1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UPDATE: Intalnirea Anuala Informala UNSICAR s-a desfasurat la Oradea. Principalele declaratii!

Intalnirea Anuala Informala a UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurare, denumita "Descopera Oradea cu UNSICAR", a reunit aproximativ 150 de persoane in municipiul de resedinta al judetului Bihor pentru a dezbate cele mai importante subiecte din piata, dar si pentru a descoperi orasul si imprejurimile.

La evenimentul desfasurat in perioada 12-13 septembrie 2019, la Oradea, judetul Bihor, participa atat membrii UNSICAR, cat si reprezentanti ai PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, ISF - Institutul de Studii Financiare, asiguratori si jurnalisti.

Aceasta Intalinire este compusa din doua parti: cea a Conferintei si cea a vizitarii si cunoasterii orasului Oradea.

Evenimentul a inceput joi cu o serie de dezbateri in cadrul seminarului "Probleme si solutii legate de implementarea legislatiei privind distributia de asigurari in cadrul organizatiilor".
  • Subiectele dezbatute sunt:
    Stadiul implementarii legislatiei privind distributia de asigurari
  • Conduita in activitatea de distributie si nu numai
  • Dezbateri pe aspect legislative, cuprinse in Norma ASF nr. 19 si Norma ASF nr. 20, care pot fi adaptate realitatii din piata locala de asigurari
  • Inregistrarea distribuitorilor in platforma ISF
  • Examinari/evaluari ISF
  • Procedura privind alocarea creditelor dobandite de distribuitori/alocarea si gestionarea creditelor.
Totodata, participantii la Intalnirea UNSICAR vor beneficia de 2 credite de formare profesionala, conform cerintelor IDD, a declarat Dorel DUTA, Presedintele Uniunii.

PRINCIPALELE DECLARATII:

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR

- Anul trecut am demarat un proiect altfel. O data pe an incercam sa vedem lucruri voi si sa avem o discutie relaxata pe subiecte care sunt de actualitate in activitatea noastra. Am inceput acest proiect anul trecut, cand am avut evenimentul "Bucurestiul nestiut", iar anul acest am venit la Oradea.
- Evenimentul "Descopera Oradea cu UNSICAR" este impartit in doua parti: partea informala de discutii, fiind urmata de partea de vizitare a obiectivelor turistice din Oradea.
- De-a lungul acestui an, impreuna cu grupul de lucru constituit la UNSICAR pe normele 19 si 20, am avut intalniri nenumarate, am avut discutii interactive cu colegii care au enumerat problemele cu care se confrunta. Am facut o serie de propuneri si, incercand sa implementam in sistemele noastre informatice sau in activitatea zilnica, ne-am dat seama ca mai sunt cateva lucruri care trebuie rezolvate.
- Ideile principale pe care trebuie sa le actualizam s-au axat pe partea de conflict de interese al conducatorului executiv al companiei de brokeraj, dar si pe partea de limitare a accesului pe piata muncii a conducatorilor asistentilor de brokeraj persoane fizice sau persoane fizice autorizate.
- Lista de propuneri de modificari este deschisa pentru a incerca sa gasim rezolvari.

Calin RANGU, Director Directia Supraveghere si Control Intermediari, Conduita si Scheme de Garantare, ASF

- Avem 336 de companii de brokeraj la final de S1 2019, din care 290 sunt companii active, iar 32 au activitatea interzisa temporar si 14 au activitatea suspendata.
- Legat de primele intermediate, ati crescut cu 11,3%. Pe asigurarile generale este o crestere de 11,78%, iar pe viata este o scadere usoara, de 1,78%.
- Gradul de intermediere se apropie de maximul din anul 2016, ajungand la aproape 64% la finalul lunii iunie 2019, ceea ce este un semnal foarte bun.
- Am incercat sa avem un clasament al brokerilor pe mai multe clase. Gasiti AICI topurile prezentate!
- Veniturile din activitatea de distributie au crescut cu 16,64%, la aproape 613 milioane de lei.
- Comisionul mediu a fost de 17,63%. Pe asigurari generale comisionul mediu a fost de 16,68%, in timp ce pe segmentul asigurarilor de viata comisionul mediu a fost de 46,35%.
- Referitor la activitatea Directiei Supraveghere si Control Intermediari, Conduita si Scheme de Garantare, pe partae de supraveghere si control intermediari au fost, in primul semestru, 6 controale periodice si 7 controale inopinate.
- Principalele deficiente constatate in controalele periodice/inopinate sunt de conformitate, elemente ce tin de organizare.
- ASF a mai facut un mystery shopping si intrand pe site-urile folosite de brokeri s-a constatat ca partea de informare, daca se face sau nu DNT, nu prea exista. Din site-urile analizate, o singura companie indeplinea cerintele.
- In ceea ce priveste sanctiunile aplicate companiilor de brokeraj, la controlul periodic si inopinat a rezultat o amenda si un avertisment scris. Iar la supraveghere s-a dat o amenda si 9 avertismente scrise.
- S-a finalizat proiectul cu Registrul Intermediarilor in Asigurari (RIS). Perioada de testare a trecut si devine functional din 16 septembrie 2019. Pentru persoane juridice se vor aloca coduri noi (RAJ), iar pentru persoanele fizice codurile (RAF) vor fi preluate din vechiul registru. Data limita pentru incarcarea datelor in noul registru este 31 octombrie 2019.

Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR

- Este clar ca vorbim de o adevarata "toamna a pregatirii profesionale". Nu imi amintesc sa se fi vorbit pana acum atat de mult de pregatire profesionala si de rolul acesteia in ecosistemul asigurarilor si, mai ales, de modul in care aceasta sprijina consumatorii si totii clientii
- Despre impactul IDD - industria are nevoie de timp pentru a se acomoda cu aceste noi prevederi complexe
- La nivelul UNSAR am realizat o cercetare sociologica privind profilul distribuitorului de asigurari impreuna cu IRES - mai bine zis despre perceptia romanilor fata de interactiunea cu distribuitorul, la nivel national. Urmeaza sa facem publice rezultatele acestuia.
- Pot sa va ofer in premiera cateva date preliminarii: 79% dintre respondenti au spus ca ei considera utila si foarte utila consultanta oferita de distribuitori, iar 75% dintre respondenti spun ca este important ca distribuitorul sa fie mai concentrat pe nevoile clientilor decat pe produsul pe care il prezinta.
- De asemenea, 68% spun ca cea mai importanta trasatura a unui distribuitor este capacitatea de a asculta.
- Intrebati cum ar prefera sa incheie o asigurare, doar 6% au spus ca vor sa o incheie online, fata de o valoare de circa 44% prezentata intr-un studiu complex realizat de Asociatia de la Geneva - ceea ce ne spune ca digitalizarea este importanta si binevenita, dar noi, ca industrie, trebuie sa avem grija si de consumatorii care prefera in continuare distributia clasica.

Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte, PRBAR

- PRBAR are o colaborare deosebit de buna cu UNSICAR in ceea ce priveste lucrul comun la proiectele de modificare, in special la normale 19 si 20, dar si pe celelelalte legi - RCA si PAID.
- Cred ca anul acesta am avut cele mai multe intalniri in comun, mult mai aplicate.
- Referitor la consultanta, la DNT, acesta este un subiect foarte fierbinte. Vorbim de mai multe tipuri de consultanta - pe produse, legislatie, pe obligatii ale consumatorului sau vorbim de consultanta doar pe produsul pe care clientul il solicita strict. Chiar si la o simpla reinnoire exista consultanta.