1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: Piata dispozitivelor medicale portabile inteligente se extinde rapid

Piata dispozitivelor medicale portabile inteligente, care era deja mare la nivel global, se extinde rapid, urmand ca 320 de milioane de dispozitive medicale si de monitorizare a sanatatii sa fie vandute la nivel mondial in 2022, numar care ar putea ajunge la 440 de milioane de unitati pana in 2024, potrivit raportului Deloitte TMT Predictions 2022.

Ceasurile inteligente se bucura de o crestere rapida a gradului de adoptie, consumatorii folosindu-le nu numai pentru monitorizarea pasilor zilnici (59%), a antrenamentelor sau performantelor sportive (42%) si a sanatatii inimii (37%), ci si pentru identificarea posibilelor simptome de COVID-19 (11%), cu ajutorul unor functionalitati precum alertele in cazul saturatiei scazute de oxigen - un simptom care poate pune viata in pericol si care este greu de detectat fara un dispozitiv specializat.

Raportul Deloitte TMT Predictions 2022 estimeaza, de asemenea, ca piata jocurilor video va ajunge la 900 de milioane de console in 2022, generand venituri de 81 de miliarde de dolari, in crestere cu 10% fata de 2021 si substantial mai mari fata de veniturile generate de utilizatorii de jocuri pe mobil si pe calculator. Raportul mai estimeaza ca vanzarile de software pentru console vor continua sa creasca, ajungand la aproape 70 de miliarde de dolari pana in 2025.

Criza semiconductoarelor, aparuta pe fondul cresterii semnificative a cererii in contextul transformarii digitale accelerate de pandemie, se va extinde in 2022, subliniaza raportul, si abia peste 24 de luni situatia anumitor componente va incepe sa se redreseze. Cu toate acestea, deficitul va fi mai putin sever decat in 2021 si nu va afecta toate categoriile de cipuri. In acest context, investitiile in semiconductoare realizate de fondurile cu capital de risc iau amploare si vor raspunde cererii de noi tipuri de cipuri, raportul estimand ca in 2022 se vor inregistra la nivel global investitii de peste sase miliarde de dolari in companii care produc semiconductoare.

"Pandemia a generat oportunitati pentru industria de tehnologie, media si telecomunicatii, prin crearea unui context care a dus la cresterea interesului din partea consumatorilor si la aparitia unor nise noi de piata, dar a si intensificat competitia in randul jucatorilor, precum cei care ofera servicii de streaming video. Si in Romania vedem oportunitati, cum ar fi accesul la capital suplimentar, aspect care va continua sa accelereze adoptarea tehnologiei pentru a depasi provocarile generate de criza sanitara. O astfel de initiativa este si Programul National de Redresare si Rezilienta, care prevede investitii in valoare de 500 de milioane de euro in dezvoltarea microelectronicii. Intr-o prima faza, este vorba de proiecte care vizeaza procesoare cu consum redus de energie si cipuri semiconductoare, o initiativa care ar putea contribui la solutionarea deficitului inregistrat la nivel mondial in acest sector", a declarat Andrei IONESCU, Partener coordonator, Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.

In ceea ce priveste serviciile de streaming video, raportul estimeaza ca, in 2022, cel putin 150 de milioane de abonamente vor fi anulate la nivel mondial, care corespund unei rate de reziliere de pana la 30%. In Europa, la jumatatea anului 2021, rata de reziliere a variat intre 7% si 23%. Dar, in 2022, piata europeana va deveni mai competitiva, ceea ce va duce la cresterea ratei de reziliere, desi aceasta este de asteptat sa se mentina sub 25%.

Panourile solare plutitoare (floatovoltaics), construite pe lacuri naturale si de acumulare, au devenit viabile din punct de vedere comercial . Capacitatea instalata agregata a acestora va atinge un varf de 5,2 gigawati la nivel global pana la sfarsitul anului 2022, subliniaza raportul Deloitte TMT Predictions 2022, ca urmare a unor investitii de 4-5 miliarde de dolari, inregistrate in principal in Asia. Fotovoltaicele plutitoare ar putea, de asemenea, sa castige teren in Europa, unde politicile care incurajeaza utilizarea de surse regenerabile de energie, cum ar fi "Fit for 55", angajamentul UE de a reduce emisiile cu 55% pana in 2030, ar putea accelera folosirea de astfel de noi tehnologii.

Vanzarile de dispozitive Wi-Fi 6, cea mai recenta iteratie a retelei Wi-Fi, le vor depasi semnificativ pe cele de dispozitive 5G, tendinta care va continua in urmatorii cativa ani, cu vanzari estimate la cel putin 2,5 miliarde de dispozitive Wi-Fi 6 in 2022, fata de aproximativ 1,5 miliarde de dispozitive 5G. Cu toate acestea, companiile se pregatesc pentru folosirea ambelor solutii in paralel, 98% dintre acestea asteptand-se sa foloseasca ambele tehnologii in urmatorii trei ani. Raportul Deloitte TMT Predictions 2022 evidentiaza faptul ca solutiile wireless avansate reprezinta o prioritate strategica pentru companii, opt din zece organizatii estimand ca aceste tehnologii le vor transforma profund pana in 2023, de la modul in care opereaza, dezvolta noi produse si interactioneaza cu clientii, pana la modelul de business. Companiile considera deja Wi-Fi 6 si 5G ca fiind cele mai importante tehnologii wireless, 65% dintre acestea asteptandu-se ca Wi-Fi 6 sa se regaseasca in primele trei cele mai importante tehnologii pana in 2030, in timp ce 76% sustin ca si 5G va fi in top trei solutii prioritare.

Raportul Deloitte TMT Predictions 2022 ofera anual o perspectiva asupra tendintelor in tehnologie, media si telecomunicatii care pot transforma ecosistemele de business si consumatorii din intreaga lume.