1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Ce rol au asigurarile private de sanatate si care sunt perceptiile consumatorului asupra acestora?

5 min. / 1.540 cuvinte

Despre rolul asigurarilor private de sanatate, ce avantaje are o astfel de polita, care sunt perceptiile consumatorilor asupra unor astfel de produse si cum functioneaza sistemul de coplata a serviciilor medicale private de sanatate, au discutat Tiberiu MAIER - Presedinte, SIGNAL Iduna - Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii Ora de Risc, difuzate marti, 7 mai a.c., ora 17:30 de RFI Romania.

PROMO


"Populatia din Romania nu este obisnuita sa cumpare risc. Pe partea de asigurari private de sanatate sau asigurari private de viata, romanii au fost obisnuiti sa cumpere investitie. Riscul nu este foarte bine constientizat la nivel de populatie. Este foarte important sa existe o asigurare impotriva acestor elemente. Severitatea unei boli grave, sau severitatea generata de o invaliditate permanenta, generaza niste costuri pentru o persoana cu venituri normale. Asigurarea trebuie sa intervina in aceste momente, astfel incat sa ii asigure persoanei confortul de a trece peste aceste elemenete", a precizat Tiberiu MAIER.

Asigurarile de sanatate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise in valoare de peste 335 milioane de lei (71,83 mil. EUR), nivel dublu comparativ cu anul 2016 si in crestere cu aproximativ 60% fata de anul 2017. Unul dintre motivele pentru care romanii au ales sa achizitioneze astfel de polite, spune Mihaela CIRCU, este cresterea incidentelor bolilor grave, sau conditiile din spitalele publice.

"Se observa in ultimii ani o crestere a incidentelor bolilor grave in Romania, de tipul cancer si alte asemenea boli, care sperie o mare parte dintre persoanele active din Romania. In acelasi timp, deprecierea conditiilor din spitale si cazurile de infectii, conditiile defectuoase sau lipsa personalului calificat din unele spitale publice, aduc intr-o oarecare masura populatia din ce in ce mai aproape de aceste tipuri de asigurari. Pe de alta parte, de ce nu se asigura? As putea sa spun ca pana in acest moment, oferta pentru persoane fizice a fost destul de redusa, acest produs fiind oferit de companiile mari ca un beneficiu extra-salarial", a subliniat Mihaela CIRCU.

"Am observant si noi pe parcursul anilor, de cand am implementat asigurari private de sanatate, o crestere constanta si substantiala a acestor tipuri de riscuri. Ne bucura faptul ca se majoreaza nivelul de responsabilitate al romanilor, lumea intelege, insa, pe de alta parte, ne intristeaza lipsa de optiuni din sistemul public. Este un cumul, incercam sa ne concetram pe lucrurile pozitive, iar prin produsele si serviciile noastre incercam sa impulsionam cresterea acestor tipuri de produse, lucru care se observa si in cifre", a mentionat Tiberiu MAIER.

Recent, SIGNAL Iduna a anuntat lansarea unei linii de noi produse de asigurari private de sanatate de tip e-commerce, adresate consumatorilor individuali. Prezenta pana acum in exclusivitate in segmentul corporate, compania si-a facut in acest fel, intrarea si pe segmentul de retail cu trei polite dedicate.

Oficialul SIGNAL Iduna subliniaza faptul ca Romania se afla pe primul loc in clasamentul European la numarul persoanelor diagnosticate cu cancer, fiind si tara cu cel mai scurt timp intre diagnosticare si deces, aceste aspecte fiind luate in calcul de catre companie, si implementate in produsele oferite.

"Romania este la ora actuala numarul 1 in Europa la incidente cancer, astfel in fiecare ora se identifica 9,5 cazuri noi de cancer. Totodata, este cea mai scurta durata intre diagnosticare si decesul persoanei, ca urmare a faptului ca se diagnosticheaza foarte tarziu, nu exista sistem, nu exista accesul la diagnosticare rapida, astfel incat sa se inceapa modulul de tratament. Toate aceste aspecte au fost luate in considerare atunci cand am implementat produsele, astfel incat sa fim un adevarat un suport pentru oameni", a adaugat Tiberiu MAIOR.

Ce este coplata serviciilor medicale private de sanatate si cum functioneaza?

"Din ce am citit in lege, coplata trebuie fie foarte transparenta si publicata de clinici pe site, precum si la nivelul interactiunii directe cu clientul, urmand ca asiguratul de stat, in momentul in care se duce la o clinica privata sa achite acel supliment de cost direct la clinica. In anumite cazuri, aceste costuri sunt justificate, pentru ca nu se pot compara conditiile din sietemul privat cu cele de stat, pentru ca toate aceste lucruri se fac pe niste investitii, care justifica, deci, clinicile de a incasa mai mult. Nu pot sa spun daca este bine, sau rau, trebuie sa vedem anumite efecte, insa noi suntem in pregatire de a lansa un produs prin care sa preluam acest risc de coplata", a subliniat Tiberiu MAIER.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".
1.190 accesari