1asig.ro
1asig.ro

Una dintre cele mai cunoscute trupe de cover-uri solicita cluburilor sa incheie asigurare pentru toate riscurile

5 min. / 1.540 cuvinte
ASHA, una dintre cele mai cunoscute formatii de cover-uri din Romania, a emis, luni, 9 noiembrie a.c., un comunicat de presa in care specifica toate conditiile in care va canta din acest moment. Printre altele, trupa solicita tuturor proprietarilor de spatii in care se desfasoara evenimente cu muzica live ca, in termen de 3 luni, sa incheie o asigurare "pentru toate riscurile, inclusiv pentru cutremur", precum si sa detina "o polita de asigurare a raspunderii proprietarilor localurilor fata de terti. Aceasta din urma ar trebui sa devina obligatorie". Conform reprezentantilor trupei, acesta "este cel mai bun criteriu ca spatiul respectiv este in regula si respecta toate normele de siguranta".

Lista conditiilor obligatorii reprezinta reactia formatiei ASHA la tragedia din clubul Colectiv, in urma careia si-au pierdut viata pana in acest moment 46 de persoane.

"Au trecut cateva zile de la tragedia din club Colectiv si inca nu ne-am revenit complet din soc. Doi dintre colegii de trupa, impreuna cu prietenele, au fost acolo in acea seara. Un miracol i-a salvat si au reusit sa iasa intregi si nevatamati din acel infern. Din nefericire, prieteni de-ai nostri, colegi de breasla, dar si oameni frumosi pe care nu-i cunoastem au murit din cauza neglijentei noastre, a tuturor. Altii sunt in spitale. De cateva zile ne tot spunem in gand ca nu mai merge asa. Acum ne-am hotarat sa spunem si cu voce tare", au afirmat membrii trupei in comunicatul de presa.

"De aproape 12 ani trupa ASHA a concertat aproape prin tot ceea ce inseamna club de muzica live si in multe alte spatii de evenimente din Bucuresti si din tara. Privind in urma, ne dam seama abia acum de cate ori ne-am pus viata in pericol, de cate ori ne-am pus sanatatea in pericol sau chiar ne-am imbolnavit cantand prin multe dintre aceste spatii. Privind in urma, am realizat de cate ori v-am pus voua in pericol viata sau sanatatea, chemandu-va sa fiti alaturi de noi la concertele noastre. Si nu, nu vrem sa va pierdem. Si nu, nu vrem sa ne pierdem", au adaugat acestia.

Prin urmare, ASHA a publicat o "lista cu cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca orice spatiu de eveniment, orice organizator de concerte sau orice persoana fizica sau juridica care ne doreste la un eveniment corporate sau privat". Astfel, in afara de asigurarea de raspundere civila fata de terti si o polita de asigurare impotriva tuturor riscurilor, pe care proprietarii de cluburi ar trebui sa le incheie in urmatoarele trei luni, toate spatiile destinate evenimentelor in cadrul carora va concerta formatia vor trebui sa indeplineasca conditii precum:
  • Sa fie autorizate si cu toate avizele necesare functionarii din punct de vedere legal. Sa prezinte ca anexa la contractul de prestari servicii aceste avize in copie. Autorizarea trebuie sa specifice numarul maxim de persoane care pot intra in acel spatiu, conform legii;
  • Obligatoriu: afisarea la intrarea in club a numarului maxim de persoane pentru care este autorizat spatiul de evenimente; 
  • Spatiul de evenimente va trebui sa respecte numarul maxim de persoane din autorizatie. "Nu vom mai accepta sa cantam in cluburi pline ochi in care, intr-un caz de forta majora, putem muri cu totii inghesuindu-ne pe o iesire stramta", au subliniat membrii trupei.
  • Niciun fel de eveniment nu se va mai desfasura in cladiri cu risc seismic I, II, III, IV sau neincadrate. Lista completa a acestora este disponibila aici
  • Sa fie pregatite corespunzator pentru stingerea incendiilor, detinand urmatoarele elemente: hidrant functional, stingatoare cu pulbere sau CO2, cai de evacuare luminate automat in caz de avarie, usi ce se deschid din interior spre exterior, neblocate, neincuiate;
  • Obligatoriu, langa scena vor fi prezente doua stingatoare cu pulbere sau CO2 de minim 6 kg fiecare;
  • Orice prestatie va fi insotita de un contract de prestari servicii in care sa fie specificate clar inclusiv responsabilitatile partilor in caz de incendiu, cutremur, inundatie, etc.;
"Pana la aprobarea legii privind interzicerea fumatului in spatiile publice si pe care o sustinem cu toata forta, in timpul concertelor noastre NU SE FUMEAZA. Asa cum putem merge la teatru / film si nu fumam, se poate rezista 45 de minute cat dureaza o repriza de concert ASHA in care sa nu se fumeze. Aceasta este dorinta noastra si are la baza ratiuni de sanatate a noastra si a celor din jur, dar si ratiuni de securitate in caz de incendiu. In orice tara civilizata se fumeaza in afara clubului si acest fapt nu este vazut ca o problema sau ca vreo ingradire a vreunei libertati", au subliniat membrii trupei ASHA.

Conform membrilor formatiei, "acest mesaj este si un apel catre toti colegii nostri, catre toti artistii din Romania, sa se alature demersului nostru si sa accepte sa cante numai in conditii de siguranta atat pentru ei, cat si pentru publicul lor, pentru ca o tragedie ca cea de la Colectiv sa nu se mai intample niciodata. Inainte ca institutiile Statului sa faca ceva, schimbarea trebuie sa vina de la noi. E timpul sa ne unim si sa demonstram ca prietenii nostri nu si-au pierdut viata fara ca noi sa tragem invatamintele corecte si sa evitam astfel de tragedii".

Propunerile trupei ASHA vin in contextul generalizat al lipsei respectarii masurilor de siguranta in cadrul localurilor din intreaga tara. De exemplu, specialistii din domeniul asigurarilor confirma ca majoritatea cluburilor din Romania nu au o polita de asigurare care sa ofere despagubiri pentru daunele materiale/vatamari corporale, invaliditate, deces etc. cauzate tertilor din neglijenta/imprudenta organizatorilor sau detinatorilor de localuri. Mai mult, acestea nu se asigura nici pentru daunele care le-ar putea afecta cladirea sau bunurile in cazul producerii unor riscuri frecvente, cum ar fi incendiul, inundatia, cutremurul etc.

Astfel, asigurarile ar putea juca un rol esential in prevenirea unor incidente similare cu ceea ce s-a intamplat in clubul Colectiv, insa acestea trebuie sa vina pe fundalul respectarii tuturor normelor de siguranta, deoarece nicio polita de asigurare nu poate inlocui, de fapt, managementul riscurilor.

4.971 accesari