1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Carmen RADU: FGA are disponibilitati de peste un miliard de lei si nu va avea probleme in plata daunelor ASTRA

[video|12810]La sfarsitul anului trecut, disponibilitatile Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) erau de peste 1 miliard de lei. Astfel, "Fondul nu are probleme in a putea sa efectueze platile pentru dosarele de daune de la ASTRA Asigurari", a explicat Carmen RADU, Presedintele FGA, in cadrul emisiunii "Ora de risc" difuzata de RFI.

Ea a amintit ca FGA a preluat 57.210 dosare de dauna deschise de ASTRA. "Pe langa acestea, Fondul a mai primit pana in prezent peste 7.000 cereri de deschideri de dosare noi de daune, din care pentru peste 5.600 sunt facute deja constatarile, urmand etapele conform conditiilor generale de asigurare", a adaugat Carmen RADU.

Potrivit evaluarilor realizate pana in prezent, FGA are de achitat asiguratilor sau pagubitilor ASTRA circa 700 milioane de lei.

"Conform evaluarilor pe care noi le-am facut, pentru dosarele preluate de la ASTRA estimam o suma de plata de circa 650 milioane de lei, iar pentru dosarele deschise la noi estimam despagubiri de circa 30 milioane de lei. De asemenea, mai sunt unele dosare care sunt in instante, unde asteptam o decizie finala pentru a putea vedea valoarea acestora", a precizat Presedintele Fondului de Garantare.

Anca VERESCU, Director General Adjunct al FGA, a aratat ca la data inchiderii procedurii de redresare financiara a societatii ASTRA, erau in curs de solutionare pe rolul instantelor de judecata aproximativ 5.000 de litigii, ele fiind atat penale cat si civile. "Ca efect al deschiderii procedurii de faliment, in principal litigiile civile se suspenda, iar litigiile penale isi desfasoara in continuare cursul", a adaugat ea.

"FGA este implicat in prezent in 300 de dosare de litigii penale sau civile ale ASTRA. Pe langa acestea, vom avea si propriile litigii in care va fi implicat practic Fondul, in conditiile in care multi reclamanti au cerut deja disjungerea cauzei si chemarea FGA direct ca participant in aceste cauze civile pentru a evita o suspendare si pentru ca instanta sa solutioneze cauza si sa ne oblige la plata", a spus Anca VERESCU.

"Pentru a elimina orice situatie litigioasa, noi indrumam ca orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului ASTRA sa depuna o Cerere de Plata la Fondul de Garantare a Asiguratilor pentru ca dosarul sa-i fie solutionat pe cale amiabila. Este absolut necesar indiferent daca a formulat sau nu o cerere de despagubire la ASTRA. Acea cerere de despagubire nu este valabila si nu sesizeaza in mod legal FGA", a adaugat aceasta.

Carmen RADU a precizat ca in cazul in care instantele stabilesc despagubiri mai mari de 450.000 de lei, Fondul va plati doar pana la acest nivel stabilit prin lege, iar pentru orice sume care depasesc plafonul maxim, creditorii de asigurari trebuie sa se inscrie la masa credala.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
FGA: Au fost primite doar 11.200 cereri de plata pentru dosare ASTRA pana la finele lui 2015, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate
KPMG Restructuring a inceput elaborarea strategiei de lichidare a patrimoniului ASTRA Asigurari