1asig.ro
1asig.ro
Studiu UNSICAR: Romanii vor sa ...

Studiu UNSICAR: Romanii vor sa cumpere online produse de asigurari, dar rolul brokerului ramane vital

5 min. / 1.540 cuvinte
Romanii au incredere in brokerii de asigurari (34%) si companiile de asigurari (31%), au deschidere tot mai mare catre asigurarile incheiate folosind instrumente digitale si considera vital rolul consultantului in incheierea unei polite, releva studiul "Digitalizarea clientilor de asigurari din Romania", realizat de Unlock Research pentru UNSICAR.

PROMO


Studiul a fost realizat in luna noiembrie si a fost lansat in cadrul Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari si Pensii, intitulata "Viitorul se intampla acum", organizata de Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). Acesta arata ca, in ceea ce priveste increderea, clientii de asigurari din Romania claseaza pe primul loc Banca Nationala (41%), urmata de brokerii de asigurari (34%) si companiile de asigurari (31%).


"Intr-un context in care nivelul de incredere al romanilor a scazut pe toate palierele in 2020 ne bucura sa vedem ca brokerii de asigurari au reusit sa aiba o cota mare si mai ales sa fie apreciati de consumatori ca fiind principalul factor determinant in incheierea unei polite de asigurare", a declarat Presedintele UNSICAR, Dorel DUTA.

Nevoia de a discuta cu un consultant ramane prioritara

(click pe poza pentru marire)


Nevoile romanilor in procesul de achizitie a asigurarilor s-au dovedit a fi diverse, potrivit studiului citat. Printre ele se numara atat oferirea celui mai bun raport intre costul primei si valoarea asigurata (84%), siguranta unui asigurator de incredere (80%) cat si interactiunea cu un consultant care sa explice detaliile politei de asigurare (78%). Criteriul esential il reprezinta existenta unui specialist cu care clientul de asigurari sa poata vorbi pentru clarificarea oricarui detaliu, direct sau prin intermediul instrumentelor digitale.Cele mai cunoscute asigurari sunt cele mai simple si usor de contractat in mediul online

Cele mai cunoscute asigurari sunt cele mai simple si usor de contractat, unele obligatorii, pe care multi sunt dispusi sa le achizitioneze online, printre ele numarandu-se: asigurarea de raspundere civila auto (RCA), asigurarea auto (CASCO), asigurarea obligatorie de locuinta (PAD) si asigurarea facultativa de locuinta.

Asigurarile mai complexe sunt mai putin cunoscute in mediul online, cum ar fi asigurarea de sanatate, asigurarea de viata, asigurarea de studii pentru copii, asigurarea de accidente persoane. In cazul acestora din urma cei care au participat la studiu au perceptia ca nu se pot realiza online.Avantajele si dezavantajele incheierii de asigurari online

Relevant este ca romanii sunt din ce in ce mai deschisi sa utilizeze instrumente digitale pentru achizitia unei polite. Printre principalele avantaje ale contractarii unei polite de asigurare in mod digital sunt rapiditatea procesului (42%), simplitatea (29%) si protectia fata de COVID (19%). Pe de alta parte romanii s-au aratat reticenti in a cumpara o polita de asigurare in mediul digital, motivele de baza fiind lipsa expertizei unui consultant (28%) si neincrederea in spatiul online.Studiul Unlock a fost realizat in luna noiembrie 2020, pe un esantion de 600 de persoane din mediul urban, atat barbati, cat si femei, de peste 18 ani, care au cel putin un produs de asigurare.

Studiul a fost prezentat in cadrul conferintei aniversare de 20 de ani organizata de UNSICAR, intitulata "Viitorul se intampla acum", care s-a desfasurat, pentru prima data, in totalitate online. La eveniment au fost dezbatute cele mai importante si de interes subiecte la nivel global si local, transformarile survenite in ultima perioada si cele prin care vom trece in viitor, in noul context global si ca urmare a digitalizarii, perspective asupra schimbarilor ce vor avea loc in rolul brokerilor in piata, noi modele de asigurari si multe alte subiecte care sunt importante pentru industrie. Gasiti AICI mai multe declaratii din cadrul evenimentului.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari s-a infiintat in anul 2000, ca organizatie profesionala a intermediarilor in asigurari. Este asociatie reprezentativa pentru peste 70% din piata de brokeraj din Romania si membra a BIPAR, Federatia Europeana a Intermediarilor de Asigurari.

2.680 accesari