1asig.ro
1asig.ro

TRANSFOND pune la dispozitia institutiilor financiar-bancare din Romania plata cu telefonul mobil

5 min. / 1.540 cuvinte
Incepand cu data de 24 septembrie 2020, TRANSFOND ofera posibilitatea initierii simplificate de plati intre doua conturi deschise la banci diferite, utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, prin intermediul serviciului AliasPay.

PROMO


Aceasta facilitate va fi oferita consumatorilor finali (persoane fizice sau juridice) prin intermediul bancilor/furnizorilor de servicii de plata care vor participa la serviciul AliasPay. Acestia au la dispozitie incepand de joi documentatia AliasPay, ca parte integranta a Regulilor de sistem ale SENT (Casa de Compensare a platilor interbancare in lei si in euro, administrata de TRANSFOND). Asadar, accesul consumatorilor finali de servicii financiare la AliasPay este determinat de aderarea in prealabil a propriilor banci/furnizori de servicii de plata la acest serviciu.

AliasPay este un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite initierea de plati pe baza unui alias (numarul de telefon mobil) pe care cel care face plata il cunoaste la momentul initierii acesteia. AliasPay realizeaza corelarea, pentru furnizorii de servicii de plata, intre alias si numarul de cont IBAN al beneficiarului platii.

In implementarea serviciului, TRANSFOND a utilizat schema SPL a Asociatiei Romane a Bancilor - ARB.

AliasPay va fi alimentat de catre banca beneficiarului si interogat de catre banca initiatorului unei plati.

Nivelul de securitate si disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru functionarea Casei de compensare a platilor interbancare, TRANSFOND punand la dispozitie, de asemenea, un timp de raspuns la interogari mai mic de 2 secunde.

Printre avantajele utilizarii solutiei AliasPay de catre bancile/furnizorii de servicii de plata se numara: costuri reduse cu retelele de comunicatii (reutilizare TFDNet), siguranta operationala, eficienta, asigurarea interoperabilitatii la nivel SEPA fara a necesita dezvoltari de catre participant, arhivare electronica, HelpDesk disponibil 24/7/365. Avantajul major pentru consumatorul final este reprezentat de initierea unei plati pe baza contactelor din agenda telefonica, fara cunoasterea IBAN-ului beneficiarului.

"Suntem increzatori ca furnizorii de servicii de plata din Romania vor vedea potentialul acestui serviciu atat din punct de vedere al fidelizarii clientilor actuali, prin oferirea unei experiente de plata facila si confortabila, aliniata cu cele mai moderne standarde europene si internationale in domeniu, cat si din punct de vedere al atragerii de noi clienti, care apreciaza un portofoliu de servicii inovatoare, cum este si AliasPay, avand ca elemente definitorii simplitatea si eficienta. TRANSFOND ramane alaturi de comunitatea financiar-bancara, in identificarea si oferirea celor mai potrivite servicii cu valoare adaugata care sa sustina dezvoltarea continua a pietei platilor electronice din Romania", a declarat Sabin Carantina, Director General al TRANSFOND.

TRANSFOND este administratorul si operatorul Casei de Compensare Automata a platilor comerciale interbancare. Activitatea principala consta in furnizarea de servicii institutiilor financiare si financiar-bancare, in ceea ce priveste platile interbancare de retail in moneda locala si in euro, atat national cat si transfrontalier.

193 accesari