1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoareNiciodata nu este prea devreme sa ne gandim la viitorul nostru, iar cu cat ne preocupam mai repede de el, cu atat este mai bine pentru noi, cei din jur si generatiile urmatoare. Despre perioada de pensionare, dar si care este posibilitatea ca administratorii fondurilor de pensii private sa paraseasca Romania, au discutat Alexandra SMEDOIU - Vicepresedinte CFA Society Romania si Partener Deloitte - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii, la emisiunea Ora de Risc, difuzata marti, 28 mai a.c., de RFI Romania.

"Cred ca niciodata nu este prea devreme sa ne gandim la viitorul nostru, la instrumente de economisire, fie ca sunt pensii, asigurari, depozite bancare sau orice fel de alt instrumente. Cu cat ne preocupam mai repede si suntem mai responsabili, cu atat este mai bine, nu doar pentru noi, ci si pentru familiie noastre si pentru generatiile care vor urma", a precizat Alexandra SMEDOIU.

Reprezentanta CFA Society Romania a explicat cum functioneaza sistemul de pensii public din Romania si care sunt riscurile acestuia

"In fapt, ce este pensia? Este un sistem in care, cei care muncesc astazi, platesc pensiile celor care sunt pensionari acum. Acest sistem este supus la doua riscuri, de schimbare,, si anume ca nu poate fi schimbat. Daca am stopa aceste contributii si am pune banii la o parte, pentru noi, ar ramane niste persoane fara venituri. De asemenea, mai exista si riscul demografic, acela al aparitiei unei situatii in care cei care trebuie sa primeasca bani sunt mai numerosi decat cei care trebuie sa contribuie, practic se vor plati din ce in ce mai multe pensii, din resurse din ce in ce mai limitate", a mentionat Alexandra SMEDOIU.

Exista riscul ca operatorii pensiilor private sa paraseasca Romania?

"Ce s-a intamplat la finalul anului trecut, cu Ordonanta 114, care a afectat mai multe domenii, unul dintre ele fiind cel a pensiilor, in sensul ca aceasta Ordonanta a venit sa impuna reduceri ale comisioanelor pe care pot sa le perceapa administratorii de fonduri private de pensii, iar pe de alta parte, a impus acestor operatori sa aiba capital suplimentar, care functioneaza precum un capital social, intr-o societate cu raspundere limitata. Aceasta cerinta de capital, in mod surprinzator, in unele cazuri, pentru operatorii mari poate insemna o crestere si de 30 de ori a capitalului pe care trebuie sa il imobilizeze", a spus Alexandra SMEDOIU.

"Nu cred ca s-a explicat foarte bine ratiunea acestei modificari, in conditiile in care, profilul de risc al acestor fonduri nu s-a modificat, anul acesta fata de anul trecut, deci gradul de risc al acestor fonduri este unul destul de scazut. Aceasta cerinta de capital a venit peste noapte si nu a fost explicat foarte bine motivul pentru care nu este nevoie de acest capital suplimentar", a completat Alexandra SMEDOIU.

In urma cu 11 ani, Romania s-a aliniat la practica de peste un secol a tarilor dezvoltate prin reformarea sistemului public de pensii. Aceasta a presupus aparitia fondurilor private prin care populatia sa poata economisi suplimentar, in conturi individuale, in vederea pensionarii - Pilonul II si Pilonul III. In aceasta perioada au existat mai multe schimbari si discutii despre viitorul pensiilor suplimentare.

In prezent, administratorii fondurilor de pensii obligatorii Pilon II au active de peste 50 miliarde de lei si 7,3 milioane de participanti.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Ce este Generatia I si cum putem deveni independenti financiar?
VIDEO: Titi AUR: Problema accidentelor rutiere grave este una nationala. Fiecare mort inseamna costuri sociale mari
VIDEO: Cerasela CHIRIAC: Vrem sa transformam 100 de lideri ai companiei in 100 de antreprenori
VIDEO: Ce rol au asigurarile private de sanatate si care sunt perceptiile consumatorului asupra acestora?