1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Ce impact are IDD asupra consumatorilor?


Dupa dezbaterile ample referitoare la normele de punere in aplicare a Legii privind distributia de asigurari - IDD, care au avut loc marti la evenimentul "XPRIMM Time for Business: IDD - Provocarea Anului in Asigurari", discutiile s-au mutat in cadrul emisiunii "Ora de Risc", difuzate de RFI Romania, avandu-i ca invitati pe Stefan PRIGOREANU, Vicepresedinte, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, si Catalin CAMPEANU, Director General Adjunct, ISF - Institutul de Studii Financiare.

La aceste dezbateri au fost participat toti actorii pietei - Autoritatea de Supraveghere Financiara, asiguratori, brokeri, dar si asociatiile profesionale din domeniu: UNSAR, UNSICAR si PRBAR. Au fost discutii constructive, in care s-au lamurit mai multe aspecte privind aceasta noua legislatie.

"Noua legislatie europeana IDD se aplica pe intreg teritoriul european, de la Paris pana la Bucuresti, de la Atena, pana ala Hamburg, si pune consumatorul de asigurari, indiferent de nationalitatea sa, pe picior de egalitate oriunde pe teritoriu european. Sunt aceleasi obligatii de informare fata de client, aceleasi obligatii de pregatire profesionala pentru distribuitorii de asigurari, sunt cerinte de transparenta foarte exigente. Practic, se doreste un tratament egal al consumatorului, ceea ce este un lucru bun. Consumatorii romani vor avea acces la servicii prestate la fel ca in Franta, sau Italia, Germania etc", a explicat Stefan PRIGOREANU.

La randul sau, intrebat despre aparitia acestei noi legislatii, Catalin CAMPEANU a afirmat: "Comisia a remarcat faptul ca sunt multe practici, multe abordari la nivelul statelor membre si a simtit nevoia de a reglementa acest lucru printr-o directiva. Aceasta impune un cadru si de aceea a fost necesara si o lege, care a fost data. Mai departe, dupa lege, Autoritatea de Supraveghere trebuie sa vina cu o norma. Ideea acestei directive este ca toti consumatorii de asigurari sa beneficieze de aceleasi drepturi. Cel mai mult se vorbeste de dreptul la informare, dreptul de a fi informat, de a sti de produse cumperi si de a-ti cunoaste drepturile. Este vorba de protectia consumatorului".

Stefan PRIGOREANU a precizat ca toti clientii erau informati si pana in prezent, iar in Romania exista si in acest moment brokeraj in asigurari facut intr-o maniera de inalta calitate. "Sunt foarte multi clienti - majoritatea celor corporate si toti clientii de asigurari facultative - bine informati, li se prezinta riscuri acoperite si excluderile, le cunoastem nevoile, doar ca de acum incolo trebuie sa o facem intr-un cadru putin mai formal".

"Conform directivei, toata activitatea brokerului se supune principiului documentarii, care inseamna sa putem face dovada oricand ca noi ne-am indeplinit cu profesionalism obligatiile fata de un client. Adica i-am dat toate informatiile precontractuale, i-am dat un numar minim de oferte ca sa poata sa faca o alegere in cunostinta de cauza, i-am dat toate conditiile de asigurare complete pentru produsul de asigurare pe care l-a ales, i-am precizat ca oferim sau nu consultanta, l-am informat cu privire la calitatea noastra oficiala de intermediari inregistrati in Registrul Public, ca suntem autorizati si daca exista sau nu vreun conflict de interese cu un asigurator sau altul. Toate aceste lucruri trebuie sa le facem intr-o maniera care poate fi dovedita ulterior", a adaugat reprezentantul PRBAR.

Ce schimbari va aduce acesta lege - IDD in activitatea Institutului de Studii Financiare - ISF?

"Activitatea noastra este in principal cea de formare profesionala. Intr-adevar noua directiva aduce o schimbare importanta in acest domeniu, aceasta fiind in curs de a fi reglementata corespunzator de catre ASF printr-o norma", a mentionat Catalin CAMPEANU, acesta precizand ca Romania nu pleaca de la zero in ceea ce priveste schimbarile aduse in domeniul formarii profesionale de catre IDD.

"Avem o serie de reglementari foarte stricte privitoare la obligativitatea pregatirii profesionale pentru persoanele care lucreaza in acest domeniu, dar IDD aduce o inasprire a regulilor, va creste numarul minim de ore de formare profesionala la 15 ore anual, dar in acelasi timp va aduce si o flexibilizare, in sensul in care aceste activitati de formare profesionala nu se vor limita la un curs formal, de training, ci vor fi incluse si altfel de activitati, precum mentorat. Asta inseamna o flexibilizare, iar pentru noi o extindere a activitatii", a adaugat Directorul General Adjunct al ISF.

In concluzie, Catalin CAMPEANU a afirmat ca, in momentul in care isi vor incheia o asigurare, clientii vor avea mai multe documente de citit si de semnat, iar sfatul sau este ca aceste docuemnte sa fie citite deoarece este in interesul lor direct.

Totodata, Stefan PRIGOREANU indeamna consumatorii si clientii de asigurari facultative sa proiectul de norma ce va fi pus in dezbatere publica in perioada urmatoare de catre ASF, fiind o norma extrem de complexa, care impacteaza profund atat piata de asigurari, cat si fiecare consumator.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".


PROMO