1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Swiss Re: Daunele asigurate in urma catastrofelor au depasit media ultimilor 10 ani, ajungand la 38 miliarde de dolari in prima jumatate a anului 2022

La nivel global, daunele din industria asigurarilor si reasigurarilor ca urmare a catastrofelor naturale au atins 35 de miliarde de dolari in prima jumatate a anului 2022, ceea ce reprezinta o crestere de 22% fata de media ultimului deceniu, potrivit Institutului Swiss Re.

Inundatiile si alte evenimente secundare au continuat sa faca ravagii in primele sase luni din 2022 si, combinate cu dezastrele provocate de oameni, au dus la daune totale estimate la 75 de miliarde de dolari. Acestea sunt in scadere fata de cele 95 de miliarde de dolari de anul trecut si cu 7% mai mici decat media anterioara pe 10 ani de 80 de miliarde de dolari.

Dar in ceea ce priveste daunele, care se ridica la 38 de miliarde de dolari pentru prima jumatatea a lui 2022, unde sunt incluse 3 miliarde de dolari de distrugerile cauzate de catastrofe provocate de om, cifra este in crestere fata de media pe zece ani anterioara cu 11%, desi este mai mica decat cele 49 de miliarde de dolari inregistrate in prima jumatate a anului trecut.

"Efectele schimbarilor climatice sunt evidente si se observa in evenimentele meteorologice din ce in ce mai extreme, cum ar fi inundatiile fara precedent din Australia si Africa de Sud. Acest lucru confirma tendinta pe care am observat-o in ultimii cinci ani, si anume ca riscurile secundare determina daunele asigurate in fiecare colt al lumii", a declarat Martin Bertogg, Head of Catastrophe Perils la Swiss Re. "Spre deosebire de uragane sau cutremure, aceste pericole sunt omniprezente si sunt exacerbate de urbanizarea rapida in zone deosebit de vulnerabile. Avand in vedere amploarea devastarilor din intreaga lume, pericolele secundare necesita aceeasi evaluare disciplinata a riscurilor ca si cele primare, cum ar fi uraganele."

Analizand evenimentele individuale, Swiss Re evidentiaza ploile torentiale si inundatiile generalizate din Australia din februarie si martie, care au stabilit un nou record pentru distrugerile provocate de inundatii in aceasta tara, de aproape 3,5 miliarde de dolari, pana in prezent. Acest eveniment a devenit, de fapt, una dintre cele mai costisitoare catastrofe naturale produse vreodata in aceasta tara pentru asiguratori, iar in ceea ce priveste daunele reasigurate/asigurate, este cel mai costisitor eveniment la nivel global in prima jumatatea a anului 2022.

Inundatii au avut loc si in Africa de Sud, India, China si Bangladesh, ceea ce, potrivit Swiss Re, confirma si mai mult potentialul de pierdere in crestere din cauza inundatiilor in regiunile urbanizate.

In Franta, Swiss Re, citand date de la Federatia Franceza a Societatilor de Asigurare, spune ca fenomenele meteorologice severe, inclusiv grindina si ploile abundente, au provocat pana in prezent daunele estimate la 4 miliarde de euro.

In alta parti din Europa, doua valuri de caldura severe au dus la temperaturi record care au dat nastere unor incendii forestiere distructive in sud-vestul continentului. Swiss Re noteaza ca temperatura medie globala pentru luna iunie 2022 a fost cu aproximativ 0,3?C peste media 1991-2020, fiind a treia cea mai calda luna iunie inregistrata vreodata.

Swiss Re avertizeaza ca, pe masura ce incalzirea climei va accentua secetele, probabilitatea incendiilor de vegetatie creste, provocand in cele din urma pagube mai mari acolo unde "expansiunea urbana rapida se suprapune peste interfata dintre zonele urbane si cele salbatice".

Jer?me Jean Haegeli, economistul-sef al grupului Swiss Re, a comentat concluziile: "Schimbarile climatice reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confrunta societatea noastra si economia globala. Avand in vedere ca 75% din toate catastrofele naturale nu sunt inca asigurate, observam un deficit mare de protectie la nivel global, accentuat de criza actuala a costului vietii."