1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  2019 a fost un an bun din ...

VIDEO: 2019 a fost un an bun din punct de vedere al randamentelor investitionale pe piata pensiilor private



Despre randamentele investitionale in sistemul privat de pensii, directia spre care se indreapta acest sector, unde investesc administratorii fondurilor de pensii banii participantilor, dar si despre situatia platilor catre beneficiari au discutat Radu CRACIUN - Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, marti, 15 octombrie a.c., la emisiunea Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.

"Daca ne uitam la anul 2019 si la randamentele investitionale pe care le posteaza ASF-ul pentru toti administratorii din piata, pe Pilonul II, pe primele zece luni din 2019, randamentele sunt in jur de 10%, cu variatiile de rigoare. A fost un an bun din acest punct de vedere. Este bine totusi de mentionat ca suferintele financiare induse de legislatie asupra administratorilor nu au legatura cu performanta investitionala, care este foarte buna", a precizat Radu CRACIUN.

Oficialul APAPR a precizat ca in ultimii 11 ani, randamentul mediu anual a fost de aproximativ 8,5% pentru Pilonul II si 7,5% pentru Pilonul III.

"Fara doar si poate aceste randamente au fost peste rata inflatiei din Romania. As zice - estimativ - ca randamentele au fost aproximativ cu 2 puncte procentuale, in medie, peste rata inflatiei, iar de anul acesta nici nu mai vorbesc, deoarece randamentul a fost de circa 10%, iar inflatia a fost semnificativ mai mica", a spus Radu CRACIUN.

Presedintele APAPR spune ca pensiile ocupationale ar putea sa fie cuprinse in Pilonul IV de pensii si prezentate ca un produs corporate, modelat pe preferintele angajatorului.

"Pensiile ocupationale ar putea sa fie Pilonul IV, iar acest tip de produs va realiza in premiera un alt tip de abordare. Atat pensiile ocupationale Pilon II si III sunt produse de retail, vandute catre persoane fizice, in timp ce pensiile ocupationale vor fi un produs business to business. Practic, aceste contracte vor fi semnate cu angajatori, iar ele vor putea fi modelate pe preferintele angajatorului. De asemenea, acest produs poate sa fie folosit si ca un instrument de fidelizare al angajatilor", a completat el.

Conform spuselor lui Radu CRACIUN, contributia medie pe luna a participantilor activi la Pilonul II este de de 186 de lei, iar valoarea medie a contributiei la Pilonul III este 138 de lei.

"La Pilonul II avem aproximativ 7,5 milioane de participanti, iar la Pilonul III avem 500.000", a completat el.

Unde sunt investiti banii participantilor?

"Banii sunt investiti cu predilectie in Romania si, intr-o masura mai mica, in strainatate. Avand in vedere prevederile legislative, in profilul de risc care a fost definit pentru fondurile de pensii private din Romania, este unul mediu-scazut. Respectarea cerintelor legale ne obliga sa investim cel putin 55% din totalul activelor in titluri de stat, iar media este undeva pe la 60%. A doua clasa sunt actiunile, unde ponderea variaza intre 19-27% si dupa aceea exista, desigur, alte clase de active de tip obligatiuni corporatiste sau alte fonduri de investitii sau obligatiuni de tip multilaterale", a spus presedintele APAPR.

"Anul acesta, pana in momentul de fata platile catre participantii Pilonului II si III au fost undeva in jur de 35 de milioane de lei pentru fiecare. Platile se fac, iar sumele nu sunt mici, ci sunt in cresterea, ceea ce inseamna ca sistemul isi indeplineste menirea", a completat el.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".
PROMO