1asig.ro

Swiss Re: Primele de asigurare subscrise, anul trecut, la nivel global au depasit in premiera pragul de 5 trilioane de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Primele globale de asigurare subscrise, in 2018, la nivel global au depasit pentru prima oara nivelul de 5 trilioane de dolari, cifra echivalenta cu peste 6% din Produsul Intern Brut la nivel mondial, cresterea fiind sustinuta in principal de sectorul de asigurari generale, arata Swiss Re.

PROMO


Potrivit sursei citate, primele pe segmentele de asigurari de viata si asigurari generale ar trebui sa creasca, in termeni reali, cu circa 3%, in 2019-2020, pe baza cresterii celor doua linii de business pe pietele emergente, dar si a cresterii solide a sectorului de asigurari generale in pietele avansate.

Jerome Jean HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re -, sustine ca statisticile arata ca rolul industriei de asigurari ca investitor pe termen lung devine tot mai important. "Anul trecut, primele de asigurare subscrise in intreaga lume au fost echivalente cu peste 6% din Produsul Intern Brut la nivel global, ceea ce subliniaza rolul extrem de important pe care asigurarile il joaca in a sprijini dezvoltarea sustenabila si rezilienta globala."

SUA ramane cea mai mare piata de asigurari din lume, fiind urmata de China si Japonia, insa Swiss Re considera ca, pana in 2029, nu mai putin de 42% din primele globale vor fi subscrise in regiunea Asia-Pacific, cota de piata a Chinei urmand sa ajunga la 20% (de la aproximativ 11% in prezent), ceea ce va face ca, la mijlocul anilor 2030, China sa devina cea mai mare piata de asigurari din lume. Pana atunci, insa, dupa cum arata Swiss Re, China va contribui cel mai mult, in urmatorii 2 ani, la cresterea primelor pe sectoarele de asigurari de viata si asigurari generale.

Rezultatele sunt incurajatoare, spune Jerome Jean HAEGELI. "In vreme ce cresterea economica globala incetineste, ne asteptam ca solicitarea de asigurari sa se mentina in urmatorii doi ani, China urmand a fi principalul contribuitor la cresterea primelor in sectoarele de asigurari de viata si asigurari generale", a punctat HAEGELI. Asia emergenta va fi regiunea cu cea mai rapida crestere, cu cereri puternice pe partea de asigurari de agricultura, de sanatate si de raspundere. Sectoarele non-life din Orientul Mijlociu, Africa si America Latina isi vor reveni pe masura ce economiile din aceste regiuni vor fi consolidate.

Swiss Re mai spune ca primele aferente asigurarilor de viata vor creste cu 2,9%, cu mult peste media de 0,6% inregistrata in fiecare an din perioada 2008-2018. Pe sectorul non-life, primele globale vor creste cu 3%, Asia emergenta urmand sa joace un rol important in acest sens. Pe de alta parte, cresterea va fi, in pietele avansate, de numai 1,8%, mai mica decat in 2018, dar mai mare decat media istorica de 1,1%. De asemenea, sectorul non-life, mai arata Swiss Re, se va confrunta "cu o schimbare fundamentala la nivel structural, in urmatoarele decenii", cu o posibila scadere a primelor inregistrata pe sectorul auto.

435 accesari