1asig.ro
1asig.ro
Un proiect legislativ care doreste ...

Un proiect legislativ care doreste plafonarea preturilor RCA ar putea deschide o noua procedura de infringement impotriva Romaniei

5 min. / 1.540 cuvinte

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania a luat nota cu ingrijorare si suprindere de propunerea legislativa depusa la Senat pe 15 noiembrie, care prevede modificarea Legii 132/2017 privind RCA, in sensul plafonarii preturilor RCA la tarifele de referinta ale ASF - Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Proiectul, care mentioneaza ca este bazat pe o serie de informatii oferite de "conciliatori", nu este in concordanta cu Tratatul de functionare a Uniunii Europene si cu legislatia europeana incidenta in domeniul asigurarilor, si risca sa atraga deschiderea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei in domeniul legislatiei RCA. Acest lucru are loc in contextul in care prioritatea ar trebui sa fie tocmai indreptarea acelor aspecte din legislatia nationala care au atras deja declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei si nicidecum generarea unor noi incalcari ale legislatiei europene prin legislatia nationala", spun oficialii UNSAR.

Avand in vedere cele de mai sus, UNSAR aduce in continuare o serie de clarificari, mai ales in conditiile in care expunerea de motive care sta la baza proiectului include o serie de informatii si calcule fara fundamentare actuariala, plecand de la o serie de informatii false ce au circulat in spatiul public.

Astfel, UNSAR face urmatoarele precizari:

- calculul reprodus in expunerea de motive este incomplet, caci mentioneaza o serie de cifre care nu se regasesc in argumentatie. Mai mult, nu ia in considerare faptul ca o societate de asigurare trebuie sa suporte financiar, suplimentar fata de despagubirile platite si rezervele constituite (conform legislatiei si politicii interne de management al riscului), si taxe de functionare, contributii la Fondul de Garantare a Asiguratilor, Fondul National de Protectie, cheltuielile de distributie si administrare, si nu numai.

- acelasi calcul face referire la o dauna medie pe clasa asigurarilor RCA de 8.000 lei. Insa, conform Raportului ASF privind Evolutia pietei de asigurari in semestrul I 2021, dauna medie RCA in prima jumatate a anului s-a ridicat la 9.128 lei, iar dauna medie pentru vatamari corporale este 67.566 lei. Fireste, orice operatiune matematica subsecventa nu poate fi considerata a fi corecta.

- in expunerea de motive a proiectului se mai mentioneaza si ca profitul asiguratorilor pe linia RCA ar fi de 50%. Datele oficiale contrazic insa clar aceste afirmatii. Astfel, indicatorii publicati de ASF privind rata daunei RCA arata ca la fiecare 100 lei incasati din RCA, o companie de asigurari are nevoie, suplimentar, de inca cel putin 9 lei pe care trebuie sa ii aduca pentru a plati daunele si a constitui rezerve de dauna adecvate.

La aceasta rata a daunei se adauga taxele de functionare, contributiile la Fondul de Garantare a Asiguratilor, Fondul National de Protectie, precum si cheltuielile de distributie si administrare. Astfel, rata combinata tehnica pentru RCA a ajuns in acest interval de timp la peste 142% (conform Raportului ASF privind Evolutia pietei de asigurari in semestrul I 2021, pag. 29) - adica actionarii asiguratorului trebuie sa vina cu bani pentru a sustine activitatea de asigurari RCA. Subliniem ca orice valoare a ratei combinate tehnice de peste 100% arata ca o companie de asigurari pierde bani din activitatea sa de baza, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri).

"Asadar, afirmatia privind profiturile pe segmentul RCA este una incorecta, fapt confirmat si de faptul ca doar 8 companii de asigurari din Romania din 28 sunt autorizate sa vanda asigurari RCA in prezent, in conditiile in care, desi numarul vehiculelor inmatriculate in Romania a crescut de la an la an, numarul asiguratorilor interesati sa practice aceasta forma de asigurare s-a restrans", mai atrag atentia reprezentantii Uniunii.

"Nu in cele din urma, ne exprimam increderea in Parlamentul Romaniei ca orice modificare legislativa va fi facuta cu respectarea legislatiei europene in materie, a principiilor tehnice ce guverneaza domeniul asigurarilor si numai dupa o atenta analiza. In acest context, industria de asigurari a fost si va continua sa fie un partener pentru crearea unui cadru legislativ care sa imbunatateasca functionarea pietei de asigurari", au adaugat ei.

Proiectul poate fi gasiti AICI.

2.004 accesari