1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Bogdan ANDRIESCU: Am putea asista la o emigrare a brokerilor

[video|12036]Recentele propuneri de modificare ale reglementarilor din piata asigurarilor ar putea duce la disparitia a 95% dintre brokerii din Romania, a declarat Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR, invitat la emisiunea "Ora de Risc" difuzata marti la RFI.

Potrivit lui ANDRIESCU, prima reducere a numarului brokerilor ar fi cauzata de capital, iar a doua, din cauza obligatiei de constituire a depozitului de 4% din suma primelor anuale intermediate. "Sunt brokeri de retail care nici nu pastreaza comision de intermediere de 4%, pentru ca pleaca in retea toti banii", a spus acesta.

Din cauza acestor prevederi am putea asista la o emigrare a brokerilor, exact cum vedem acum foarte multe masini inmatriculate in Bulgaria, a adaugat Bogdan ANDRIESCU.

Pe langa mult discutatele modificari ale normei privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurari, care se refera la cresterea capitalului social la 250.000 lei si la mentinerea unor disponibilitati banesti permanenente, din fonduri proprii, de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro, o modificare importanta se refera si la actionarii companiilor de brokeraj.

"Este o prevedere cu privire la actionariatul in diverse alte entitati din domeniul asigurarilor care, practic, ar desfiinta brokerii afiliati bancilor. Acestia ar trebui sa-si inceteze activitatea o data cu aparitia acestei norme, daca apare in aceasta forma", a spus Presedintele UNSICAR.

In ceea ce priveste dialogul cu ASF, brokerii au fost consultati abia dupa aparitia normelor in dezbatere publica.

"La prima propunere de modificare de norma (cu reducerea comisionului RCA la 10% - n.r.) am avut o intalnire cu ASF in care am discutat anumite chestiuni. Nu s-a avut in vedere o discutie pe aceasta propunere de modificare de norma inainte de aparitia in dezbaterea publica, cum ar fi fost normal. Iar la cea de-a doua propunere s-a intamplat la fel. Ne-a surprins neplacut si speram sa avem o intalnire cu autoritatea", a mentionat ANDRIESCU.

Legat de constituirea si mentinerea unor disponibilitati banesti permanenente, din fonduri proprii, de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro, Bogdan ANDRIESCU a subliniat ca un broker, chiar daca intermediaza prime de 100 lei, trebuie sa aiba fonduri de 15.000 euro.

Presedintele UNSICAR a explicat originea acestei propuneri: "In anul 2002 a aparut Directiva europeana cu privire la intermediari - IMD 1, cu termen de implementare in legislatia europeana 2005. Astfel, dintr-un grup de 4 clauze, tarile europene au trebuit sa aleaga sa implementeze una sau doua prevederi, nu pe toate. Noi am implementat in legislatia romana aceste prevederi ale IMD in anul 2007, dupa aderarea la UE si am ales 2 prevederi si inca 2 suplimentare".

Conform lui Bogdan ANDRIESCU, clauza cu depozitul de 4% a mai fost implementata de doua tari.

"Trebuie mentionat si este foarte important este ca aceasta clauza se refera, nu la prime intermediate, ci la prime care tranziteaza conturile brokerului, ei spun in engleza, in textul original, 'premium received'. ASF vine acum cu aceasta propunere, tradusa defect, aproape de implementarea IMD 2. Ar trebui sa asteptam ca Parlamentul European sa voteze aceasta directiva, care sa fie implementata in legislatiile nationale", a precizat ANDRIESCU.

"Este o propunere care ar lasa in Romania 5% din brokeri, poate nici aceia, in momentul in care vor vedea ca se pot infiinta in alte tari din UE. Aceasta prevedere creaza un mare dezechilibru in materie de competitie brokerii din alte tari, care actioneaza si in Romania. Competitia este in defavoarea brokerilor locali si atunci banuiesc ca se vor gandi sa se inregistreze in alte tari, sa plateasca taxe in alte tari", a explicat seful UNSICAR.

Termenul de trimitere al propunerilor si observatiilor referitoare la Proiectul de Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/ sau de reasigurare a fost prelungit cu 10 zile, pana joi, 13 noiembrie 2014, conform Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In urma centralizarii raportarilor transmise, pentru data de 30 iunie 2014, de un numar de 464 brokeri de asigurare si/sau reasigurare (din total 602 brokeri de asigurare inregistrati), rezulta ca, la aceasta data, valoarea primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata a fost in suma de 2.194.829.104 lei, cresterea nominala fata de aceeasi perioada a anului 2013 (1.982.610.992 lei) fiind de 10,7%.

In primul semestru al anului 2014, brokerii au intermediat aproximativ 55% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (3.973.742.054 lei), ceea ce reprezinta o crestere cu 8,7%, fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2013 (46,49%).