1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Calin RANGU, ASF: Consumatorul sufera destul de mult din cauza neclaritatilor care exista pe segmentul daunelor auto

5 min. / 1.540 cuvinte
Daunele din domeniul asigurarilor reprezinta un punt nevralgic al pietei de asigurari din Romania. In acest context, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a lansat un ghid de bune practici pentru instrumentarea acestui tip de daune, proiectul fiind in dezbatere publica pana pe 23 septembrie. Calin RANGU, Director, Directia Protectia Consumatorului, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, vorbeste, in cadrul emisiunii XPRIMM Time for Business din aceasta saptamana, despre motivele care au determinat crearea acestui ghid si principalele prevederi ale acestuia.

PROMO


"[Crearea ghidului a fost necesara] pentru ca exista foarte multe zone gri, neclarificate. O norma sau o lege are niste articole care pot fi interpretate intr-o directie sau alta, iar uneori fiecare interpreteaza cate un articol corelandu-l intr-un fel sau altul cu alte prevederi. Dar, in final, am constatat ca, din pacate, consumatorul sufera destul de mult din cauza acestor neclaritati care exista in piata. Si atunci am venit cu anumite explicatii: cum intelegem noi ca ar trebui sa se desfasoare practicile din piata pentru a-i fi bine si consumatorului, dar si asiguratorului", a explicat Calin RANGU.

Problemele de pe segmentul despagubirilor auto au fost determinate si prin analiza petitiilor primite de la consumatori.

"Problemele [identificate] au derivat si din cele 9.000 de petitii pe care le primim anual pe domeniul platilor partiale sau lipsei platilor aferente acestor despagubiri si a intarzierilor in procesul de despagubire. Problemele majore sunt cele identificate, de fapt, in analiza de desdaunare pe care am publicat-o impreuna cu acest ghid: intarzieri la plata, plati partiale, interpretari care il determina pe cetatean sa 'ajunga' intre asigurator si service de multe ori, ceea ce determina aparitia de tensiuni care sunt nejustificate, diferente de interese", a precizat Calin RANGU.

In acest context, ghidul vine ca o solutie pentru rezolvarea acestor deficiente. "Scopul nostru este rezolvarea problemelor consumatorului, in asa fel incat oamenii sa fie despagubiti corespunzator, conform prevederilor legale, intr-un proces normal si firesc. Petitiile sunt un raspuns al deficientelor de pe piata - noi incercam sa rezolvam cauzele, mai exact procesele neclare de pe piata si interesele divergente ale partilor", a subliniat Directorul Directiei Protectia Consumatorului din cadrul ASF.

2.419 accesari