1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Turcia: Autoritatea de reglementare majoreaza, din nou, primele de asigurare auto, pentru a face fata inflatiei galopante

Proprietarii de vehicule din Turcia vor trebui sa plateasca prime mai mari pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), incepand cu data de 1 iunie 2022, noteaza Middle East Insurance Review, citand un regulament revizuit de Autoritatea de Reglementare si Supraveghere a Asigurarilor si Pensiilor Private din Turcia (SEDDK), care a fost publicat in Monitorul Oficial.

Plafoanele de prima pentru asigurarea RCA - denumita, in Turcia, asigurare de trafic -, vor fi majorate cu 25% fata de tarifele maxime in vigoare in mai 2022, relateaza agentia Anadolu, citand regulamentul.

In plus, arata sursa citata, reducerea sau majorarea pe care SEDDK o poate aplica la tarifele de prima prevazute in regulament a crescut de la 10%, la 20%, in functie de tipul de combustibil si de valoarea emisiilor unui vehicul. Aceasta masura este vazuta ca fiind menita sa promoveze utilizarea de vehicule ecologice.

De asemenea, acoperirea prin asigurare poate fi redusa sau majorata cu 50%, tinand cont de costurile daunelor.

Intr-un raspuns la regulamentul revizuit, care a fost publicat in data de 17 mai 2022, Ozgur OBALI - Secretary-General, TSB (the Insurance Association of Turkey) -, atrage atentia asupra faptului ca majorarea primelor va fi insotita de o crestere a acoperirii prin asigurare.

Acoperirea prin asigurare pentru daune materiale va fi majorata de la 50.000 TRY (3.130 USD), la 100.000 TRY, in timp ce despagubirile pentru daune corporale se vor dubla, ajungand la 1 milion TRY.

De asemenea, Ozgur OBALI subliniaza ca, la majorarea primelor de trafic, autoritatile competente au efectuat calcule detaliate, tinand cont de interesul public. Noul regulament reprezinta o incercare de a usura povara financiara provocata de inflatie si ofera o solutie pentru "subasigurarea" vehiculelor ale caror valori au crescut.

"Conform datelor din 2021, peste 20 de milioane de vehicule sunt asigurate. Din cauza cresterii preturilor pieselor de schimb si a valorilor vehiculelor in ultimul an, costurile daunelor au crescut cu aproximativ 89%. A fost imperativ sa concepem un regulament si, in timpul procesului, ne-am consultat cu SEDDK", a declarat Ozgur OBALI - Secretary-General, TSB -, adaugand ca cea mai importanta problema abordata de regulament este protectia financiara.

Primele de asigurare de trafic au fost majorate, de la 1 februarie, cu 20%, urmand ca, apoi, sa continue cresterile lunare de 1,5%. Intrucat inflatia a continuat nestingherita in Turcia, SEDDK a majorat, ulterior, cresterile lunare la 2,25%, incepand cu data de 1 mai. Ozgur OBALI spune ca asiguratorii se asteapta ca majorarea lunara de 2,25% sa continue, deocamdata, sa fie aplicata.

Cu toate acestea, puncteaza Middle East Insurance Review, unii asiguratori spun ca majorarea planificata de 25% a primelor nu i-ar ajuta sa evite inregistrarea de pierderi. Unii au cerut ca plafonul de prime sa fie eliminat sau ca ratele de prima sa fie indexate cu rata lunara a inflatiei.