1asig.ro

Uraganul Dorian a activat asigurarea parametrica incheiata de Bahamas la CCRIF, polita in valoare de 11 milioane de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
CCRIF (the Carribean Catastrophe Risk Insurance Facility) va directiona catre Bahamas 11 milioane de dolari, urmare a impactului uraganului Dorian, care a lovit regiunea cu puterea unui uragan de categoria 5, aducand rafale de vant de pana la 240 km/h si provocand pagube uriase. CCRIF confirma astfel ca a fost activata polita parametrica impotriva riscului de ciclon tropical, incheiata pentru zona de nord-vest.

PROMO


Bahamas are, insa, si alte doua polite care acopera atat sud-estul, cat si centrul arhipelagului. De obicei, CCRIF realizeaza platile in termen de 14 zile de la data producerii evenimentului, dar, de data aceasta, a facut o exceptie si a achitat un avans de 50% din totalul de 11 milioane de dolari, pentru ca autoritatile sa rezolve cele mai urgente nevoi ale comunitatilor afectate.

Totodata, CCRIF mai poate acorda sprijin suplimentar prin programele sale de responsabilitate sociala si asistenta tehnica. In momentul de fata, estimarile realizate de AIR Worldwide indica faptul ca industria de re/asigurari s-ar confrunta cu pagube de 1,5-3 miliarde de dolari, insa, potrivit Karen Clark & Company, totalul pierderilor economice provocate de uraganul Dorian ar putea fi de 7 miliarde de dolari.

"Guvernele membre apreciaza aceasta infuzie rapida de capital lichid prin platile CCRIF si asigurarile sale parametrice, bani pe care-i pot folosi pentru rezolvarea unor prioritati imediate, dar si pentru a veni in sprijinul celor mai vulnerabile categorii ale populatiei. CCRIF si produsele de asigurare parametrica pe care le ofera reprezinta un exemplu de instrument care finanteaza riscul de dezastru, aplicabil indeosebi pentru evenimente cu frecventa scazuta, dar cu impact ridicat. Acest instrument a fost conceput pentru a permite guvernelor membre sa reduca volatilitatea bugetara si sa ofere anumite resurse financiare pentru interventii de urgenta, cum ar fi restabilirea infrastructurii critice, dar si pentru a oferi asistenta populatiei afectate, contribuind astfel la reducerea deficitului de resurse post-dezastru", subliniaza Isaac ANTHONY - CEO, CCRIF.

CCRIF poate asigura plati rapide prin intermediul politelor parametrice, acestea fiind activate, folosind tipare predefinite, de intensitatea unui eveniment - cum ar fi viteza rafalelor de vant care insotesc un uragan, intensitatea unui cutremur, volumul precipitatiilor etc. -, precum si de nivelul pierderilor produse de evenimentul respectiv.

In cei 12 ani de la infiintare, CCRIF a achitat mai bine de 139 de milioane de dolari catre 13 din cele 21 de guverne membre ale entitatii. "O estimare a numarului persoanelor care au primit sprijin arata ca, direct sau indirect, peste 2,5 milioane de persoane din Caraibe si America Centrala au beneficiat de sprijin financiar, la scurt timp dupa producerea unui dezastru", mai spune Isaac ANTHONY.

333 accesari