1asig.ro
1asig.ro

UE vrea mai multa protectie impotriva riscurilor climatice, prin cresterea rezilientei si a acoperirii prin asigurare

5 min. / 1.540 cuvinte
Uniunea Europeana isi consolideaza economia de 14 trilioane de euro impotriva daunelor provocate de impactul schimbarilor climatice - de la secete, la inundatii si pierderea padurilor -, informeaza Insurance Journal. Astfel, in cadrul unei strategii actualizate de adaptare la clima, Comisia Europeana solicita mai multe eforturi precum o mai buna utilizare a datelor privind riscurile climatice, prevenirea mai inteligenta a daunelor si acoperirerea sporita prin asigurare.

PROMO


Chiar daca toate cele 27 de state membre UE isi propun sa neutralizeze emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050, consecintele incalzirii globale reprezinta o amenintare la adresa retelelor electrice, fermelor, oraselor si a sanatatii oamenilor din regiune, precizeaza sursa citata. Comisia Europeana mai subliniaza ca pierderile provocate de fenomenele meteo extreme tot mai frecvente sunt, in medie, de peste 12 miliarde de euro anual.

"Nu va exista un Green Deal de succes, nu va exista neutralitate climatica pana in 2050, fara un efort consistent de adaptare si atenuare", sustine Frans TIMMERMANS - Executive Vice President, European Commission.

Mai ambitios, noul plan de adaptare incurajeaza o mai buna utilizare a datelor privind riscurile legate de clima, intensificarea planificarii pentru a preveni daunele, dar si incorporarea riscurilor climatice in cadrul financiar. De asemenea, isi propune sa elimine asa-numitul deficit de protectie climatica. In medie, doar 35% din pierderile economice legate de clima sunt asigurate, potrivit Comisiei Europene, care sustine ca, in sudul si estul Europei, acest nivel scade pana la 5%.

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi incendiile de vegetatie, episoadele de caldura de la Cercul Polar, seceta din sud si inundatiile si pierderile forestiere din Europa Centrala si de Est, au generat deja efecte de anvergura asupra economiei europene. In 2018, pierderile totale pentru industria de asigurari de pe urma fenomenelor extreme provocate de vreme s-au ridicat la 0,1% din Produsul Intern Brut si, cel mai probabil, vor continua sa creasca.

"Mai multe politici diferite si mai adaptate in statele membre ne vor ajuta, cred, sa reducem la minimum pierderile economice. Acest lucru este foarte, foarte important si, pentru asta, avem nevoie de sectorul asigurarilor. Eforturile de adaptare ar putea fi promovate prin prime reduse sau prin asigurarea solutiilor bazate pe natura (nature-based)", a mai precizat Frans TIMMERMANS.

1.140 accesari