1asig.ro

VIDEO: Care sunt tendintele in domeniul asigurarilor auto?

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre piata asigurarilor RCA, tendintele privind daunele, obligativitatea clauzei de Decontare Directa, precum si despre planurile Biroului Asiguratorilor Auto din Romania pentru perioada urmatoare au discutat Madalin ROSU - Presedinte BAAR - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 17 septembrie a.c., de RFI Romania.

PROMO


"In acest moment, asiguratorii au obligatia sa oferteze clauza de Decontare Directa catre asigurati, ei putand sa opteze sau nu pentru aceasta. Din pacate, daca ne raportam la politele existente in piata, avem undeva la 300.000 de polite incheiate cu acest tip de clauza, la aproximativ 11 milioane de polite vandute. De doi ani avem o lege noua si avem Decontarea Directa introdusa in aceasta lege. In momentul de fata apetitul clientilor fata de aceasta clauza nu este unul foarte mare. Poate nu s-a inteles foarte bine, poate ca asiguratorii au nevoie sa comunice mai mult in zona asta, sa spuna care sunt avantajele si dezavantajele. Eu mi-as dori niste clauze aditionale tot din zona de facultative pe polita de asigurare obligatorie - RCA, nu neaparat decontarea", a precizat Madalin ROSU.

Recent, presedintele ASF, Leonardo BADEA, a afirmat ca decontarea directa pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu in viitorul apropiat, scopul unei astfel de decizii fiind acela de a creste increderea consumatorilor pe aceasta piata.

In primele sase luni din anul 2019, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 120.156 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 11,095 milioane lei, conform raportului publicat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara - ASF.

Conform oficialului BAAR, la sfarsitul anului 2018, Biroul a lansat noua baza de date RCA, denumita AIDA (Administrare Date Istoric Asigurari Auto) mai actualizata, moderna si aplicata, oferind utilizatorilor numeroase facilitati internationale si o perspectiva noua asupra posibilitatii conectarii cu alte sisteme informatice.

"AIDA este o baza de date pentru RCA, fostul CEDAM, care tine istoricul accidentelor si pe baza caruia se calculeaza sistemul Bonus-Malus in acest moment. AIDA este un sistem nou, modern, bazat pe tehnologia actuala, avand posibilitatea de a fi mai maleabila in interfete, cu alte sisteme webservice-uri, etc. Ce este important este faptul ca asa cum a fost gandita de la inceput, poate sa stocheze mult mai multe informatii", a precizat presedintele BAAR.

Mai mult decat atat, spune oficialul BAAR, baza de date pentru RCA ar putea fi extinsa si pentru CASCO, printre avantaje numarandu-se identificarea mai usoara a fraudelor, dar si clarificarea istoricului pentru acest tip de polita.

"Am putea sa identificam mai usor fraudele. Apoi, ar putea sa ajute perntru o clarificare a istoricului si pe zona de CASCO. Mai mult decat atat, in legislatia actuala pe RCA se specifica ca asiguratorii pot lua in calcul la Bonus-Malus istoricul soferului, inclusiv istoricul vehiculului, iar atunci, cu informatiile si din CASCO s-ar putea face un portret complet al acelui asigurat. Asta ar putea insemna ca fie te duci cu un bonus mai mare, fie penalizezi mai mult in zona de malus", a completat Madalin ROSU.

Care sunt obiectivele BAAR pana la finalul anului?

"Obiectivele noastre nu sunt doar pana la finalul anului, ci de acum inainte. In primul rand, vrem sa mergem in continuare pe langa Autoritate, pentru a incerca niste proiecte pe zona de fintech si mai ales in zona de combatere a fraudei. Ne dorim sa intram mai mult in sfera de analiza, statistici, publicare de informatii, atat pentru consumatori, cat si pentru toate partile interesate, directie in care am si intrat destul de tare in ultima perioada. De asemenea, vrem sa intram mai mult in zona de siguranta rutiera si vom incerca niste teste impreuna cu specialistii din domeniu. Vrem sa testam anumite tipuri de accidente mai ales in zona scolilor. Desigur, se vor face pe circuite inchise si utilizand manechine speciale", a concluzionat Madalin ROSU.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

484 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO