1asig.ro
1asig.ro

Swiss Re: Industria globala a asigurarilor ar putea atinge un nou record in 2022

Pana la jumatatea anului 2022, industria globala de asigurari va atinge un nou record in materie de prime si va depasi 7 trilioane USD, potrivit unei estimari a Swiss Re Institute. Recordul va fi atins mai devreme decat a prezis Swiss Re Institute la jumatatea lunii iulie, reflectand cresterea gradului de constientizare a riscurilor, cresterea cererii de protectie si consolidarea tarifelor in liniile comerciale de asigurari non-viata.

Perspectivele industriei sunt sustinute si de o redresare ciclica solida in urma pandemiei COVID-19, dar e de asteptat ca, in urmatorii doi ani, cresterea economica sa incetineasca, urmare a unei crize tot mai mari a preturilor la energie, a problemelor prelungite la nivelul lanturilor de aprovizionare, dar si a riscurilor de inflatie. In acest context, Swiss Re sustine ca este nevoie de un sprijin structural pe termen lung pentru crestere.

Printre tendintele care modeleaza pietele de asigurari, se numara schimbarile climatice si digitalizarea. Decarbonizarea rapida devine din ce in ce mai importanta, iar abordarea societatilor in ceea ce priveste tranzitia catre o economie verde va determina perspectivele lor economice, subliniaza Swiss Re Institute. Industria asigurarilor poate sprijini aceasta tranzitie, atat prin absorbtia pierderilor provocate de dezastre, cat si prin promovarea investitiilor in infrastructura sustenabila.

Adoptarea tehnologiilor digitale joaca un rol important in cresterea productivitatii globale, iar pandemia a sporit receptivitatea clientilor de a interactiona pe cale digitala cu asiguratorii, potrivit studiului Swiss Re. O alta tendinta semnificativa este divergenta din ce in ce mai mare dintre indicatorii de crestere si cei socio-economici ai tarilor, cum ar fi inegalitatea - un potential risc negativ, subliniaza Swiss Re Institute.

"Redresarea economica pe care o cunoastem este ciclica, nu structurala, rezistenta macroeconomica fiind mai slaba astazi decat inainte de criza COVID-19. Ca atare, nu trebuie sa ne complacem. Avand in vedere capacitatea si expertiza de a absorbi riscurile, industria asigurarilor este cruciala pentru a face societatile si economiile mai rezistente. Cu toate acestea, pentru o crestere incluziva si durabila, toata lumea trebuie sa fie de partea noastra. Cresterea ecologica este sustenabila doar daca este si incluziva. Avem o ocazie unica de a construi un sistem de piata mai bun. Astfel, toate partile interesate vor trebui sa accepte si sa internalizeze costurile schimbarilor climatice, iar factorii de decizie politica sa ia in considerare efectele distributive ale politicilor lor economice in randul populatiei. Acest lucru va contribui la crearea tranzitiei de care avem nevoie pentru o cale durabila catre o economie neta zero pana in 2050", a declarat Jerome HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re.

Studiul a prezis ca, in 2021, cresterea PIB-ului mondial va fi puternica (5,6%), urmand sa incetineasca, in 2022, la 4,1% si, in 2023, la 3%. Inflatia este principalul risc macro pe termen scurt, stimulat de criza energetica si de problemele prelungite la nivelul lanturilor de aprovizionare. Potrivit Swiss Re Institute, e de asteptat ca presiunea asupra preturilor sa fie mai mare pe pietele emergente, dar si in Marea Britanie si SUA.

Raportul Swiss Re este disponibil AICI.