1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UiPath s-a listat la New York Stock Exchange

UiPath a fost listata la Bursa de la New York - New York Stock Exchange, sub simbolul PATH, fiind prima companie romaneasca ce reuseste aceasta performanta, in urma unui IPO care a evaluat compania la 29 de miliarde de dolari.

Actiunile PATH au incheiat prima sesiune bursiera la pretul de 69 dolari/titlu, cu 23% peste cel din oferta, ceea ce confera producatorului de roboti software o capitalizare bursiera de 37,7 miliarde de dolari, peste evaluarea de 35 de miliarde de dolari aferenta ultimei runde de finantare dinaintea listarii, conform MarketWatch.

Daniel DINES a declarat: "In urma cu sase ani, compania noastra era formata din zece persoane care lucrau intr-un mic apartament din Bucuresti. Acum, suntem o afacere multinationala care opereaza in aproape 30 de tari si una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapida crestere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mandru ca suntem prima companie nascuta in Romania care se listeaza la bursa pe New York Stock Exchange".

In IPO a vandut actiuni de 1,34 miliarde de dolari, peste tinta, conform celor publicate de Reuters. Practic, UiPath a vandut 23,89 milioane de actiuni clasa A la pretul de 56 de dolari pe titlu, ceea ce ii ridica valoarea de piata la circa 29 miliarde de dolari. Dintre acestea, aproximativ 9,4 milioane au fost actiuni ale companiei, in timp ce actionarii existenti, intre care si Dines, au vandut aproape 14,5 milioane de actiuni. Dines a vandut 1,38 milioane de actiuni, echivalentul a aproape 77,5 milioane de dolari. In plus, UiPath a acordat subscriitorilor o optiune de 30 de zile pentru a cumpara pana la 3,58 milioane de actiuni suplimentare clasa A, la pretul initial din oferta.

UiPath este lider global in domeniul automatizarii robotizate a proceselor (RPA), solutii care elibereaza angajatii companiilor de sarcini repetitive, iar la inceputul acestui an primit o finantare de 750 milioane de dolari, ceea ce ii ridica la valoarea la 35 de miliarde de dolari.

Pentru anul trecut fiscal, care in Statele Unite se incheie la 31 ianuarie, UiPath a raportat venituri de 607,6 milooane de dolari, in crestere cu 81% fata de cele din anul anterior, in timp ce pierderea neta s-a diminuat de la 519,9 milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari. Veniturile anuale recurente, indicator cheie, au fost de 580,4 milioane de dolari, cu 65% peste cele din anul anterior, conform datelor din prospect.

La finele lunii ianuarie, UiPath avea 2.863 de angajati full-time, dintre care 714 lucrau in cercetare dezvoltare. La New York avea 122 la New York, iar la Bucuresti 727. La 31 ianuarie, compania avea 7.968 de clienti, dintr-o varietate de industrii inclusiv Adobe, Applied Materials, Chevron, Chipotle Mexican Grill, Deutsche Post DHL, EY, Generali, SBA Communications, Takeda Pharmaceuticals si Uber Technologies, Inc, conform datelor din prospect.

UiPath a fost infiintata in anul 2005, sub denumirea DeskOver si redenumita UiPath in 2015. Tot in acel an a fost inregistrata in statul Delaware. Principalele birouri sunt la New York. In 2018 a devenit primul start-up fondat in tara noastra care a dobandit statutul de unicorn, adica a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Ulterior, compania si-a mutat sediul in SUA.