1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Telemunca, o provocare pentru cea mai mare parte dintre romanii

Jumatate dinte angajatii romani s-au simtit izolati de colegii lor pe perioada in care au lucrat de acasa (telemunca), in timp ce 27% au sustinut ca au fost conectati la munca de echipa, potrivit unui studiu realizat de Colliers International in 25 de tari, inclusiv in Romania.

"De acasa, jumatate dintre respondentii romani la studiul Colliers International recunosc faptul ca se simt izolati de colegi si doar 27% se simt in continuare conectati la munca de echipa. In schimb, in tarile din Europa Centrala si de Est este tocmai invers - 62% dintre respondenti sustin ca sunt la fel de conectati cu echipa si daca lucreaza de acasa si doar 29% se simt izolati. Intalnirile spontane cu colegii le lipsesc cel mai mult angajatilor din regiune atunci cand lucreaza de acasa (68%)", arata studiul realizat de Colliers International prin colectare online de date de la 4.400 de respondenti, in perioada martie-aprilie 2020.

In Romania, 75% dintre respondenti simt insa mai ales lipsa interactiunii fizice cu colegii pe parcursul unei zile de lucru, iar pentru 67% dintre subiecti reprezinta o provocare faptul ca nu exista o delimitare clara intre viata de la birou si cea de acasa. De asemenea, doar 42% indica intalnirile spontane cu colegii printre aspectele care le lipsesc cel mai mult de cand lucreaza de acasa.

In acest context, cei mai multi se simt izolati si duc lipsa intalnirilor cu colegii, chiar daca munca de acasa a insemnat pentru o parte dintre ei un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala, se mai arata in studiul mentionat.

Cercetarea a evidentiat ca lucrul de acasa este o provocare pentru cea mai mare parte dintre romanii care au lucrat in in telemunca in contextul epidemiologic actual deoarece doar 13% dintre ei spun ca au spatiu dedicat activitatii profesionale la domiciliu, la jumatate fata de nivelul inregistrat in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE).

In lipsa unui birou sau a unui spatiu de lucru dedicat in cadrul locuintei, 45% dintre respondentii romani spun ca sufrageria este locul principal in care isi desfasoara activitatile de serviciu, la fel ca si jumatate dintre respondentii din Europa Centrala si de Est (ECE).

In aceste conditii, 40% din numarul total de respondentii spun ca intampina dificultati sa lucreze de acasa si simt ca uneori au capacitate scazuta de concentrare intrucat in acelasi spatiu isi desfasoara activitatile scolare sau de relaxare si copiii lor. Insa, chiar si in aceste conditii, romanii au continuat sa lucreze eficient, arata concluziile studiului Colliers International.

Cei mai multi respondenti (ECE - 51%, Romania- 54%) considera ca au ramas la fel de productivi si in perioada de lucru la distanta, iar pentru 21% dintre respondentii din tarile ECE si 23% dintre cei din Romania productivitatea chiar a crescut.

Totodata, 44% dintre respondentii romani spun ca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala s-a imbunatatit de cand casa a devenit si spatiu de lucru, procent mai mare decat cel inregistrat in tarile din Europa Centrala si de Est.

Realizatorii studiului precizeaza ca cele mai multe dintre firmele care pun accent acum pe munca la distanta aveau deja implementat conceptul "work from home", din perioada anterioara pandemiei.

Concret, atat la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est, cat si in Romania, peste 60% din respondenti au lucrat ocazional de acasa, iar 31% dintre cei intervievati in Romania si 23% in tarile din regiune spun ca nu au lucrat in regim telemunca deloc inainte de pandemie.

"In viitor, birourile vor prinde viata si ar putea fi reimaginate drept adevarate hub-uri de cultura organizationala si identitate, in care biroul va purta rolul de catalizator al intalnirilor, conectarii sociale, organizare de evenimente si intalniri, cat si socializare. Avem in lucru mai multe proiecte de reamenajare in aceasta perioada si este cert ca tot mai multi angajatori regandesc acum structura biroului, respectiv modul in care acesta va fi folosit mai departe de catre angajati, ceea ce poate insemna redefinirea spatiilor de birouri asa cum le stiam inainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19", a declarat Andrei VOICA, Director Project Management & Workplace Consultancy in cadrul companiei de consultanta.