1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Asiguratorii: Clientii au dreptate cand vine vorba de intarzierile la plata daunelor

"Clientii au dreptate cand reproseaza asiguratorilor intarzierea la plata daunelor", au declarat liderii companiilor de profil cu prilejul Conferintei Nationale a Asigurarilor Auto 2012. Cu aceasta ocazie, utilizandu-se un sistem de vot in timp real, cei 140 de lideri si specialisti prezenti la eveniment au fost intrebati "ce probleme au clientii in relatia cu asiguratorii", 42% dintre acestia alegand varianta "asiguratorii platesc cu intarziere". In continuare, prezentam reactiile principalilor asiguratori din piata la un reportaj realizat de XPRIMM TV si prezentat in cadrul conferintei, cu privire la perceptia publicului larg asupra necesitatii asigurarilor auto si a serviciilor prestate de companii.

Mariana DIACONESCU, Presedinte, ASIROM VIG

"Majoritatea celor intrebati sunt asigurati RCA si asteapta despagubirile de la asiguratorii soferilor vinovati. Noi, ca asiguratori, ne confruntam cu foarte multe probleme, cel putin in ultima perioada, determinate de factori precum descresterea pietei. Acestea au determinat si o competitie acerba in piata RCA, ceea ce ne poate pune in situatia de a nu raspunde suficient de prompt asiguratilor pe fondul fluxurilor operationale pe care trebuie sa le gestionam. Problemele pe care repondentii le ridica sunt probleme reale, fie intarzieri in raspunsul pe care il dam privind dosarele de dauna si solutionarea acestora, fie intarzierile la plata a despagubirilor. Repondentii au insa dreptate in ceea ce priveste lipsa de promptitudinde la plata a asiguratorilor, dar nu au dreptate cand solicita acordarea de despagubiri pentru riscuri neasigurate sau cand este dovedita o alta realitate a evenimentului de despagubit."

Mihail TECAU, Presedinte, OMNIASIG VIG

"Cel mai important lucru este ca toti cei intrebati cunosc intr-o oarecare masura domeniul asigurarilor. Plecand de la ipoteza de "necesitate de asigurare", acest lucru se datoreaza asigurarii RCA, care este cea mai cunoscuta forma de asigurare. Sustin raspicat realitatea faptului ca noi, asiguratorii, suntem evaluati de clienti dupa modul in care ii despagubim pe asigurati. Acesta este de fapt lucrul care poate sta la baza evaluarii unei companii. In Romania, datorita "politicilor de pret si de cote de piata", clientii pierd pe de o parte, dar si industria pierde, pe de alta parte. Educatia in ceea ce priveste domeniul asigurarilor nu trebuie realizata doar la nivel de cetatean, ci si la nivel de companii de asigurari si brokeraj in ceea ce priveste aceasta politica (de pret si comportament in piata)." 

Adrian MARIN, CEO, GENERALI Romania

"Cand privesti cifrele pietei si acest reportaj, te intrebi de ce ti-ai dori sa fii numarul 1 si sa ai o expunere mare in piata auto. In cazul GENERALI Romania, procesul de fuziune ne-a afectat fiind vorba de o fuziune ce implica o pondere mare pe liniile de asigurari auto. In cazul nostru, nu am un feedback negativ ca GENERALI Romania ar avea intarzieri la plati. Nu suntem jucatorul numarul 1, dar ceea ce incercam noi sa facem este de a crea "un concept de trust". Intr-adevar, asigurarea RCA este un rau necesar, dar in alegerea unei polite RCA, asa cum arata studiile, clientii nu se uita la renumele companiei, la puterea financiara a acesteia, sau la modul de despagubire realizata de acestea."

Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker

"Vinovata de aceasta reactie a celor intervievati sunt preturile practicate de asiguratori, ele fiind incorecte, pe fondul continuei competitii de pret si cota de piata. Pentru a putea plati daune trebuie sa incasam prime corespunzatoare. O rata combinata de doar 142% este ireala. In cazul parcurilor auto asigurate de SAFETY Broker, indicatorul depaseste 200%. Mai mult decat atat, trebuie sa realizam cu totii ca asiguratul are intotdeauna dreptate. El trebuie despagubit si nu trebuie sa fie obligat sa mearga doar la anumite service-uri sau sa beneficieze de reparatii de calitate indoielnica."