1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Tema campaniei TREAZ LA VOLAN! in 2018, OUG in 2019

Guvernul a adoptat, in cadrul sedintei din 12 august a.c., Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Prin aceasta, se introduc noi sanctiuni in cazul folosirii inadecvate de catre soferi a telefoanelor mobile sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, atunci cand se afla in timpul mersului.

Neatentia la volan - tema principala a editiei din 2018 a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!

Neatentia la volan, determinata in primul rand de utilizarea telefonului mobil de catre soferi, a fost tema principala a editiei de anul trecut a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!.

Prin componente online si offline, campania realizata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor impreuna cu Politia Romana, UNSAR si BAAR, cu sprijinul principalilor stakeholderi din domeniul asigurarilor, a promovat o serie de mesaje care indemna soferii sa nu foloseasca telefoanele mobile in timp ce conduc.

In acest scop, au fost realizate experimente care au luat forma unor materiale video care s-au viralizat, aratand ce risc implica gesturi aparent simple, precum scrierea unui mesaj, verificarea newsfeedului pe Facebook, etc. Aceste experimente continua sa reprezinte surse de informare pentru stirile de la principalele posturi de televiziune din Romania.

De asemenea, au fost distribuite brosuri informative si au fost publicate infografice cu informatii care sa ajute soferii sa constientizeze cat de important este sa stea departe de tentatia de a folosi telefoanele mobile in trafic.

In aceeasi directie, am lansat si o serie de provocari prin care propuneam soferilor sa renunte la utilizarea telefonului mobil de orice natura pe parcursul unei zile sau mai multe. Nu putini au fost cei care au acceptat provocare si au remarcat diferenta de atentie pe care o acordau traficului.

Tot in cadrul campaniei, a fost realizat si un sondaj, la care au participat peste 13.000 de soferi, care a aratat cat de des intalnit este acest fenomen in trafic. Conform acestuia, 1 sofer din 2 trimite mesaje text atunci cand e la volan, iar 6 din 10 conducatori auto vorbesc la telefon fara a folosi un dispozitiv handsfree. De asemenea, aproape 2 din 10 soferi romani au declarat ca acceseaza conturi de social media in timp ce sunt la volan.

Din textul Ordonantei de Urgenta

"In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video", se precizeaza in textul Ordonantei.

In acelasi timp, se reglementeaza sanctiunea "cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (aceeasi ca la conducatorii de autovehicule) si pentru conducatorii de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, pentru savarsirea contraventiei 'tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, a telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video".

Actul normativ introduce si "un mecanism mai aspru de sanctionare, raportat la pericolul social al faptei, in situatia in care utilizarea telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in alte conditii decat cele permise, se realizeaza concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor, in acest caz aplicandu-se sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile pentru conducatorii de autovehicule".

"Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate romana sau straina, sustine, la cerere, testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie pana in a 30-a zi, inclusiv, sau pana in a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, dupa caz", mai arata modificarea legislativa. Cei care au permisul suspendat vor da testul de cunoastere a regulilor de circulatie atunci cand suspendarea a fost aplicata pentru:

"a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale".

Suspendarea permisului pentru aceste fapte se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie sau nu se prezinta pentru sustinerea acestuia pana la expirarea perioadei de suspendare.

In 60 de zile de la intrarea in vigoare, politia va trebui sa informeze participantii la trafic privind masurile adoptate prin comunicate de presa si informare prin mass-media, postarea informatiilor pe site-ul Politiei Romane, organizarea unor actiuni specifice in trafic sau in mod direct, in trafic, prin politistii rutieri.

Textul Ordonantei poate fi citit integral aici.

Campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! continua, in 2019, cu editia a IV-a. Demersul este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, editia din 2019 este realizata cu sprijinul EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GRAWE Romania, ASIROM VIG, CITY Insurance, UNIQA Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, AVUS, DAW Management, INTER Broker, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, MARSH Romania, SAFETY Broker, AON Romania, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, MAXYGO Broker, MIB - MILLENIUM Insurance Broker, INTARO, RECREX, EUROTAX, ASISOFT, DAS - Dellen Ausbeulservice GmbH, Daune Expert si GrECo Romania.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Partenerilor UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, OTTO Broker, motoADN, Ford Mustang Romania, TATUC Serv Consulting si 5togo. Partenerul Stiintific al campaniei este Clinica SOMNOLOG.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro, AutoStiri.ro, AutoNapoca.ro, Cars.ro, AutoExpert si Flote Auto.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.