1asig.ro
1asig.ro

Uraganul Dorian: Pierderi de 3,4 miliarde de dolari in Bahamas, 67 de morti si 282 de oameni disparuti

5 min. / 1.540 cuvinte
Uraganul Dorian a provocat pierderi de aproximativ 3,4 miliarde de dolari in Bahamas, o suma egala cu un sfert din Produsul Intern Brut al Insulelor Caraibe, informeaza Insurance Journal, citand un raport realizat recent de Inter-American Development Bank, care mai precizeaza ca, in urma uraganului, 67 de persoane si-au pierdut viata, in vreme ce 282 de persoane sunt in continuare disparute.

PROMO


Aproximativ 29.500 de oameni au ramas fara un acoperis deasupra capului, fara locuri de munca sau au fost stramutati in urma uraganului care a spulberat Bahamas in septembrie si care, printre altele, a adus valuri cu o inaltime de 7,6 metri si rafale de vant de pana la 240 km/h. Inter-American Development Bank spune ca procesul de reconstructie se va intinde pe multi ani si va presupune investitii uriase.

Pagubele provocate locuintelor si altor cladiri (potrivit raportului, aproximativ 9.000 de case si 7 scoli au fost distruse, 1.500 de elevi fiind mutati la alte scoli), precum si cele provocate infrastructurii au atins un nivel de 2,5 miliarde de dolari, 87% dintre acestea fiind raportate in Abaco, iar 13%, in Grand Bahama. De asemenea, pagubele provocate facilitatilor turistice au fost catalogate drept "catastrofale".

Nu in ultimul rand, industria de bunuri si servicii a avut de suferit pierderi de 717 milioane de dolari, cele mai importante dintre acestea fiind raportate in sectorul privat, in vreme ce alte 221 de milioane de dolari au reprezentat costurile provocate de o deversare a unei cantitati importante de petrol in Grand Bahama, precum si costurile presupuse de demolari si eliminarea deseurilor.

Potrivit sursei citate, mai multi activisti din Bahamas sustin ca localnicii sunt frustrati si acuza o lipsa de reactie a autoritatilor, in conditiile in care cei mai multi dintre cei afectati de uraganul Dorian locuiesc in continuare in corturi puse la dispozitie de autoritati. De asemenea, localnicii sustin ca, in mai multe zone, nu exista nici acum alimentare cu apa sau energie electrica.

578 accesari