. In structura, pe clasa A3 a fost de 121,73%, pentru A8 - 78,85% si pentru A10 - 111,7%, cresteri datorate in principal majorarii ratei daunei simple pentru toate cele trei clase mentionate.
- Gradul de intermediere in asigurari - a fost raportata o crestere a valorii primelor intermediate de 12,36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 4,7 miliarde de lei, la 5,3 miliarde de lei. In total, volumul de prime intermediate reprezinta 65% din totalul PBS.

Gerke WITTEVEEN, Vicepresedinte, UNSAR:
- Cu totii am vrea o Romanie mai stabila, in care oameni sa aiba mai multa siguranta. Ne gandim la noi, dar si al copiii nostri. 
- Riscul Romaniei ca tara este inca mare, populatia este imbatranita imbatranita, este nevoie de educatie financiara, dar sa stiti ca aceste aspecte nu caracterizeaza doar Romania, dar impactul este deosebit de mare pentru aceasta tara.
- Eurostat a analizat, petru 2017, riscul de saracie si incluziune sociala a persoanelor din UE. In Romania, 36% din populatie este vulnerabila - cel mai mare procent din UE.
- Si la penetrarea asigurarilor de viata Romania se afla pe ultimul loc din Uniune. 
- Capacitatea statului de a oferi o plasa de siguranta si securitate este din ce in ce mai mica si este o tendinta pe care o constatam in intrega Europa, dar in Romania impactul poate fi mult mai mare. 
- Sarcina noastra este sa venim cu produse si servicii care ii ajuta cu adevarat pe clienti. "Nu veni sa imi vinzi ceva, vino sa ma ajuti". Asta este responsabilitatea noastra ca asiguratori, sa elaboram acele produse care sunt speciale pentru clienti.
- In opinia mea exista comunicare si cooperare in abordarea lipsei educatiei financiare, atat din partea statului, cat si a sectorului privat. In ultimii ani a crescut numarul de programe de educatie financiara. Este esential ca sectorul de stat sa colaboreze cu sectorul privat.

Printre vorbitori s-au numarat si reprezentanti ai BAAR, UNSICAR, PRBAR, dar si oficiali din Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Camera de Comert Romano-Americana, Camera de Comert Italiana pentru Romania, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Ambasada Austriei, Camera de Comert Romano-Olandeza, AmCham, Comisia pentru Sanatate Publica si altii.

VIDEO - Partea I: Industria asigurarilor, "centura de siguranta a economiei"VIDEO - Partea a II-a: Oamenii din Asigurari si Digitalizarea

2.043 accesari