1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR - BAAR - PIAR: Solutia ...

UNSAR - BAAR - PIAR: Solutia crizei RCA - modificarea legislatiei in acord cu partile implicate

UNSAR, BAAR si PIAR au luat nota de proiectul de Hotarare de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de prima la asigurarile RCA, facand urmatoarele precizari:

Industria nu poate fi de acord cu Proiectul de HG, care incalca in mod evident legislatia europeana, este lipsit de fundament economic si ambiguu pe anumite aspecte, riscand sa destabilizeze si mai mult piata de asigurari RCA.

Legislatia trebuie modificata, dar necesita un pachet de masuri mai amplu care sa fie discutat impreuna cu toate partile direct implicate. Exista solutii esentiale pentru o piata functionala si atractiva dedicata consumatorilor:

  • Indreptarea articolelor specifice din Legea nr. 132/2017 care nu permit asiguratorului un control al costurilor, conducand astfel la dezechilibre importante in functionarea normala a pietei de asigurari bazata pe competitivitate, profitabilitate si prudentialitate.
  • Demararea unui proiect national ce vizeaza reducerea frecventei si gravitatii accidentelor rutiere si adoptarea unor masuri urgente de crestere a gradului de cuprindere in asigurare si de combatere reala a fraudelor care sa vina imediat si eficient in sprijinul eforturilor deja existente in aceasta zona. Practic, la fiecare 100 de masini inmatriculate in tara noastra, cel putin 6 produc accidente in trafic soldate cu pagube materiale sau vatamari corporale si decese, comparativ cu 4,08% - frecventa inregistrata in Bulgaria, 3,2% in Polonia, 2,7% in Cehia, 2,3% in Ungaria si 1,65% in Croatia. UNSAR, BAAR si PIAR s-au angajat intr-un astfel de demers, si se declara deschisi in a colabora cu alte organizatii si institutii publice in acest sens.

Subliniem ca la o solutie similara s-a mai apelat si in anul 2016, tot printr-un HG, cand s-au plafonat tarifele de prima RCA. Realitatea a demonstrat ca nu a fost o solutie benefica nici pentru piata de asigurari din Romania si nici pentru asiguratii si persoanele prejudiciate deopotriva, mediul concurential a fost grav afectat, iar Romania s-a confruntat in 2021 si 2023 cu un faliment si o insolventa de o magnitudine mult mai mare decat falimentele anterioare din industria de asigurari. In plus, trebuie reamintit ca impotriva Romaniei s-a declansat procedura de infringement care a incetat abia dupa ce s-a renuntat la interventia statului in politica de preturi a societatilor de asigurare.

Totodata, reamintim faptul ca in prezent, desi numarul de vehicule inmatriculate a depasit 10 milioane, numarul asiguratorilor RCA activi din Romania este de doar 8 (ca termen de comparatie, Cehia are 12 la o piata de aproximativ 6 milioane de vehicule). Mai mult, se pune intrebarea daca actionarii sunt dispusi in continuare sa investeasca intr-un mediu de business impredictibil, si intr-o piata RCA marcata de 4 falimente in ultimii 8 ani, in contextul in care costul de capital necesar, raportat la expunere, pentru a indeplini cerintele de solvabilitate, este in crestere.

Industria de asigurari a fost si va continua sa fie un partener profesionist si echilibrat in vederea asigurarii unui cadru legislativ care sa imbunatateasca functionarea pietei de asigurari, in beneficiul tuturor cetatenilor.