1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Carmen RADU: Nu exista riscul ca FGA sa nu poata face platile urmatoare. Despagubirile aprobate in 3 ani insumeaza 560 mil. lei

5 min. / 1.540 cuvinte


Piata de asigurari s-a confruntat cu o serie de falimente in ultimii ani, astfel ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a devenit o entitate cunoscuta pentru multi dintre asigurati. Despre rolul si activitatea acestuia am discutat cu Carmen RADU - Presedintele FGA in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 2 octombrie a.c., de RFI Romania.


PROMO


Daunele aferente portofoliului de asigurari ale celor 4 societati carora le-a fost retrasa autorizatia de functionare in ultimii ani (ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, FORTE Asigurari si LIG Insurance) au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA, care efectueaza plati in limita plafonului de 450.000 lei per creditor de asigurare.

"Fondul de Garantare a Asiguratilor, constituit ca persoana juridica de drept public, a aparut ca urmare a Legii nr.213/2015, dar sa nu uitam ca Fondul de garantare exista deja ca departament in cadrul Autoritatiii de Supraveghere Financiara (ASF). Cu alte cuvinte, noi suntem un continuator al acestui fond. Scopul constituirii ca persoana juridica a fost tocmai acela de a proteja creditorii de asigurare in cazul insolventei unui asigurator prin garantarea platii de indemnizatii/ despagubiri rezultate din contractele de asigurare, tinand cont de plafonul de 450.000 lei si de resursele fondului la momentul platii", a explicat Carmen RADU.

Conform acesteia, in cursul acestui an, pana la sfasitul lunii august, platile efectuate de FGA au fost de aproximativ 180 milioane de lei. "Din suma s-au platit circa 54 milioane de lei pentru ASTRA Asigurari, 119 milioane de lei pentru CARPATICA Asig si aproximativ 6,5 milioane de lei in cazul FORTE. Se poate observa din aceste cifre ca focusul este in aceste momente catre creditorii de asigurare ai CARPATICA, deoarece in cazul ASTRA deja aproape 96% din cererile cumulate pana la acest moment au fost instrumentate si aprobate de catre Comisia Speciala a FGA".

De la inceputul activitatii (3 ani), valoarea totala aprobata la plata a fost de circa 560 milioane de lei la finalul lunii august a.c., din care 356 milioane lei pentru ASTRA, 194,5 milioane lei pentru CARPATICA si 6,5 milioane lei pentru FORTE.

Carmen RADU a precizat ca resursele Fondului sunt in prezent de peste 680 milioane de lei, astfel ca nu exista riscul ca FGA sa nu poata face platile ce vor urma din portofoliul aflat in administrare.

FGA va fi gazda IFIGS

In aceasta luna, Romania va fi, pentru prima data, gazda unui eveniment regional, organizat de FGA pe data de 11 octombrie. Care este tematica si cine sunt participantii?

"Este a V-a editie a Conferintei Forumului International al Schemelor de Garantare in Asigurari (IFIGS). IGIGS este o asociere a schemelor de garantare din domeniul asigurarilor din toata lumea, membrii fiind din Asia, Africa, Europa, America de Nord si Canada. Sunt 17 membri cu drepturi depline in momentul acesta si 2 membri afiliati. Speram sa aducem in continuare langa noi si alti membri. Evenimentul a fost gandit ca un networking pentru a face schimb de bune practici, tinand cont ca falimente in domeniul asigurarilor s-au intamplat de-a lungul anilor peste tot in lume. Facem schimb de experienta si, de asemenea, analizam ce propuneri putem face. Suntem un forum constituit prin asociere, nu avem personalitate juridica, dar este recunoscut de institutii precum EIOPA (Autoritatea Europeana in Asigurari si Pensii Ocupationale) sau IAIS (Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari), care ne solicita si noua opinii atunci cand apar propuneri de imbunatatire a legislatiei", a afirmat Carmen RADU.

"Eu cred ca aceasta conferinta va fi de un real interes pentru ca, sa nu uitam, chiar in aceasta perioada EIOPA a pus in discutie documente privind necesitatea unei minime armonizari la nivelul UE a schemelor de garantare in domeniul asigurarilor. De aceea noi credem ca vom avea multi participanti atat din afara cat si din Romania", a adaugat ea.

Aceasta conferinta internationala este organizata cu sprijinul Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din cadrul Camerei Deputatilor.

A 5-a intalnire anuala a IFIGS are ca teme principale de discutie:
  • Perspectivele de viitor ale schemelor de garantare in contextul global si armonizarea cadrului legislativ transfrontalier.
  • Schemele de garantare in domeniul asigurarilor in contextul riscului de contagiune; Masuri de redresare si rezolutie.
  • Promovarea educatiei financiare pentru consumatorii de produse de asigurare.
"Fondul de Garantare a fost constituit cu scopul de a proteja creditorii de asigurare in caz de insolventa si falimentului unui asigurator si cred ca noi am dovedit, din august 2015 si pana acum, ca misiunea incercam sa ne-o indeplinim cat mai bine. Noi suntem acolo ca sa platim aceste despagubiri in limita plafonului, dar pentru acele dosare care respecta, la randul lor, toate documentele care se afla in spatele cererii de plata sunt comforme si complete", a concluzionat Carmen RADU.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

1.199 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO