1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Albin BIRO: Aparitia unui asigurator RCA de stat nu cred ca ar rezolva problemele

[video|13481]Albin BIRO, membru neexecutiv in Consiliul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, considera ca aparitia pe piata RCA a unei companii cu capital de stat nu ar rezolva probleme aparute in aceasta industrie.

"Diversi "experti" au solicitat infiintarea unui asigurator RCA cu capital de stat, eventual intrarea pe piata asigurarilor RCA a Companiei de Asigurari-Reasigurari Exim Romania. Acesti experti uita din nou ca Romania se afla un UE si subventiile de stat sunt interzise, chiar si in sistemul RCA", a spus Albin BIRO in cadrul Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari si Pensii.

"E o misiune aproape imposibila. Din experienta ultimilor 20 de ani, nu mi se pare ca aceasta solutie o sa rezolve problemele", a adaugat el.

Referitor la plafonarea preturilor RCA, acesta a mai amintit ca, inainte de aderarea la Uniunea Europeana, s-a promis liberalizarea primelor RCA. "S-a realizat si s-a respectat timp de 12 ani, pana in 2016". "Statele membre nu pot restrange sau introduce notificarea prealabila sau aprobarea propunerilor de crestere a primelor de asigurare, cu exceptia preturilor care sunt reglementate prin sistemele de control al preturilor", a spus oficialul ASF.

Albin BIRO a mai aratat ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) este "pe cale sa plateasca un miliard de lei pentru a acoperi daunele din sectorul asigurarilor pentru ca unii asiguratori au practicat mult timp tarife de "bun simt" (sub costuri - n.red.) pe piata RCA", iar aceasta practica a dus la falimentele companiilor ASTRA si CARPATICA.