ASTRA este al treilea mare asigurator de pe piata locala, fiind controlat de omul de afaceri Dan ADAMESCU.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii ASTRA in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory SRL in calitate de administrator special.
Vedeti mai jos principalele declaratii ale lui Misu NEGRITOIU, Presedintele ASF, facute in cadrul conferintei de presa:
- Astazi s-a intrunit Consiliul ASF si a analizat situatia ASTRA pe baza unui raport inaintat de KPMG privind stadiul de redresare financiara.
- Potrivit concluziilor sunt intrunite toate cele 3 conditii legale care definesc starea de insolventa - incapacitatea de plata, scaderea valorii marjei de solvabilitate sub jumatate din limita legala si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare in cadrul procedurii de redresare financiara.
- La 30 iunie 2015, ASTRA inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 mil. lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 mil. lei
- ASF a stabilit inchiderea procedurii de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, revocarea KPMG ca administrator special si constata starea de insolventa a ASTRA si solicita intrarea in procedura de faliment.
- Fondul are capacitatea si resursele pentru a acopri cererile de despagubire ale asiguratilor conform legislatiei.
- Ne-am concentrat pe majorarea capitalului social. Evident ca cele 490 de milioane de lei aprobate pentru majorarea capitalului nu erau suficiente pentru iesirea din starea de supraveghere speciala si ca nevoia de capital pentru redresarea indicatorilor de prudentialitate era de circa 1 miliard de lei.
- Am avut cel putin 5 investitori in ultima faza, printre care ERGO, PZU si FOSSUM Group.
- Catalogam atitudinea actionarilor principali in procesul de redresare financiara drept necooperanta.
- Planul primit de la actionarii principali e de fapt o pagina si jumatate - aceasta propunere a fost discutata astazi in Consiliu si are 5 probleme: conditionata, improvizata, incerta, insuficienta si contradictorie. Este evident ca propunerea a fost facuta in scop mediatic.
- Actionarii au avut timp de 18 luni sa faca propuneri de redresare. Puteau face oricand propuneri.
- Nu putem astepta sfarsitul anului pentru o eventuala majorare de capital. Nu putem pune in pericol interesul asiguratilor.
- Pana la finalul anului nu aveam nevoie de 150 milioane de lei, ci de 1 miliard de lei.
- Pasul urmator este sa prezentam cererea de intrare in faliment instantei de judecata. Apoi Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) intra in actiune.
- In termen de 30 de zile de la declararea falimentului de catre instanta de judecata, dosarele de despagubire se vor transfera de la ASTRA la FGA.
- Instanta de judecata se poate pronunta in 10 zile sau 20-30 de zile
- Pana cand Fondul va prelua dosarele, clientii vor continua sa se adreseze ASTRA.
- ASTRA are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite.
- Am estimat un impact de 700 de milioane lei. FGA are fonduri de aproape 1 miliard de lei.
- Nu avem in vedere o crestere a contributiilor asiguratorilor la Fond de Garantare. Cand Consiliul Fondului va constata ca va fi nevoie de fonduri suplimentare va face o propunere, dar nu este necesar acum.
- CNADNR se va inscrie la masa credala.
- Probabil ca este cel mai mare faliment din industrie.
- Cred ca majoritatea clientilor se incadreaza in plafonul de 450 mii de lei de la FGA.
- FGA mai are nevoie de un membru. Al patrulea membru ales de Ministerul de Finante este Stefan NANU.