1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Subscrierile NN Asigurari de Viata au urcat la 157,4 milioane lei in primul trimestru din 2016

Valoarea primelor brute subscrise de NN Asigurari de Viata a fost de 157,4 milioane de lei in primele trei luni din 2016, cu 2,6% mai mari fata de primul trimestru din 2015 pe fondul cresterii interesului clientilor noi pentru planurile financiare de protectie.

Profitul brut al NN Asigurari de Viata s-a cifrat la 6 milioane de lei in primul trimestru din 2016 si include cheltuielile exceptionale realizate ca parte a procesului de rebrading al companiei in NN demarat la inceputul anului 2015, precum si investitiile in dezvoltarea operatiunilor de business pe plan local. Profitul din activitatea curenta, fara a lua in calcul aceste cheltuieli exceptionale, a atins 6,8 milioane de lei in perioada ianuarie-martie a acestui an, se arata in comunicatul transmis de societate.

"Primele trei luni din 2016 au adus pentru NN evolutii pozitive ale indicatorilor specifici liniilor de business pe care le administram. Asigurarile de viata cu componenta de protectie au fost mai degraba preferate de clientii nostri, numarul celor care au achizitionat un astfel de produs in primele trei luni ale acestui an crescand cu 85% comparativ cu 2015. Totodata, avem in portofoliu cu 10% mai multi clienti de pensii facultative decat anul trecut ceea ce inseamna ca atat companiile, cat si clientii individuali s-au orientat catre acest produs financiar, oferindu-l ca beneficiu extra-salarial, respectiv alegandu-l ca modalitate de economisire individuala pe termen lung", a declarat Marius POPESCU, Director General, NN Asigurari de Viata.

"Dincolo de aceste aspecte, pentru NN, primul trimestru al acestui an a fost marcat de intrarea pe piata asigurarilor de sanatate, toate initiativele de dezvoltare a business-ului fiind concentrate in jurul acestei solutii financiare de protectie in cazul aparitiei problemelor medicale", a adaugat el.

NN Asigurari de Viata a administrat active financiare in valoare de 3,1 miliarde de lei in primul trimestru din 2016, in crestere cu 6,3% fata de primele trei luni din anul precedent.

Conform companiei, prima bruta medie de asigurare pentru contractele incheiate in primele trei luni din 2016 s-a cifrat la aproximativ 1.850 de lei, nivel similar cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent. Iar suma asigurata medie a fost de 75.176 lei in primul trimestru al acestui an, cu 39% mai mare fata de primele trei luni din 2015.

NN Asigurari de Viata a platit asiguratilor un volum al indemnizatiilor pentru evenimente asigurate de 8,2 milioane de lei in perioada ianuarie-martie a acestui an, comparabil cu nivelul din perioada similara a anului precedent. Pentru politele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a platit clientilor 28,1 de milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult decat in 2015. In acelasi timp, valoarea platita pentru contractele rascumparate sau reziliate in primul trimestru din 2016 a scazut cu 5%, pana la 42,4 de milioane de lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Coeficientul de lichiditate al NN Asigurari de Viata a fost de 4,8 la finalul primului trimestru din 2016.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilon III)

NN Asigurari de Viata a inregistrat active nete administrate in primul trimestru din 2016 in beneficiul participantilor in valoare de 646,5 milioane de lei, cumulat pentru fondurile NN Activ si NN Optim, in crestere cu aproximativ 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Volumul activelor administrate de NN Asigurari de Viata reprezinta putin sub 50% din totalul activelor administrate la nivelul pietei pensiilor facultative.

Numarul de participanti la cele doua fonduri facultative din administrarea NN Asigurari de Viata s-a ridicat la 167.778 la finalul lunii martie 2016, cu 10,4% mai mult decat in perioada similara a anului precedent, compania avand o cota de 42,7% din piata in functie de participanti, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Peste 37% dintre angajatii care au decis sa inceapa sa economiseasca suplimentar pentru pensie in perioada ianuarie-martie 2016 au optat pentru unul dintre cele doua fonduri de pensii facultative administrate de NN Asigurari de Viata.

Participantii care au ales fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (NN Activ) au platit o contributie medie lunara de 121 de lei in primul trimestru din 2016, cu 7% mai mult fata de nivelul de 113 lei din perioada similara a anului trecut. Participantii la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (NN Optim) au economisit, in medie, 125 lei pe luna in perioada ianuarie-martie a acestui an fata de 119 lei pe luna in primele trei luni din 2015.

De la infiintare, in 2007, si pana la finalul anului 2015, fondul cu grad de risc dinamic NN Activ a obtinut o performanta anualizata de 7,68%, iar fondul cu grad de risc echilibrat NN Optim a avut o performanta anualizata de 8,35%, fata de o medie anualizata a tuturor fondurilor din piata de 7,22%. (Sursa: calcule NN/APAPR pe baza statisticilor ASF).

"Primele trei luni din 2016 au adus cresteri importante si pe segmentul pensiilor private obligatorii, atat din punctul de vedere al numarului participantilor, dar si al activelor activelor administrate in beneficiul acestora. Mentinerea acestor evolutii pe termen mediu si lung depinde insa de contextul macroeconomic si de strategia Guvernului privind sustinerea tinerilor in asigurarea veniturilor viitoare pentru perioada pensionarii. Astfel, in perspectiva unor noi schimbari ale calendarului de crestere a contributiilor, planificarea financiara si economisirea individuala pentru viitor devin cu atat mai importante", a declarat Raluca TINTOIU, Director General, NN Pensii.

Pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilon II)

NN Pensii avea in administrare active nete in valoare de 9,6 miliarde de lei la finalul lunii martie 2016, in crestere cu 25,5% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent, reprezentand o cota de piata in functie de active de 37%, conform datelor ASF.

Numarul participantilor la fondul administrat privat de NN Pensii a fost de 1,9 milioane in primul trimestru al acestui an, cu 2,5% mai mult decat in perioada similara din 2015, reprezentand aproximativ 29% din numarul total de participanti din piata pensiilor private obligatorii.

Participantii NN Pensii au avut o contributie medie bruta de 136 lei primele trei luni din 2016, cu 18% mai mult fata de nivelul de 115 lei din primul trimestru al anului trecut.

NN Pensii administreaza prudent activele participantilor, portofoliul investitional al companiei fiind compus la finalul lunii martie 2016 din titluri de stat (64,9%), actiuni listate (17,7%), precum si conturi bancare, fonduri mutuale si obligatiuni corporative, municipale si supranationale (in total 16%), potrivit datelor ASF.

Fondul de pensii administrat privat de NN a realizat dn mai 2008 si pana la finalul lunii martie 2016 o performanta anualizata de 10,27%, media anualizata a tuturor fondurilor din piata fiind de 9,74% (Sursa: calcule NN/APAPR, pe baza statisticilor ASF).