1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu WEF: Micile intreprinderi se adapteaza la schimbarile rapide ale peisajului economic

Forumul Economic Mondial (WEF - World Economic Forum) e de mult timp in prima linie a recunoasterii importantei strategice a obiectivelor de creare a unei valori durabile pentru intreprinderi. In vreme ce interesul s-a concentrat mai ales asupra modului in care marile corporatii contribuie la economia globala si la obiectivele de dezvoltare durabila, intreprinderile mici si mijlocii sunt adesea trecute cu vederea ca motoare importante ale activitatii economice, precum si ale progresului social si de mediu din intreaga lume.

Astfel, un nou raport publicat recent releva factorii care au dezavantajat anterior IMM-urile si care le pot conduce spre noi oportunitati. Noua studii de caz din mai multe regiuni si industrii evidentiaza ceea ce pot face IMM-urile pentru a-si spori gradul de pregatire pentru viitor.

Realizat impreuna cu National University of Singapore Business School, University of Cambridge Judge Business School si Entrepreneurs' Organization, raportul WEF constata, de asemenea, ca IMM-urile sunt in urma in ceea ce priveste impactul societal. Desi exista o nevoie clara de a functiona in conformitate cu obiectivele de sustenabilitate, multe IMM-uri nu au inclus strategii explicite si masuratori de performanta centrate pe impactul societal.

Printre principalele provocari indicate de directorii de IMM-uri, se numara atragerea si pastrarea talentelor (pentru 52,5% dintre respondenti), supravietuirea si extinderea (43,8%), finantarea si accesul la capital (35,7%), mediul politic care nu ofera sprijin (21%), dificultatea de a mentine o cultura puternica, precum si un scop si o valoare clara a companiei (20%).

IMM-urile pot valorifica dimensiunea, retelele, oamenii si punctele forte ale tehnologiei pentru a-si sustine obiectivele de crestere durabila, de impact pozitiv asupra societatii si de capacitate robusta de adaptare. Desi este esential ca IMM-urile si economia, in general, sa isi sporeasca gradul de pregatire pentru viitor, acestea pot prospera numai in masura in care exista infrastructura de sprijin si cadrele de reglementare necesare.

"Speram ca acest lucru va inspira si va incuraja IMM-urile, precum si organizatiile mijlocii sa isi valorifice potentialul de a deveni un motor important al cresterii economice durabile si favorabile incluziunii si al inovarii, concentrandu-se pe cateva dimensiuni esentiale ale pregatirii pentru viitor", a declarat Borge BRENDE - President, World Economic Forum.

"Prin acest raport, Forumul Economic Mondial isi propune sa evidentieze rolul semnificativ pe care IMM-urile il pot juca nu doar la nivel local, ci si la nivel global", a punctat si Stephan MERGENTHALER - Head of Strategic Intelligence & Member of the Executive Committee, World Economic Forum.

Raportul urmareste sa dezvolte o intelegere mai profunda a capacitatilor si orientarilor organizationale necesare pentru ca IMM-urile sa genereze cu succes o crestere financiara durabila, sa influenteze pozitiv societatea si mediul inconjurator si sa dezvolte niveluri ridicate de rezilienta si agilitate.

Studiul WEF este disponibil AICI.