1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Care vor fi efectele ...

VIDEO: Care vor fi efectele Brexit-ului asupra asiguratilor RCA din Romania?

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre efectele Brexit-ului asupra asiguratilor RCA din Romania, ce se va schimba pentru soferii care vor tranzita Marea Britanie in cazul parasirii Uniunii Europene fara acord, dar si pentru societatile de asigurare si brokerii englezi cu afaceri in tara noastra, si nu numai, au discutat Sorin GRECEANU - Director General, BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), Ovidiu CIOBANU - Avocat - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, difuzate marti, 21 ianuarie, de RFI Romania.

PROMO


"Se observa ca aparent este o liniste nefireasca si la nivelul Comisiei Europene, dar si la nivelul Consiliului Biroului din care face parte si BAAR, in legatura cu ce se va intampla - va fi cu acord dupa 31 ianuarie sau nu va fi cu acord? Asadar, tacerea este inexplicabila", a precizat Ovidiu CIOBANU.

"Din pacate, nu avem inca date concrete, nu stim daca va iesi la 31 ianuarie asa cum e prevazut, sau se va prelungi din nou perioada; nu stim daca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana cu acord, sau fara. Dar ar trebui sa avem cateva precizari pentru ca atat Autoritatea cat si BAAR-ul au de transmis cateva informatii utile soferilor romani care pleaca in strainatate sau care au afaceri in Marea Britanie", a spus Sorin GRECEANU.

Conform oficialilor BAAR, ASF a aprobat recent o Norma prin care este reglementata situatia asiguratorilor sau brokerilor englezi care subscriu in prezent pe teritoriul Romaniei.

"Aici vorbim despre asiguratorii sau intermediarii autorizati din Marea Britanie, o tara membra, dar care, in baza libertatilor de prestare a serviciilor sau libera stabilire, vin si actioneaza pe teritoriul Romaniei. Ei au acest drept, au venit la noi si acum problema se pune ce se intampla in raport cu acesti asiguratori care vin aici la noi, iar un exemplu aici ar fi un membru al nostru, Watford. Aici sunt anumiti pasi de urmat pe care i-a prevazut aceasta Norma aprobata recent de ASF", a spus Sorin GRECEANU.

"Cel putin, conform proiectului acestei Norme care a fost in dezbatere publica, daca se iese din UE, in termen de 15 zile de la acea data, acesti asiguratori si intermediari britanici, care incheie asigurari pe teritoriul Romaniei, vor fi obligati sa-si informeze asiguratii in legatura cu situatia contractelor lor de asigurare. Astfel, la momentul parasirii spatiului comunitar european, ei vor fi radiati din registrele asiguraritilor, intermediarilor in asigurari din Romania tinute de ASF, nu vor mai avea dreptul sa subscrie nicio polita de asigurare, dar vor fi obligati sa-si indeplineasca toate obligatiile de gestionare a daunelor, de gestionare a contractelor pe toata perioada lor de valabilitate. Deci, teoretic, asiguratii acestor companii, romani, sunt acoperiti", a completat Ovidiu CIOBANU.

Astfel, spune Sorin GRECEANU, un contract RCA eliberat de Watford, ramane in continuare in vigoare, pana la expirare. "Ce nu mai are voie sa faca este sa elibereze noi contracte, daca nu cumva se muta in alt stat membru si gaseste o solutie de a continua activitatea sau de a transfera portofoliul", a completat el.

In cazul in care Marea Britanie iese din Uniunea Europeana, aceasta va ramane in sistemul Carte Verde, spun reprezentantii BAAR, insa ar putea fi reintroduse controale la frontiera, de aceea soferii care vor sa viziteze aceasta tara cu un autovehicul inmatriculat in Romania trebuie sa aiba asupra lor documentul de Carte Verde in original, eliberat de un asigurator roman.

"Oricand s-ar intampla acest Brexit lucrurile se vor schimba dupa. In sensul ca Marea Britanie ramane in sistemul Carte Verde, ea nu iese. Orice sofer cu o masina inmatriculata in Romania si care vrea sa calatoreasca in Marea Britanie si dupa Brexit trebuie sa aiba la el un document Carte Verde in original, tiparit pe hartie, eliberat de un asigurator din Romania. Asta pentru ca noi nu stim acum daca vor fi controlati la frontiera si daca li se va solicita sa faca dovada existentei acestei asigurari in original. Este un sistem similar cu statele care nu sunt membre precum Republica Moldova sau Turcia", a spus Sorin GRECEANU.

Cate accidente produc vehiculele inmatriculate in Romania in Marea Britanie?

"Accidentele produse, in 2018, in Marea Britanie de masinile inmatriculate in Romania au fost in numar de aproximativ 5.500, reprezentand 15% din totalul accidentelor pe care masinile inmatriculate in Romania le-au produs in tarile sistemului Carte Verde (48 de state) si se afla pe locul trei dupa Italia, Germania si Marea Britanie", a spus Ovidiu CIOBANU.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

935 accesari