1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Conferinta Anuala a Insurance Europe a reunit specialistii din asigurari la Bucuresti

A XI-a editie a Conferintei Anuale a Insurance Europe, denumita "Fast Forward: The Future of Insurance", s-a desfasurat joi, 23 mai 2019, la Bucuresti, si a reunit profesionisti in domeniu din intreaga lume, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care gazduieste acest eveniment.

Evenimentul a fost deschis de Adrian MARIN, Presedintele UNSAR si CEO GENERALI Romania, care a declarat: "Suntem incantati sa fim gazdele dumneavoastra, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care gazduieste Conferinta Anuala a Insurance Europe. Este o onoare pentru noi sa discutam aici si sa gasim solutii pentru viitorul industriei de asigurari."

"Romania are o industrie in valoare de 2 miliarde de euro, in crestere cu 4,5% in 2018 fata de 2017, cu un mare potential pe viitor, care poate fi valorificat prin atentia deosebita pentru consumatori, investind in educatia financiara, dar si prin dezvoltarea unor parteneriate puternice intre toti stakeholerii", a precizat Adrian MARIN.

In cadrul conferintei, Andreas BRANDSTETTER, Presedinte Insurance Europe si CEO & Chairman, UNIQA Insurance Group, a vorbit despre rolul pe care il au autoritatile de reglementare in a stabili politici care sa permita asiguratorilor sa isi maximizeze contributia la dezvoltarea unei Europe sustenabile. Acestea trebuie sa "ia masuri pentru a asigura ca cerintele prudentiale de capital reflecta adevaratele riscuri cu care se confrunta asiguratorii."

"Exista trei mai provocari cu care se confrunta societatea astazi: dezastrele naturale, atacurile cibernetice si lipsa economisirii pentru pensie. Pentru industria de asigurari, sa ajutam societatea sa depaseasca aceste provocari reprezinta o oportunitate", a completat Andreas BRANDSTETTER.

Conferinta Insurance Europe este organizata in parteneriat cu UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si marcheaza, totodata, cea de a 25-a aniversare a UNSAR. Publicatiile XPRIMM sustin evenimentul in calitate de Partener Media.

De asemenea, Presedintele Romaniei, Klaus IOHANNIS, a transmis un mesaj in cadrul conferintei si a felicitat UNSAR pentru cei 25 de ani de activitate. Mesajul a fost prezentat de catre Cosmin MARINESCU, Consilier Prezidential - Departamentul Politici Economice si Sociale:

"Felicitari pentru cea de a unsprezecea editie a Conferintei Anuale Insurance Europe. O dezbatere onesta si constructiva cu privire la viitorul industriei de asigurari este mai mult decat binevenita acum, in contextul intensificarii aparitiei de noi provocari si oportunitati.

Felicitari si Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania la implinirea a 25 de ani de activitate. Va doresc, pentru anii ce urmeaza, rezultate din ce in ce mai bune.

As dori, de asemenea, sa urez bun venit Insurance Europe in Romania, data fiind contributia semnificativa a unui astfel de eveniment important la expertiza nationala si europeana.

Piata romaneasca de asigurari a cunoscut o evolutie interesanta in ultimele decenii. Putem spune ca, in prezent, avem o piata mai competitiva, pregatita sa faca fata provocarilor, sa adopte atitudini ferme si sa solicite mai multa responsabilitate si transparenta din partea autoritatilor.

Viitorul industriei asigurarilor consta in gasirea echilibrului adecvat intre nevoile imediate si o abordare pe termen lung, orientata spre viitor", a transmis Presedintele. Gasiti aici intregul mesaj.


PRINCIPALELE DECLARATII

Oliver BATE, Chairman, ALLIANZ SE
 • Atunci cand vine vorba de riscuri cibernetice, este o diferenta intre a proteja consumatorii si business-urile; nu putem pune un pret riscului pentru corporatiile de mari dimensiuni 
 • Astazi, mai mult ca niciodata, oamenii au nevoie de sfaturi bune cu privire la produsele de asigurare
 • Totul se va schimba pentru industria de asigurari, prin prisma asteptatilor crescute ale consumatorilor: "Totul se va invarti in jurul celui care aduce plus-valoare consumatorilor"
 • Produsele de asigurare trebuie sa devina mai simple

Adam PAWLOFF, Greenpeace
 • Criza climatica este cea mai mare provocare din istoria umanitatii 
 • Cream o lume care nu va mai putea fi asigurata, din cauza schimbarilor climatice 
 • Mai putin de jumatate din pierderi, asigurate: 135 de miliarde de dolari in 2017, reprezentand 41% din totalul pierderilor provocate de catastrofele naturale (330 de miliarde de dolari) 
 • Trebuie sa eliminam treptat carbunele din tarile europene si cele din OCDE, pana in 2030
 • Este o problema de vointa politica si industriala pentru a actiona proactiv; prin urmare, lansam un apel catre asiguratori, pentru a opri, pana in 2030, investitiile in industria carbunelui si asigurarea acestui sector 
Elisabeth STADLER - CEO, VIG - VIENNA Insurance Group
 • In asigurari, este vorba de incredere, iar increderea este un element uman. Prin urmare, putem folosi tehnologia ca asistenta, dar vom avea in continuare nevoie de oameni
 • Asigurarea este, mai degraba, un produs de tip "push", nu "pull". Nu se trezeste nimeni cu o dorinta puternica sa cumpere o asigurare 
Victoria SAPORTA - Executive Director of Prudential Policy Directorate, Bank of England
 • Toata lumea are nevoie de produse simple si usor de inteles - nu doar oamenii, ci si guvernele 
 • Jumatate din riscul NatCat ramane, pentru moment, neasigurat 
 • Atat consumatorii, cat si guvernele au nevoie de simplitate, pentru a aborda problema deficitului de protectie 
Lori BAILEY, Global Head of Cyber Risk, ZURICH Insurance
 • Pentru o mai buna intelegere a incidentelor cibernetice, trebuie sa consolidam parteneriatele public-privat
 • A devenit din ce in ce mai important sa avem un mai bun acces la date si sa avem posibilitatea de a pune la comun informatiile pe care le avem, pentru a putea sa dezvoltam acoperiri mai bune pentru riscurile cibernetice
 • De asemenea, este extrem de important sa crestem gradul de constientizare al IMM-urilor cu privire la riscurile cibernetice
 • Nu avem nevoie neaparat de produse standard de protectie impotriva riscurilor cibernetice, ci de un limbaj comun: de exemplu, o taxonomie comuna, pentru a dezvolta piata
Francisco Carrasco BAHAMONDE, Director, Consorcio de Compensacion de Seguros - CCS 
 • Autoritatile de reglementare au un rol cheie in a demonstra utilitatea educatiei financiare 
Nilay OZDEN, Managing Director, FINPRO Practice Leader, MARSH, Continental Europe:
 • Piata asigurarilor impotriva riscurilor cibernetice continua sa creasca si sa inoveze pentru a raspunde unei dinamici in crestere a nevoilor clientilor, pe fondul diversificarii riscurilor cibernetice. Intreruperea activitatii companiilor urmare a unui atac cibernetic reprezinta riscul prevalent pentru care piata asigurarilor raspunde cu disponibilitatea unei acoperiri optime.
 • Piata asigurarilor cibernetice are o capacitate estimata la circa 2 miliarde USD. In acelasi timp, domeniul a aratat ca actorii din aceasta piata sunt flexibili, evolueaza in functie de riscurile cibernetice in schimbare si se repozitioneaza constant pentru a satisface nevoile de acoperire a riscurilor cibernetice ale companiilor din aproape toate domeniile. In plus, cantitatea de informatii despre dinamica si natura incidentelor cibernetice este in crestere si contribuie la imbunatatirea subscrierii si a calculului primelor de asigurare.
 • Colaboram - industria, factorii de decizie si clientii nostri - pentru a fructifica pe deplin intregul potential al acestei piete.
 • Asigurarea face parte din setul de instrumente de baza care sprjina companiile sa isi sporeasca rezistenta la riscurile cibernetice.
 • Asigurarea impotriva riscurilor cibernetice diminueaza impactul financiar al atacurilor cibernetice si sprijina companiile si societatea in ansamblu sa se recupereze cat mai repede si sa revina la normalitatea economica si financiara, cat mai repede posibil dupa un incident. Eficienta asigurarilor cibernetice in protectia companiilor in situatia unor incidente cibernetice este de necontestat, in conditiile in care nu exista un pachet de securitate care sa elimine atat de eficient riscul financiar la care este expusa o companie in situatia unui incident cibernetic.
 • Procedura premergatoare incheierii unei asigurari impotriva riscurilor cibernetice faciliteaza evaluarea capacitatii de raspuns a companiei in situatia unui incident cibernetic. Demersul incheierii unei asigurari incurajeaza companiile sa analizeze decalajele fata de valorile de referinta ale industriei din care fac parte si sa cuantifice riscul financiar la care sunt expuse. Procesul de analiza a expunerii reprezinta un instrument esential de diminuare a riscurilor. Tot mai mult, brokerii de asigurare specializati in cyber alaturi de asiguratori sprijina acest proces de evaluare prin consultanta si referinte fundamentate pe zecile de mii de polite de asigurare cibernetica plasate.
 • In momentul in care o polita de asigurare impotriva riscurilor cibernetice intra in vigoare, capacitatea companiilor de a raspunde la riscurile cibernetice creste in conditiile in care asiguratorii sunt motivati sa sprijine asiguratii sa-si intareasca securitatea cibernetica.
 • Asiguratorii dezvolta servicii de preventie pentru a sprijini asiguratii sa fie mai bine pregatiti in eventualitatea unui atac cibernetic. Multi asiguratori ofera servicii de monitorizare si reactie rapida pentru asigurati, inclusiv consiliere juridica si servicii de analiza pentru a determina sursa si modul de desfasurare a atacurilor cibernetice si daca prin natura acestora, incidentele trebuie raportate autoritatilor. In aceste conditii, asigurarea impotriva riscurilor cibernetice sprijina companiile sa respecte obligatiile de raportare a unui atac cibernetic sau a unei pierderi de date asa cum este impus de GDPR si Directiva NIS.
 • E nevoie de initiative de educare a publicului cu privire la valoarea adaugata pe care o aduc asigurarile impotriva riscurilor cibernetice. Sustinem initiativele demarate - inclusiv din partea autoritatilor de reglementare si de supraveghere  - care conduc la sporirea gradului de constientizare a publicului in legatura cu riscurile ciberntice.
 • Multe dintre beneficiile pe care asigurarile impotriva riscurilor cibernetice sunt cunoscute companiilor din sectorul privat care cumpara produsul care este acoperitor si functional.
 • In SUA, circa 40% dintre clientii nostri au asigurari cibernetice, in crestere cu 12% fata de cifrele anului trecut.
 • Numarul clientilor Marsh din Uniunea Europeana care au incheiat produse de asigurare impotriva riscurilor cibernetice depaseste 1.000, in crestere cu peste 50% fata de anul trecut.
 • La inceputul acestui an, Marsh si Microsoft au realizat un studiu cu privire la securitatea cibernetica. 93% dintre respondentii din Uniunea Europeana care au participat, afirma ca sunt increzatori cu privire la capacitatea asigurarilor impotriva riscurilor cibernetice detinute de companiile pe care le reprezinta de a acoperi costurile in eventualitatea unui atac cibernetic.
 • In Europa exista peste 35 de asiguratori a caror capacitate cumulata de a acoperi riscurile cibernetice depaseste 750 milioane USD.
Eugene GURENKO, Lead Insurance Specialist, World Bank
 • Fara o schimbare la nivelul politicilor guvernamentale - de exemplu, in ceea ce priveste interventiile in cazul unui dezastru - este foarte putin probabil sa vedem in curand o crestere a gradului de penetrare a produselor de asigurare impotriva riscurilor catastrofale 
Pawel SUROWKA, CEO, PZU
 • Trebuie sa crestem increderea clientilor in faptul ca asiguratorii nu se vor folosi de datele pe care le au despre ei impotriva lor 
 • Speranta de viata creste si trebuie sa creasca si calitatea vietii - aici intervin politicile de asistenta medicala si healthcare 
Gabriel BERNARDINO, Chairman of EIOPA - European Insurance and Occupational Pensions Authority  
 • Trebuie sa identificam anumite granite pana la care sa permitem utilizarea Big Data in domeniul asigurarilor si, de asemenea, trebuie sa dezvoltam ghiduri de etica in ceea ce priveste acest aspect
 • PEPP KID trebuie sa fie produse digitale
 • Investitiile pe termen lung si cele in infrastructura au nevoie de un tratament de reglementare diferit sub Solvency I, care sa reflecte mai bine natura business-ului, caracterizata printr-un risc scazut 
 • Implicarea activa in problemele de mediu, alaturi de companiile in care am investit, ar trebui sa fie o datorie a tuturor asset managerilor 
Lard FRIESE, CEO, NN Group 
 • Schemele de pensii au nevoie, in principal, de trei elemente: 1) continuitate, 2) stimulente materiale care sa convinga oamenii sa economiseasca pe termen lung, 3) reglementari care sa sporeasca increderea consumatorilor
Frederic de COURTOIS, General Manager, GENERALI Group 
 • Industria de asigurari are o abordare graduala fata de riscurile climatice. Nu sunt, insa, sigur daca se misca suficient de repede

Leonardo BADEA, Presedinte, ASF:

 • Piata asigurarilor voluntare este o zona cu mare potential de crestere
 • Pe piata asigurarilor din Romania activeaza 7 societati de asigurare de viata, 16 societati de asigurare generala si 6 societati compozite care au generat peste 1,72 miliarde euro prime brute subscrise in asigurari generale si 451 milioane euro  prime brute subscrise in asigurari de viata.
 • Exista 300 de intermediari activi pe piata.
 • Gradul de penetrare a asigurarilor a fost de 1,13% la sfarsitul anului 2018.
 • Piata asigurarilor din Romania este dominata de asigurarea auto (73%), din care  asigurarea RCA (47%).
 • Alte sectoare au inregistrat cresteri puternice, ca urmare a eforturilor combinate ale actorilor pietei, exemplu fiind asigurarile de sanatate.
 • ASF s-a angajat sa actioneze in mod judicios pentru buna functionare a pietelor financiare nebancare, stabilitatea si integritatea sectorului financiar in general, alegand sa fie o autoritate orientata spre viitor si combinand in actul de supraveghere noile  principiile ale abordarii  supravegherii bazate pe risc. In acest scop, principalele functii de reglementare si supraveghere au fost revizuite si optimizate. Au fost introduse noi elemente bazate pe identificarea si atenuarea riscurilor prin tactici de reglementare eficiente, dar simplificate si de supraveghere strategica, promovand astfel dezvoltarea pietei intr-o maniera sanatoasa si, in acelasi timp, sporind protectia consumatorilor.
 • Din punctul meu de vedere, piata asigurarilor voluntare este o zona cu mare potential de crestere.
 • Asigurarea locuintelor, CASCO, asigurarile de viata si de sanatate trebuie sporite, deoarece o piata matura se bazeaza in mod evident pe aceste categorii de asigurare.
 • In ultimii ani, protectia consumatorilor financiari a devenit o prioritate crescanda pentru factorii de decizie din intreaga lume.
 • In opinia mea, nivelul scazut de educatie financiara a publicului reprezinta unul dintre principalele obstacole in achizitionarea asigurarii facultative.
Totodata, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, a organizat, dupa conferinta, un cocktail pentru a sarbatorii cu specialistii din intreaga lumea cea de-a 25-a aniversare pe piata romaneasca de asigurari.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. 

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.