1asig.ro
1asig.ro
Tu stii ce ai de facut in cazul in ...

Tu stii ce ai de facut in cazul in care iti este inundata locuinta?

5 min. / 1.540 cuvinte
In primele 6 luni ale anului in curs, in medie, 6 case pe zi au fost afectate de inundatii, conform datelor IGSU (inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) oferite la solicitarea 1asig.ro.

PROMO


In acest context, conform Ghidului Cetateanului pentru Situatii de Urgenta, putem apela la cateva recomandari care ne pot ajuta atat sa preintimpinam situatii neplacute cauzate de inundatii, pe cat posibil, cat si sa facem fata acestui pericol.

Astfel, inainte de a se produce o inundatie:
 • Interesati-va la primarie asupra zonelor inundabile din localitate;
 • Nu va construiti casa in zone inundabile;
 • Asigurati in subsoluri pereti impermeabili pentru a evita patrunderea apei;
 • Construiti bariere pentru a opri patrunderea apei in casa in caz de inundatie;
 • Nu aruncati la intamplare gunoaie menajere si resturi vegetale in albiile apelor curgatoare;
 • Pregatiti rucsacul pentru situatii de urgenta. Participati la exercitiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta si autoritatile locale.
In cazul producerii inundatiei:
 • Respectati recomandarile transmise la radio sau televizor de autoritati. Daca este necesara evacuarea, deplasati-va imediat spre o zona inalta din apropiere, precizata de autoritati; daca ati fost surprins de viitura, urcati-va catre partile superioare ale locuintei sau pe acoperis, pana la sosirea echipelor de salvare. In cazul in care considerati ca mai aveti timp, mutati obiectele importante la etaje superioare. Decuplati intrerupatorul general de energie electrica;
 • Deconectati aparatele electrice;
 • Nu atingeti echipamentele electrice daca sunteti ud ori stati in apa;
 • Intrerupeti instalatiile de alimentare cu apa si gaze;
 • Incuiati usile casei si protejati ferestrele pentru a nu fi sparte de vanturi puternice, de curentii de apa sau de obiectele duse de curentii de apa. Evacuati animalele si bunurile de valoare in locuri de refugiu, dinainte stabilite;
Daca trebuie sa parasiti locuinta, respectati pe cat posibil urmatoarele reguli:
 • Nu va deplasati prin curenti de apa: puteti sa va pierdeti echilibrul deplasandu-va prin curentii de apa de circa 15 cm inaltime;
 • Nu va deplasati cu autoturismul in zona inundata: in caz de inundatie, la inaltimea de circa 20 cm apa, apa poate patrunde in vehicul si poate cauza pierderea controlului. La inaltimea de circa 40 cm apa, vehiculul pluteste. La inaltimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apa.
Dupa producerea inundatiei:
 • Ascultati informatiile autoritatilor locale privind alimentarea cu apa potabila a localitatii. Evitati zonele in care mai exista apa: apa poate fi contaminata cu benzina, motorina sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi incarcata electric de la linii de tensiune inalta sau cabluri electrice cazute la pamant. Evitati curentii de apa;
 • Informati-va in legatura cu zonele in care apele sau retras: drumurile ori podurile ar putea sa-si fi diminuat rezistenta si ar putea ceda sub greutatea masinilor;
 • Nu va apropiati de zonele unde au cazut cabluri electrice si anuntati autoritatile despre aceasta. Intoarceti-va acasa, doar daca autoritatile au permis acest lucru. Fiti atent cand intrati in cladirile care au fost inundate: rezistenta acestora ar putea fi afectata, in special la nivelul fundatiei;
 • Nu folositi instalatiile de alimentare cu electricitate, apa, gaze decat dupa aprobarea operatorilor de specialitate. Curatati si dezinfectati toate obiectele care au fost in contact cu apa: exista pericolul de imbolnaviri serioase ca urmare a lipsei igienei si canalizarilor afectate.
Reamintim ca, pentru protectia financiara a locuintei, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Pentru a facilita incheiarea politelor de asigurari de locuinte in randul populatiei, luna aceasta desfasuram campania de informare nationala "Octombrie- Luna Asigurarilor de Locuinte".

Proiectul este desfasurat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania si PAID Romania.

Partenerii campaniei sunt: OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, GOTHAER Asigurari Reasigurari, DESTINE Broker, FUNK Broker, ASIROM VIG, ERGO Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ABC Asigurari, ASITO Kapital, GENERALI Romania, EUROLIFE, GLOBASIG Broker, GrECo Romania, INTER Broker, AON Romania, DAW Management, ROMINSURANCE, GARANTA Asigurari, CAMPION Broker, HOBBIT Broker, OTTO Broker, Asociatia Romana pentru Locuinte CASA PLUS si Liga Asociatiilor de Proprietari HABITAT.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media: RFI Romania, Asiguropedia.ro, Revista BIZ, Ziua Veche si SpatiulConstruit.ro.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ si pe pagina de Facebook Asigura-te.

1.169 accesari