1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Asigurari de sanatate: ...

VIDEO: Asigurari de sanatate: ce-si doresc consumatorii - Principalele declaratii!

In cadrul emisiunii XPRIMM Time for Business "Asigurari de sanatate: ce-si doresc consumatorii", de joi - 30 iulie 2020, s-a discutat despre situatia din sistemul public si cel privat de sanatate, avantajele unui parteneriat, dar si despre ce-si doresc consumatorii de la asigurarile private de sanate, ce riscuri acopera si altele. Urmariti principalele declaratii!

La dezbaterea moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii, au participat:

- Laszlo ATTILA - Presedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senat
- Iulius Marian FIRCZAK - Deputat in Parlamentul Romaniei
- Tiberiu MAIER - CEO, SIGNAL IDUNA Romania
- Cornelia PARASCHIV (SCARLATESCU) - Managing Partner, Medical Check In
- Daniela GHETU - Director Editorial, Publicatiile XPRIMM
- Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor)

[video|14820]

PRINCIPALELE DECLARATII:

Care este situatia actuala in sanatate?

Cornelia PARASCHIV
- In acest context convulsiv al pandemiei, pare mai mult decat oricand ca este nevoie de un colac de salvare pentru sistemul de sanatate. (...) In Romania, speranta de viata este una dintre cele mai mici din UE ( 75,3 ani n.r.), si, desi a crescut din anul 2000 cu 4 ani, ramane cu aproape 6 ani sub media Uniunii Europene (81 ani- media in UE, n.r.). Rata crescuta a mortalitatii, de asemenea printre cele mai ridicate din UE, indica faptul ca exista spatiu de imbunatatire in abordarea factorilor de risc si eficientei serviciilor de sanatate. Speranta de viata depinde de sex dar si de nivelul de educatie, de ex. barbatii din Romania cu un nivel de educatie scazut traiesc cu aproape 10 ani mai putin decat barbatii cu un nivel de educatie crescut si, din pacate, cu 7 ani mai putin decat barbatii din UE cu acelasi nivel de educatie.
- Ramane in Romania problema mortalitatii crescute, boala cardiaca ischemica ramane principala cauza de deces (de trei ori mai mare decat in UE.). Si mortalitatea prin cancer este in crestere ( in special pulmonar, de colon, de san, pe primele trei locuri). De asemenea, Romania se confrunta si cu provocari in controlul unor boli infectioase - de exemplu, avem cea mai mare rata de cazuri de tuberculoza din UE.
- Foarte important este ca aproximativ jumatate dintre aceste decese sunt datorate unor factori de risc comportamental foarte raspanditi care constituie o amenintare serioasa pentru sanatatea populatiei - de ex. nutritia deficitara sau lipsa de activitate fizica sunt preocupari majore, dar si fumatul ( 32% dintre barbati, 8% dintre femei n.r.) si alcoolul ( 50% din barbati- consum de alcool regulat). Ratele de deces care pot fi prevenite si au cauze tratabile se afla la cel mai inalt din UE. Politicile de sanatate publica si de preventie eficienta si augmentarea rolului ingrijirilor, asistentei medicale primare, accesul imbunatatit la servicii,ar putea reduce substantial mortalitate prematura.
- Cheltuielile de sanatate in Romania stim ca sunt istoric scazute si mai mici decat in oricare alta tara din UE, atat in termeni de valoare per capita, cat si ca pondere in PIB - 5,2% din PIB in 2017 comparativ cu media UE de 9,8%. Subfinantarea cronica a sistemului medical a subminat capacitatea de a satisface nevoile actuale de servicii medicale ale populatiei, care vor deveni din ce in ce mai provocatoare pe masura ce asistam la imbatranirea populatiei. Insa, desi avem un buget foarte scazut, iata ca cea mai mare parte a cheltuielilor sunt alocate catre ingrijirea de tip tertiar, catre spitale si ingrijirea in sistem de spitalizare. Acest lucru explica nivelul subdezvoltat al ingrijirii primare si comunitare in Romania. Suntem tara europeana cu ponderea cea mai mare a populatiei in mediul rural, de aceea distributia inegala, inechitabila a facilitatilor de sanatate si a personalului medical, duce la o bariera in accesarea serviciilor medicale pentru jumatatea din populatia tarii.
- Subliniez faptul ca cele mai multe cheltuieli din sanatate, pentru sistemul medical, sunt finantate public - 79%, dar avem o pondere substantiala de cheltuieli suplimentare, din buzunar de circa 20%, care sunt dificile, o povara, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Ce mai mare parte a acestor cheltuieli din buzunar este activa in zona produselor farmaceutice si a platilor informale.
- Lipsa fortei de munca in domeniul sanatatii ramane critica, numarul de medici si asistenti printre cele mai mici din Europa si desi in 2018 Guvernul a abordat acest lucru in cadrul unei Ordonante si au crescut salariile, practic s-au dublat salariile in spitalele publice, totusi asistam la o rata ridicata a migrarii personalului medical.
- O alta problema pe care o avem este ca nu exista un sistem de evaluare a performantei sistemului medical si transparenta este destul de redusa. Au fost frecvente schimbari de conducere - cu mai mult de 10 ministri ai sanatatii in ultimul deceniu, dar si schimbari frecvente in conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si acest fapt a subminat stabilitatea, coordonarea si progresul reformelor.
- Pe scurt aceasta este radiografia sistemului de sanatate, un sistem in care desi jucatori din serviciile medicale private, cei care ofera abonamente medicale pentru clasele medii si de top si asiguratori care ofera asigurari de sanatate au crescut ca numar si valoare, totusi Romania ramane pe ultimele locuri in ceea ce priveste calitatea si nivelul asistentei medicale.

Care este viziunea dumneavoastra privind sistemul de sanatate si ce s-ar putea imbunatati?

Laszlo ATTILA
- Multumesc pentru invitatie si va felicit pentru aceasta oportunitate. Cu aceasta ocazie, in sfarsit, discutam despre probleme care asteapta rezolvarea de foarte mult timp.
- Stam pe o bomba demografica. La ora actuala, noi acordam marea majoritate a serviciilor medicale si finantam serviciile medicale pentru acele generatii care s-au nascut dupa cel de al doilea razboi mondial. Cand s-au nascut ei erau generatii de 250-300 de mii de nou-nascuti in fiecare an, cu o scadere pana in anul 1966, dupa care au urmat doi ani cu peste 500 de mii de nou-nascuti si apoi inca 23 de ani cu peste 400 de mii de nou-nascuti. La ora actuala avem in jur de 180 de mii de nou-nascuti. De doi ani se nasc mai multi copii ai cetatenilor romani din strainatate decat ai celor din tara, motiv pentru care, foarte probabil ca, atunci cand in viitorul foarte apropiat generatiile nascute dupa '67 vor ajunge la varsta cand fac boli cronice, cand se vor pensiona, atunci vom avea o problema privind finantarea serviciilor medicale. O sa tot scada numarul celor care contribuie si o sa creasca de la an la an numarul acelora care vor beneficia de aceste servicii.
- Un alt aspect, sa stiti ca noi de 30 de ani nu ne adaptam infrastructura medicala la situatia de fapt si reala privind structura demografica a societatii romanesti. Noi tot carpim in functie de puterea politica, de influenta politica dintr-o parte sau alta, in functie de subiectivism sau criterii subiective, fara sa ne uitam sau sa ne facem o radiografie foarte clara privind situatia in teren, cum stam, care este structura de varsta a populatiei care o administram sau nu. Ne-au trebuit 30 de ani si o epidemie de coronavirus ca autoritatile locale sa constientizeze importanta implicarii in starea de sanatate a populatiei si sa constientizeze ca trebuie sa intervina din cand in cand.
- Din cauza acestei situatii, in urma cu 3 ani si jumatate, primii au fost oncologii care si-au corectat previziunile pe urmatorii 10 ani privind numarul cazurilor cu care se vor confrunta in viitorul apropiat si aici ma refer, in primul rand, la faptul ca, daca pana acum 3 ani si jumatate domniile lor preconizau o crestere a numarului de cazuri undeva la 50-60%, ei au fost primii care au actualizat aceasta previziune si au vorbit deschis de dublarea cazurilor oncologice in urmatorii 10 ani. Dupa care au venit celelalte specialitati de boli cronice netransmisibile - diabetologi, cardiologi etc - si am ramas socati privind necesitatile de adaptare a infrastructurii pe care o avem. Va dau un exemplu concret - conform statisticilor noi ar trebui sa avem sau foarte probabil avem 1,8 milioane de persoane cu diabet in aceasta tara. De ani de zile tratam cam 850-880 de mii, costurile tratamentelui acestor pacienti in 2016 au fost de circa 645 mil. lei, in 2017 - 740 mil. lei, in 2018 - 1 mld. lei si in 2019 - 1,5 mld. lei. In fiecare an numarul pacientilor a ramas stabil. Daca mai luam in considerare modificarile de varsta a societatii noastre, atunci foarte probabil, daca am avea pus la punct un sistem care sa detecteze precoce diabeticii, daca am avea un sistem de screening eficient, foarte probabil intr-o saptamana ar trebui sa ne dublam capacitatile de a face fata unei astfel de situatii. Daca mai suprapunem si modificarile de varsta, foarte probabil, in urmatorii 10-15 ani, ne vom confrunta cu un numar extrem de mare de persoane care sufera de diabet. Nu exista in lume nicio tara care sa faca fata unei astfel de provocari.
- Eu stiu ce eforturi am depus in ultimii 7-8 ani ca sa majoram bugetele alocate sanatatii, ba cu 6%, ba cu 17%, rareori ajungi sa dublezi intr-o perioada foarte scurta bugetele alocate sanatatii oriunde ai fi in lume, motiv pentru care va trebui sa ne regandim atitudinea si sa vedem ce resurse suplimentare putem atrage pentru finantare si, in acelasi timp, de ce vrem sa atragem alte resurse. Aici situatia este extrem de complexa, extrem de conservatoare, cu niste carente legislative cat casa. Avem Legea sanatatii din 2006, care a fost modificata de peste 1.400 de ori pana acum. Exista o instabilitate legislativa. Toata lumea vorbeste de necesitatea unei noi legi a sanatatii, dar intre teorie si practica este un drum foarte lung.
- La ora actuala, foarte probabil, va trebui revizuit modul de finantare a sistemului, in sensul ca trebuie sa ne punem impreuna la contributie capacitatile si experienta sa stabilim ce reprezinta in aceasta clipa un risc financiar in aceasta tara. Ati asistat in ultimii ani la foarte multe discutii - sunt scumpe medicamentele, e o povara extrem de mare, ma costa daca trebuie sa merg la medic. 60% din populatia Romaniei nu merge niciodata la medic intr-un an, doar 40%, dar cu toate acestea, se elibereaza intr-un an cam 45-46 de milioane de retete compensate la nivel national. Aceste retete compensate sunt eliberate pentru aproximativ 9 milioane de persoane. Valoarea compensarii medie a unei retete nu ajunge la 20 de lei pe luna. 20 de lei mai reprezinta un risc financiar in aceasta tara? Pentru ca daca ne uitam la consumul de alcool, in Campia Transilvaniei, la barbati, ajungem la o cantitate de aproape 600 ml de tarie pe zi. Este un pachet de tigari care este fumat, probabil, in 10 ore. Din pacate nu s-au facut studiile de impact privind modificarile de finantare a unui astfel de sistem, in sensul sa identificam cat este acel risc financiar pe care ni-l putem permite - e vorba de medicatie de 3-5-7 lei pe luna - si ce sume s-ar elibera, de exemplu, daca am scadea rata de compensare de la 90% la 75% a unui produs cu 3,20 lei. Cand am incercat sa demaram aceste actiuni (de studiu) am constatat ca nu avem nici macar institutii care sa faca aceste lucruri, motiv pentru care am demarat o serie de foruri de dialog, unde am incercat sa identificam problemele si sa le cautam rezolvari in domeniile majore din sanatate.
- As prefera sa avem cat mai multi asiguratori ( case de asigurare) pe piata si atunci cand va spun acest lucru ma refer la faptul ca putina competitie nu ar strica. Competitia ar duce si la o echilibrare a preturilor decontate catre furnizori pentru ca este inspaimantatoare situatia pe care o avem la ora actuala - acelasi serviciu decontat cu preturi foarte variabile de la o unitate la alta, cu rezultatele ale interventiilor din partea sistemului care variaza de la un loc la altul si, pe buna dreptate, inclusiv institutiile mari care isi rezolva cazurile solicita o diferentiere privind decontarea serviciilor acordate in functie de rezultatul obtinut.

Care este apetitul corporatistilor pentru asigurari private de sanatate?

Tiberiu MAIER
- Cred ca este foarte multa munca in a stabili un sistem de sanatate care sa i-a in calcul cultura oamenilor, valoarea pe care o atribui unui serviciu dat gratuit versus valoarea unui serviciu pentru care trebuie sa plateasca, chiar daca este suma minimala, modalitatea in care sunt alocate fonduri de la stat versus privat, modalitatea in care un sistem privat ar putea sa functioneze cu un sistem de stat, pentru ca este foarte greu ca cele doua sisteme sa functioneze independent pentru a avea o solutie optima.
- Noi suntem specializati si dedicati asigurarilor private de sanatate, cu expertiza tehnica foarte puternica de la colegii din Germania. Piata este corporate in Romania, noi am inceput activitatile de corporate de peste 10 ani si simtim cum piata este generata de cerere. O crestere a pietei cu 25-35% de la an la an, cu siguranta trebuie sa aiba in spate o cerere din partea clientilor. Ne uitam si la rata cu care contractele continua. Noi avem contracte care dureaza de peste 10 ani si oamenii continua sa investeasca in acest beneficiu pentru angajati, gasindu-i utilitatea.
- Am observat un alt element foarte important - noi suntem foarte prezenti pe zona de vest. De exemplu, in zone precum Arad asiguram peste 25% din angajatii din oras de ceva ani buni, modalitatea in care asigurarile private de sanatate au participat la cresterea logisticii medicale in zona este fabuloasa. Vedem cum se dezvolta clinicile pe langa produsele pe care noi le oferim, ca urmare a beneficiilor financiare pe care noi le asiguram direct. Accesul la capital foarte rapid, corect si intr-o maniera organizata ii ajuta foarte mult in investire si in dezvoltarea logiisticii medicale si asta ne bucura foarte mult pentru ca toata aceasta logistica se intoarce catre asiguratii nostri.
- Piata este foarte dinamica. Din pacare sunt izolari ale acestor servicii in orasele mari, unde exista forta de munca angajata. Noi inca avem o problema pentru ca nu avem posibilitatea sa accesam zona rurala pentru ca nu avem logistica medicala.
- Care sunt avantajele sistemului de asigurari private de sanatate? Avantajele sunt nenumarate. Din punctul nostru de vedere, asigurarile de sanatate nu reprezinta neaparat plata unei sume, ci reprezinta un cumul de servicii de care oamenii trebuie sa beneficieze - pornind de la empatia doctorilor pana la toata administrarea cazului medical. Sunt multe avantaje, pe langa deductibilitate, care poate fi imbunatatita atata pentru angajat cat si pentru dependentii acestor, sunt elemente punctuale care ar putea duce la dezvoltarea acestei uniuni intre sistemul privat si cel public.

Ce modificari legislative ar fi necesare pentru a ajunge mai multi bani in sistemul public?

Iulius Marian FIRCZAK
- Modificari legislative ati vazut ca sunt mult prea multe si din punctul meu de vedere. Cred ca trebuie gasit un consens politic intre marii actori parlamentari si sa se faca o reforma structurala a intregului sistem de asigurari de sanatate. In istoria recenta am fost aproape de o astfel de reforma structurala si din varii motive ea s-a blocat in 2012 si de atunci nimeni nu a mai avut curajul sa puna pe tapet o reforma atat de ampla.
- In momentul in care vorbim de relatia intre asigurarea de stat si asigurarea privata de sanatate prin degrevarea bugetului, se creeaza un dezechilibru si o discriminare pentru ca nu avem pachetul de baza clar definit pentru a sti ce primesc. O persoana cu un venit mai mare isi permite o asigurare privata de sanatate, isi rezolva problemele medicale si degreveaza bugetul (de stat).
- Referitor la modificariel legislative, a fost o surpriza introducerea deductibilitatii pentru abonamentele medicale. In dezvoltarea asigurarilor voluntare de sanatate cred ca este o nevoie de o clarificare a acestor deductibilitati - cine poate fi deductibil, cum se deconteaza banii.
- Cred ca si plafonul de 400 de euro poate fi regandit in contextul in care vedem ca de la un an la altul cresc preturile serviciilor medicale. Este posibil ca in scrurt timp acest plafon sa nu mai fie unul sustenabil.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Asigurarile de sanatate au cumulat la finalul primului trimestru din 2020 prime brute subscrise in valoare de aproximativ 142 milioane lei, in crestere cu 53% fata de anul precedent, potrivit raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Vezi cat a subscris fiecare companie, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!