Digitalizarea si impactul ei asupra industriei de asigurari nu e despre "maine". Este despre "azi" si, pe alocuri, chiar despre "ieri". Asadar, Calin RANGU, Director Directie Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, ne-a vorbit despre asigurari in era digitala, dar nu numai, in cadrul editiei din aceasta saptamana a emisiunii XPRIMM Time for Business.
Acesta a vorbit si despre schimbarile legislative care sunt de mare interes pentru piata la finalul acestui an, printre care si IDD - Directiva europeana privind distributia de asigurari, ce va avea un impart important pentru piata si consumatori. "Piata de asigurari nu se va schimba fundamental, se va organiza mai bine, va fi mai eficienta datorita unei organizari mai bune. Initial va fi probabil o zona de birocratie exagerata/accelerata, dar la un moment dat se va intra pe un plafon de productivitate", considera Calin RANGU.
El a aratat ca legislatia nu este un impediment in dezvoltarea tehnologica pe piata de asigurari. "Chiar daca si IDD mentioneaza hartia ca prim mijloc de informare a consumatorului, la un articol ulterior se vorbeste despre mediile online, despre digitalizare. Practic, se pot gasi solutii, iar ASF-ul este foarte deschis in a elimina barierele legislative care ar putea sa fie un impediment in dezvoltarea tehnologica, tocmai in beneficiul consumatorilor", a spus oficialul Autoritatii.
"Noi avem scopul de a dezvolta zona de tehnologii financiare intr-un mediu controlat pentru a fi sigur ca intr-adevar dezvoltarea efectiva nu afecteaza interesele si drepturile consumatorului, dar acestea trebuie puse in practica. Practic, prin telefonul mobil ar trebui sa ai acces sa iti faci asigurari, sa nu vezi nicio hartie, de la cumpararea politei si pana la constatarea daunei si plata despagubirii. Aceasta este tinta si legislatia nu trebuie sa puna bariere, trebuie doar sa ghideze corespunzator ca acel consumator sa fie protejat in mod real", a adaugat acesta.
Calin RANGU este si reprezentantul ASF in Comitetul InsurTech Task Force (ITF) din cadrul Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA). Amintim ca, in luna aprilie, ASF a decis constituirea unui grup de lucru - InsurTech Hub - care are ca principal scop sustinerea inovatiei tehnologice in domeniul asigurarilor.
"Am in acest moment 11 membri (in grupul de lucru - n.red.), companii de IT care vor sa se implice in dezvoltarea tehnologica in asigurari. Mai avem 10 parteneri companii de asigurari si alti 10 parteneri asociatii ale pietei de asigurari, dar si hub-uri de inovatie, fintech. Este un pool de resurse de circa 30 de companii si institutii cu care ne intalnim periodic. Scopul principal este de a cunoaste care sunt posibilitatile. Daca in vestul Europei sunt dezvoltari accelerate in acest domeniu, Romania este mult in urma. Si lumea trebuie sa vada, sa auda, sa cunoasca, deci trebuie sa fim si un hub de knowledge, nu numai un hub de inovatie", a explicat Calin RANGU.
"Avem deja cateva proiecte pe care le analizam. Un proiect este pus si pe site-ul hub-ului InsurTech. Elementul de baza este relatia cu autoritatea europeana, in care in grupul de lucru de la Frankfurt al autoritatii europene (EIOPA) - InsurTech Task Force - dezvoltam politici tocmai in acest sens. Vara aceasta a fost destul de aglomerata, au fost mai multe chestionare pentru a vedea tocmai cum ne pozitionam. Si pentru ei este un inceput, se doreste si crearea unui hub de inovatie la nivel european. Fiecare tara si-a dezvoltat pana acum un hub local, se mai dezvolta acceleratoare de inovatie, conceptul de sandbox este iarasi un concept asupra caruia de uitam cu mare atentie pentru ca ar permite o dezvoltare controlata a produselor in favoarea consumatorului mult mai rapid", a continuat el.
Conform acestuia, "prin sandbox se intelege un mediu de testare a produselor de asigurari, testare reala in piata, sub controlul autoritatii si in momentul se vede ca acel produs este de succes, este nevoie de el, consumatorii sunt multumiti, atunci intra intr-o zona de supraveghere si reglementare standard".
"Multi care ar vrea sa inoveze, sa vina cu produse pe telefonul mobil, pe online, intampina barierele legislative, nu cunosc domeniu, dar un sandbox i-ar ajuta sa se ocupe de ce stiu cel mai bine", a mai spus Calin RANGU.
Mai multe declaratii regasiti in video-ul atasat.
Din aceeasi categorie
Cele mai citite