1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR prezinta realitatea ...

UNSAR prezinta realitatea indicatorilor asigurarii RCA

"Prin comunicatul de presa transmis astazi, o asociatie care reuneste in principal firme din domeniul transportului de persoane si care are competente pe un cu totul alt domeniu decat cel al asigurarilor, lanseaza din nou in spatiul public afirmatii incorecte si distorsionate referitoare la piata asigurarilor. In scopul informarii corecte a publicului, va prezentam mai jos realitatea indicatorilor asigurarii RCA", a informat, miercuri, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Pe scurt: reprezentantii acestei asociatii (COTAR - n.red.) sustin ca, in 2019, "dauna medie pe segmentul RCA a scazut cu 15%, pana la 5.740 lei, situandu-se la minimul ultimilor 5 ani [...] si ca frecventa daunei a fost de 5,29% in anul 2019, fata de 6,26% in 2018", citand Raportul cu privire la determinarea tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de vehicule, publicat pe site-ul ASF-Autoritatea de Supraveghere Financiara in aprilie 2020.

Realitatea este, sustine UNSAR, ca afirmatia facuta de aceasta asociatie este cel putin o dezinformare prin trunchierea adevarului deoarece chiar in documentul citat, publicat de ASF, se precizeaza clar ca datele prezentate pentru 2019 nu sunt deocamdata complete. Drept dovada, materialul precizeaza explicit ca "anul de accident 2019 a fost exclus din toate ilustratiile grafice deoarece este relativ nedezvoltat si, asadar, ar furniza o potentiala privire falsa asupra frecventei si severitatii daunei si a primei de risc". Sursa: https://asfromania.ro/files/analize/Raport%20tarife%20referinta%20RCA%20apr2020%20_10042020.pdf, pag. 6.

O analiza rapida a editiilor anterioare ale aceluiasi raport releva clar motivul pentru care a fost nevoie sa se precizeze ca datele nu sunt deocamdata complete. Acest lucru se poate vedea din analiza rapoartelor anterioare publicate pe aceeasi tema si din evolutiile indicatorilor analizati.

In detaliu, cu titlu de exemplu: valoarea prezentata de aceasta asociatie privind frecventa daunelor a fost extrasa din Raportul tarife de referinta RCA, publicat pe site-ul ASF in aprilie 2020, care acopera polite si daune pana la data de 30.06.2019. Practic, aceasta evaluare pentru intreg anul 2019 a fost realizata doar pe baza datelor pentru jumatate de an, rezultand:
  • Frecventa daunelor / an accident 2019: 5,29%
  • Severitatea daunelor / an accident 2019: 5.740 lei.
    Pentru anul de accident 2018, in acelasi raport se mentioneaza:
  • Frecventa: 6,26%
  • Severitatea: 6.812 lei.
Pentru a vedea cum evolueaza acesti indicatori o data cu includerea tuturor daunelor dintr-un an, UNSAR prezinta urmatorul exemplu: in martie 2019, ASF a facut public acelasi raport, bazat pe informatii cu privire la polite si daune pana la 30.06.2018, deci o evaluare tot pentru jumatate de an, rezultand:
  • Frecventa daunelor / an accident 2018: 3,18%
  • Severitatea daunelor / an accident 2018: 5.395 lei.
Prin urmare, dupa jumatate de an din 2018 se raporta frecventa daunelor RCA de 3,18%, iar in prezent vedem ca acest indicator pentru tot anul 2018 are o valoare dubla, de 6,26%. Si chiar si acest 6,26% poate creste in viitor, daca se mai raporteaza noi daune produse in 2018. Aceeasi logica se aplica si pentru ceilalti indicatori, precum severitatea daunelor, prima de risc etc. si aceeasi logica se aplica si pentru situatia indicatorilor aferenti anului 2019.

In realitate, evolutia daunalitatii pe segmentul asigurarilor RCA reiese clar din Raportul ASF 2019 - Evolutia Pietei Asigurarilor din Romania, unde se mentioneaza cresterea constanta a daunei medii platite pentru daune materiale pe zona asigurarilor RCA: in 2019, fata de 2018 a fost inregistrata o crestere cu 14%. Doar pentru vatamari corporale tendinta este de usoara scadere, de 2%. Per total insa, pe parcursul anului 2019, comparativ cu 2018, prima medie a inregistrat o crestere cu aproximativ 3%, in timp ce dauna medie a crescut cu 7% (pag. 39-40).

"In concluzie, recomandam inca o data organizatiilor care nu au competente in domeniul asigurarilor sa nu mai prezinte astfel de informatii distorsionate si eronat interpretate. Asa cum am precizat si anterior, aceste demersuri constante pot dauna, in mod nejustificat, increderii clientilor si stabilitatii unei intregi industrii cu o importanta sociala semnificativa. Consideram, totodata, ca respectarea atributiilor de catre fiecare organizatie profesionala sau institutie sunt esentiale pentru buna functionare a industriei de asigurari si, de altfel, a unei societati", transmit oficialii UNSAR,

"Avand in vedere cele de mai sus, ne rezervam dreptul de a ne abtine pe viitor de la noi comunicari pe subiect", adauga ei.