1asig.ro
1asig.ro

Un utilizator din trei nu stie cum isi pot proteja viata privata in online

5 min. / 1.540 cuvinte
Un utilizator din trei (32,3%) nu stie cum isi poate proteja viata personala in mediul online, in conditiile in care 89,3% dintre persoane intra pe internet de mai multe ori pe zi, se arata intr-un studiu publicat, vineri, de o companie globala din domeniul securitatii cibernetice.

PROMOConform analizei Kaspersky Lab, aproape 17% dintre respondenti au vazut informatii private despre ei insisi sau despre membrii familiei, care nu ar fi trebuit sa ajunga in domeniul public. Aceasta cifra se ridica la aproape un sfert (22,3%) in randul persoanelor care au copii cu varste de pana in 18 ani.

"Eforturile inutile de a deveni mai putin vizibili pe Internet conduc la o stare denumita "extenuare cauzata de datele private". Aceasta extenuare este legata de existenta unei presiuni constante, cu senzatia permanenta ca exista terti care profita de informatiile tale personale, orice rezistenta fiind inutila", se mentioneaza in raport.

In plus, aproape o treime (32,3%) dintre respondenti nu stiu cum isi pot proteja complet viata privata online, iar 13% si-au pierdut interesul pentru modul in care isi pot imbunatati protectia datelor personale.

De asemenea, o cincime (19%) dintre participantii la studiu nu fac eforturi suplimentare, cum ar fi stergerea periodica a istoricului de navigare sau utilizarea de accesorii speciale pentru a bloca functiile de urmarire online, pentru a-si asigura confidentialitatea in timp ce navigheaza pe Internet de pe dispozitivele lor.

Amintim ca in urma cu un an, pe 25 mai 2018, a intrat in vigoare, la nivel european, Regulamentul privind Protectia Datelor Personale - GDPR. El a fost creat cu scopul de a reglementa modul in care datele personale ale cetatenilor Uniunii Europene sunt protejate. Organizatiile care isi desfasoara activitatea in Uniunea Europeana sau care prelucreaza datele cetatenilor UE trebuie sa se asigure ca sunt adaptati noului Regulament si il respecta sau risca sa fie penalizati.

905 accesari