1asig.ro
1asig.ro

Ursula von der Leyen, prima femeie in functia de Presedinte al Comisiei Europene

In urma votului secret din 16 iulie, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen in functia de Presedinte al Comisiei Europene cu 383 de voturi. Ea isi va incepe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019.

Din 733 de voturi exprimate, un singur vot a fost invalidat. 383 de eurodeputati au votat pentru, 327 impotriva, iar 22 s-au abtinut.

In momentul de fata, Parlamentul numara 747 de deputati in urma notificarilor oficiale venite din partea autoritatilor statelor membre, prin urmare pragul necesar a fost de 374 de voturi (mai mult de 50% din membri). Alegerea a avut loc prin vot secret pe hartie.

Presedintele PE, David SASSOLI, a declarat: "In numele Parlamentului, doresc sa va felicit pentru alegerea in functia de Presedinte al Comisiei Europene. O foarte importanta etapa pentru institutiile europene incepe acum; trebuie sa pregatim audierile pentru comisarii desemnati, care sunt luate foarte serios de catre membrii Parlamentului European. Ne asteptam ca subiectele pe care le-ati abordat astazi in plen sa fie examinate amanuntit si detaliate de catre viitorul colegiu, care se va prezenta la audieri in fata comisiilor competente. Urmatorii ani vor fi foarte importanti pentru viitorul Uniunii Europene si nu vom putea face fata cu succes provocarilor decat printr-o cooperare stransa si completa intre institutii."

Pasii urmatori: Presedintele desemnat al Comisiei va trimite acum scrisori oficiale catre sefii de stat si de guvern ai statelor membre, cu invitatia de a-si propune candidatii pentru posturile de comisar. Audierile candidatilor vor avea loc in comisiile de specialitate ale Parlamentului, in perioada 30 septembrie - 8 octombrie. Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului in plenul Parlamentului European, cel mai probabil in sesiunea din 21-24 octombrie. Mai multe detalii aici.