1asig.ro

Swiss Re: Pierderile asigurate provocate, in prima jumatate a anului, de catastrofele naturale, estimate la 15 miliarde de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Gigantul Swiss Re estimeaza ca dezastrele naturale din prima jumatate a anului 2019 au provocat pierderi asigurate de 15 miliarde de dolari, in scadere cu 6 miliarde de dolari in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior.

PROMO


Per ansamblu, pierderile asigurate provocate, in prima parte a anului, de dezastre au fost de 19 miliarde de dolari, 15 miliarde de dolari (79%) reprezentand pierderile provocate de dezastrele naturale, 4 miliarde de dolari (21%) reprezentand dezastrele provocate de om.

Potrivit sursei citate, catastrofele din prima parte a anului in curs au provocat pierderi economice de 44 de miliarde de dolari, 40 de miliarde de dolari reprezentand pierderile rezultate doar in urma dezastrelor naturale. Swiss Re arata ca acest nivel al pierderilor este mai mic atat comparativ cu perioada similara a anului 2018 (51 de miliarde de dolari), cat si prin comparatie cu media pierderilor economice din ultimii 10 ani (109 miliarde de dolari).

Swiss Re subliniaza ca, din totalul pierderilor inregistrate in urma dezastrelor naturale din prima jumatate a anului in curs, doar 42% reprezinta pierderi asigurate, sursa citata precizand ca multe dintre dezastrele care au provocat pierderi importante au fost inregistrate in regiuni cu un grad scazut de penetrare prin asigurare. Potrivit Swiss Re, furtunile si inundatiile au fost cele care, la nivel global, au provocat cea mai mare parte a pierderilor asigurate.

Descrise ca pericole secundare, furtunile, ploile torentiale si topirea zapezilor au provocat cele mai mari pagube din prima parte a anului in multe regiuni din lume, incluzand SUA, Canada, Europa, Australia, China si Iran. Potrivit Swiss Re, aceste riscuri au provocat pierderi economice totale de 32 de miliarde de dolari, adica 73% din totalul pierderilor. Nivelul pierderilor asigurate este de 13 miliarde de dolari, adica 68% din totalul pierderilor asigurate.

"Experientele din prima jumatate a acestui an au subliniat inca o data deficitul de protectie existent la nivelul tarilor emergente. De exemplu, ciclonul Idai a aratat cat de fragile sunt comunitatile de coasta din Africa. Si in India, ciclonul Fani a provocat pagube importante la scara larga si mari pierderi neasigurate. In mod similar, natura si locatia evenimentelor subliniaza tema pericolelor secundare care iau o pondere mai mare din nivelul total al pierderilor", arata Martin BERTOGG - Head of Catastrophe Perils, Swiss Re.

Dupa modelul anului trecut, numeroase parti ale lumii au experimentat, in prima jumatate a anului 2019, episoade prelungite de canicula si seceta, dar Swiss Re sustine ca impactul real al temperaturilor extreme inca nu poate fi inteles pe deplin. "E de asteptat ca episoadele de caldura intensa pe care le-am vazut in ultimii ani sa fie tot mai frecvente si sa agraveze conditiile care duc la incendii si pierderi in agricultura. De asemenea, ne asteptam la modele mai variabile de precipitatii. Societatea va trebui sa se adapteze si sa se pregateasca pentru astfel de evenimente tot mai frecvente", a mai precizat Martin BERTOGG.

325 accesari