Editia din acest an a ICAR - The International Catastrophic Risks Forum a marcat un moment "istoric" pentru piata romaneasca de asigurari: asigurarea obligatorie a locuintelor, un proiect la care s-a muncit foarte mult in ultimii 5 ani, a devenit in urma cu trei luni o realitate, chiar dupa inundatiile catastrofale din aceasta vara. Ce spun reprezentantii autoritatilor publice si PAID despre startul acestui sistem?
Desi controversata - dovada fiind faptul ca a durat aproape un deceniu sa ajungem in aceasta etapa -, asigurarea obligatorie este singura solutie viabila, in cazul Romaniei, de a finanta potentialele daune la locuinte provocate de catastrofe naturale.
De la introducerea asigurarilor obligatorii de locuinte, pe 15 iulie, statisticile pe primele trei luni indica un ritm mediu zilnic de emitere de 1.200 de polite pe zi, ajungand la un total de 75.000 de polite.
"In prezent se incheie aproximativ 2.000 de polite zilnic, insa pentru a ne atinge obiectivele ar trebui sa ajungem la o dublare a acestei cifre. Este de remarcat ca toate societatile au emis polite in toate regiunile tarii, cu o pondere de 75% in mediul urban si de 25% in mediul rural", a declarat Marius BULUGEA, Presedintele PAID, in cadrul ICAR Forum.
Situatia incheierii contractelor de asigurare obligatorie va fi urmarita prin intermediul unei baze de date realizata de PAID cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor, pe baza listelor primite de la prefecturi cu locuintele de pe raza fiecarei localitati.
Baza de date cu proprietarii de locuinte este completata in proportie de 44%, urmand a fi finalizata in maximum 12 luni, potrivit estimarilor PAID.
Din totalul de 3.227 de unitati administrativ-teritoriale din Romania, 1.044 de localitati au trimis informatiile aferente, adica doar putin peste 30%. Sunt cazuri in care pentru localitatile care nu au sisteme informatice de gestionare a bazei de date fiscale sau in alta forma, completarea datelor trebuie sa se faca manual, fapt care ingreuneaza procesul, dar si situatii in care primariile nu au raspuns la cererea de colectare de date.
Legat de aceasta problema, Mihai CAPRA, Secretar de Stat, Ministerul Administratiei si Internelor, a propus CSA sa organizeze impreuna, in cursul saptamanii viitoare, o videoconferinta cu prefectii si primarii din marile orase din Romania pentru popularizarea prevederilor Legii asigurarii obligatorii a locuintelor.
"Cu aceasta ocazie, vom solicita o implicare mai mare a autoritatilor locale, de natura sa accelereze procesul de completare a bazei de date si sa ajute la identificarea altor posibilitati de promovare a conceptului de asigurare in randul cetatenilor", a spus Secretarul de Stat.
In ceea ce priveste masurile luate de Prefectura Municipiului Bucuresti, Mihai ATANASOAEI, Prefectul capitalei, prezent la eveniment, a precizat ca s-a demarat infiintarea la nivel de Bucuresti a Centrului Unic de Comanda in caz de dezastre. Acest program va integra intr-un singur loc toate fortele de interventie responsabile in cazul producerii unor evenimente catastrofale si va trebui sa aiba un sistem de management capabil sa raspunda eficient de la cele mai mici evenimente, la dezastre de amploare.
Din aceeasi categorie
Cele mai citite