1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UNSAR: Rata combinata a daunelor pe RCA a fost printre cele mai mari din Europa

O analiza a UNSAR asupra pietei asigurarilor de tip RCA din mai multe tari europene a reliefat ca rata combinata pe RCA in Romania a fost printre cele mai mari din Europa, in 2013.  De altfel, rata daunei pe RCA si cea combinata aveau, in 2013, valori foarte ridicate, de 84,4, respectiv 130,9%.

Prin urmare, indicatorii privind daunalitatea pe acest segment, respectiv rata daunelor si rata combinata, reliefeaza nevoia de consolidare a activitatii de subscriere pe segmentul RCA, astfel incat tertii pagubiti sa fie despagubiti conform legii. Asigurarile RCA reprezinta aproape jumatate din totalul asigurarilor generale vandute in Romania, cu subscrieri cifrate la 1,39 miliarde lei in prima jumatate din 2014 (43,61% din piata de asigurari generale). Totodata, din punct de vedere al daunelor platite, politele RCA au generat 40% din despagubirile platite pe linia asigurarilor generale in primele sase luni din 2014.

De asemenea, din punct de vedere al daunei medii achitate pe acest segment, Romania se regaseste printre tarile unde acest indicator se apropie de 1.400 euro, ceea ce reprezinta o valoare medie intre tarile analizate.

Frecventa daunelor, de asemenea, a plasat tara noastra printre cele cu un numar mare de daune, cu 6,88%, ceea ce se traduce prin faptul ca, in medie, aproape 7 din 100 de masini asigurate au provocat cate o dauna.

Analiza a mai aratat si ca primele medii practicate in 2013 pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto din Romania au continuat sa se mentina la un nivel scazut, comparativ cu alte tari.

Nivelul primei medii RCA se mentine scazut

Nivelul primei medii aferente clasei RCA in Romania s-a cifrat, in 2013, la 114 euro. Prin comparatie, acelasi indicator a fost de 201 euro in Croatia, 141 euro in Portugalia. Valori mai mici decat in Romania au fost iregistrate insa in Polonia (103 euro) si Ungaria (65 euro).

Totusi, in Italia, tara comparabila cu Romania din punct de vedere al nivelului despagubirilor platite in medie pentru vatamari corporale, prima medie s-a cifrat la 436 euro, in 2013.

Dauna medie continua sa creasca

Din punct de vedere al daunei medii consemnate pe piata RCA, aceasta si-a mentinut tendinta de crestere, de la 1.252 euro in 2011, pana la 1.385 euro in 2013.

Majorarea a fost determinata de despagubirile pentru vatamari corporale si deces, care au ajuns, anul trecut, sa detina o pondere de 19.16% in totalul despagubirilor platite de asiguratorii romani, la acelasi nivel cu piata din Italia, pe fondul unui numar de solicitari in crestere, alaturi de o practica neunitara a instantelor de judecata.

Valori mai reduse ale daunei medii au fost regasite in Polonia (1.287 euro) si Letonia (1.070 euro), in timp ce in tari precum Ungaria, Portugalia sau Croatia acestea au depasit pragul de 1.500 euro.
Frecventa daunei a ramas in jurul valorii de 7%

In Romania, frecventa daunelor RCA a oscilat, in ultimii 3 ani, in jurul valorii de 7%, ajungand, la finele lui 2013, la 6,88%. Comparativ cu alte tari incluse in aceasta analiza, procentul este unul destul de ridicat, fiind depasit doar in Turcia (8,2%), Marea Britanie (10,1) si Cipru (12,1%). Pe de alta parte, in Ungaria sau Letonia, acest indicator a fost de 3, respectiv 4%.

Rata combinata a atins aproape 131%

Conform datelor aferente anului 2013, rezulta ca asiguratorii din Romania au platit, in medie, daune de 88,37 lei pentru fiecare 100 de lei subscrisi ca prima de asigurare. In primele 6 luni din 2014, rata daunei pe RCA a crescut la 99%, conform cifrelor ASF, de la 82% in primele sase luni din 2013.

Totusi, indicatorul care masorara cel mai bine profitabilitatea unui segment de asigurare, si anume rata combinata, a inregistrat cea mai ridicata valoare dintre toate tarile analizate, respectiv 130,8%. Rata combinata, include, alaturi de desbagubirile platite si de platit si celelelte cheltuieli operationale aferente unei clase de asigurari. Asadar, luand in considerare aceste cifre, asiguratorii romani au platit 130,8 lei pentru fiecare 100 de lei subscrisi.

De altfel, in majoritatea tarilor incluse in analiza, indicatorul ratei combinate pe RCA a depasit pragul de 100%, ceea ce subliniaza lipsa de profitabilitate a acestui tip de asigurari. Totusi, au existat si tari unde rata combinata s-a cifrat sub 100%: 94,02% - Portugalia, 88,1% - Italia sau 74,7% - Croatia.

Concluzii

Un nivel necontrolat al daunalitatii pe linia asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto poate genera turbulente semnificative pentru intregul sistem de asigurari, din cauza ponderei importante pe care o detin politele RCA in piata romaneasca de profil. Evolutia daunelor din primele sase luni ale acestui an intareste si mai mult aceasta afirmatie. La nivel de piata RCA, dauna medie platita a urcat cu 16%, pana la 6.894 de lei, de la 5.933 de lei in S1 2013. Valoarea despagubirilor platite a fost, de asemenea, in crestere, ajungand la 1 miliard lei (+5%). De asemenea, despagubirile pentru vatamari corporale si deces reprezinta 27% din valoarea despagubirilor totale platite de asiguratorii RCA romani in prima jumatate a acestui an (277,06 milioane lei), inregistrand o crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013. Mai mult de doua treimi (70%) din despagubirile platite reprezinta daune morale (nepatrimoniale).

Desi asiguratorii si-au eficientizat procesele de business in ultimii ani, costurile ridicate cu despagubirile, in special cele legate de vatamarile corporale, arata ca profitabilitatea pe segmentul RCA este departe de a fi atinsa si este nevoie de eforturi sustinute din partea jucatorilor din piata pentru a aduce echilibrul pe acest segment de business.