1asig.ro
1asig.ro

Turcia: Gradul de penetrare al asigurarilor obligatorii de locuinte a ajuns la 35%. TCIP vizeaza 10 milioane de polite

Pool-ul de asigurare de catastrofe din Turcia - TCIP, si-a propus un target de 10 milioane de polite incheiate, potrivit unei prezentari sustinute ieri Okan UTKUERI, General Manager, EUREKO Sigorta - compania care se ocupa de gestionarea TCIP din anul 2005 - , cu prilejul celei de a cincea editii a International Insurance Istanbul Conference 2013.

Turcia are o populatie de circa 76 milioane locuitori si aproximativ 18 milioane locuinte. Asigurarea obligatorie a locuintelor din Turcia acopera pagubele materiale in limitele acoperite de fiecare polita in parte, care sunt cauzate de cutremure si incendii, explozii, tsunami si alunecari de teren (provocate direct de seisme).

Asigurarea obligatorie impotriva riscului seismic a fost lansata in urma cu mai bine de 13 ani prin Legea nr. 547 din 27 septembrie 2000 dupa cutremurele devastatoare din in regiunea Marmara de pe 17 august si 12 noiembrie 1999. Evenimentele au produs daune asigurate de 800 mil. EUR, dar pe fondul unui grad foarte mare de subasigurare, in special pe segmentul property, pierderile economice totale au insumat peste 10 mld. USD.

In august 2012 a intrat in vigoare o noua lege ce viza catastrofel naturale - Legea 6305, care a avut rolul printre altele, de a crea un cadru mai flexibil si care sa permita imbunatatiri ale structurii produsului de asigurare prin adaugarea altor tipuri de catastrofe naturale in caz de necesitate. Pe de alta parte, actul normativ a urmarit sa intareasca cresterea gradului de constientizare a nevoii de asigurare din partea populatiei.

Ca efect imediat, in 2013, fata de 2012, gradul de penetrare al acestor asigurari a crescut pana la 35%, echivalentul a circa 6,2 milioane de locuinte asigurate, "majorandu-se astfel si protectia prin reasigurare a TCIP, cat si capacitatea plata in caz de necesitate a acestuia", a declarat liderul EUREKO Sigorta.