1asig.ro
1asig.ro
UNSAR a lansat un ghid de ...

UNSAR a lansat un ghid de siguranta pe trotinetele electrice. 12 recomandari pentru o utilizare mai sigura a acestora!

5 min. / 1.540 cuvinte
In urma unui studiu privind accidentele in care au fost implicate trotinetele electrice, realizat de Institutul Vias, din Belgia, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a elaborat un scurt ghid de siguranta privind folosirea lor sub denumirea "In siguranta pe trotinetele electrice".

PROMO


Pe langa purtarea echipamentelor corespunzatoare si asigurarea in trafic, avem si alte recomandari utile pentru utilizatorii trotinetelor electrice. Te invitam sa vezi si care au fost rezultatele in urma acestui studiu.

12 recomandari pentru o utilizare mai sigura a trotinetelor electrice*

 1. Primele incercari de folosire se vor face mai intai in zone fara trafic auto, precum un teren privat sau poligon.
 2. Purtati echipament de siguranta format din casca, manusi, cotiere si genunchiere. Aceste echipamente, daca sunt utilizate, pot preveni 60% din accidentele produse in timpul deplasarii cu trotineta electrica.
 3. Nu circulati niciodata pe trotuar. Respectati regulile aplicabile biciclistilor.
 4. Fiti vizibili, purtati echipament fluorescent, in special noaptea. Lampa de spate a trotinetelor electrice este foarte mica si greu vizibila in anumite conditii. Purtati o vesta reflectorizanta sau un accesoriu cu lumina rosie intermitenta pentru a fi mai usor de observant in trafic. Suplimentar, puteti folosi accesorii luminoase/ reflectorizante care se pot prinde de rucsac sau de haina, pentru o mai buna vizibilitate.
 5. Respectati viteza de maximum 25 de km/h, deoarece o viteza mai mare creste foarte mult riscul de accident. Persoanele sub 14 ani NU au voie sa circule cu trotineta electrica pe drumurile publice.
 6. Casca de protectie este obligatorie sub 16 ani, atunci cand va deplasati pe partea carosabila, dar recomandam purtarea acesteia si dupa aceasta varsta.
 7. NU aveti voie sa transportati pasageri pe trotinete electrice.
 8. Mentineti ambele maini pe ghidon in timpul deplasarii. Ridicarea unei maini de pe ghidon, chiar si pentru cateva secunde, creste riscul producerii unui accident.
 9. Fiti in permanenta atenti la drum. Cu rotile mici ale trotinetei, este mai dificil sa evitati o groapa sau sa treceti peste sinele de tramvai.
 10. Adoptati un comportament preventiv in trafic. Chiar daca este usor de manevrat, slalomul printre vehicule cu trotineta este periculos si poate exista riscul sa nu fiti vazut de restul participantilor la trafic.
 11. Anticipati franarea cat mai mult posibil si fiti proactivi in trafic. Spre deosebire de biciclete, distanta de franare va fi mai mare in cazul trotinetelor. In calitate de participant la trafic, puteti sa incheiati o asigurare de raspundere civila pentru prejudiciile cauzate unor terte persoane.
 12. Utilizati trotineta in siguranta! Si nu uitati... o asigurare de raspundere civila va poate ajuta daca sunteti cu trotineta si produceti, din vina voastra, un accident care cauzeaza daune altor persoane. Iar o polita de accidente persoane, una de sanatate sau una de viata pot fi solutii bune in cazul in care va accidentati si aveti nevoie de ingrijiri medicale.
*Conform unui studiu privind accidentele in care au fost implicate trotinetele electrice, elaborat de Institutul Vias, din Belgia, in colaborare cu serviciile de urgenta din 5 spitale belgiene.

Gasiti aici Ghidul UNSAR "In siguranta pe trotinetele electrice"!

Iata cateva dintre rezultatele studiului condus de Institutul Vias:

- Numarul accidentarilor ajunge la 2 - 3 cazuri pe saptamana in unele zone mai frecventate de acest tip de vehicule, crescand in timpul conditiilor meteorologice favorabile (cand vremea este frumoasa, creste si numarul trotinelor in trafic);

- Majoritatea accidentelor au implicat utilizatori de trotineta electrica incepatori sau ocazionali, cea mai afectata grupa de varsta fiind cea cuprinsa intre 20 si 40 de ani;

- Niciunul dintre utilizatorii de trotinete care au ajuns la camera de urgenta a spitalului nu purta casca de protectie in momentul accidentului, ceea ce a agravat foarte mult situatia, cele mai frecvente leziuni fiind traumatismele craniene si fracturile maxilare;

- Spre deosebire de persoanele care utilizeaza trotineta electrica proprie, cei care le inchiriaza sunt tind sa subestimeze mai mult riscurile si sa adopte un comportament mai riscant;

- Modificarea legislatiei rutiere ar putea contribui la evitarea unor situatii periculoase prin cateva masuri, precum: interzicerea conducerii trotinetelor electrice pe trotuare, impunerea utilizarii castii si echipamentului de protectie, respectiv a vestei fluorescente pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate redusa, cresterea gradului de constientizare a riscurilor prin imbunatatirea instruirii si educatiei utilizatorilor, precum si adaptarea infrastructurii la particularitatile trotinetelor electrice (roti mici, raport greutate / putere, etc.).

Sursa foto: UNSAR

620 accesari