1asig.ro
1asig.ro

Studiu: Peste 85% din elevii de gimnaziu si liceu pun bani deoparte

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Comerciala Romana a realizat un studiu privind nivelul educatiei financiare a elevilor din Romania, in cadrul programului Scoala de Bani. Din cei peste 8.000 de participanti la studiu (elevi cu varste intre 11 si 19 ani, din intreaga tara), aproape 90% au invatat in familie cum sa isi organizeze banii. Cu toate acestea, 70% dintre ei si-ar dori sa participe la cursuri de educatie financiara si considera utila introducerea acestora in programa scolara.

PROMO


"Prin acest studiu ne-am dorit sa aflam care este nivelul educatiei financiare in randul elevilor din Romania, dar, in acelasi timp, sa vedem cat de mare este interesul acestora pentru cursurile de educatie financiara. Rezultatele ne-au bucurat, pentru ca elevii inteleg importanta educatiei financiare, cred ca trebuie sa stie cum sa aiba grija de banii lor si ne motiveaza sa continuam ceea ce facem cu pasiune de peste trei ani de zile prin Scoala de Bani - sa oferim ateliere gratuite de educatie financiara pentru toti romanii", spune Nicoleta DELIU, coordonatoarea proiectului Scoala de Bani.

"Educatia financiara a devenit in ultimii ani o necesitate, inca de la varste fragede. Ea este utila nu doar pentru a-i face pe copii sa inteleaga notiuni despre bani, produse si servicii financiare si banci, dar mai ales pentru a-i invata sa isi gestioneze resursele, in general. Desi o numim financiara, acest tip de educatie are efecte in toate domeniile importante ale vietii, pentru ca este vorba de luarea deciziilor, de gandire creativa, de educatie antreprenoriala, de utilizarea eficienta a resurselor, de relatii interpersonale etc. Concluziile studiului arata cat de important este sa dezvoltam programe de educatie financiara in scoala, in conditiile in care cei mai multi dintre elevi au principalele informatii legate de acest domeniu de la membrii familiei. Tinand cont si de interesul a numerosi actori din bransa, publici si privati, Ministerul Educatiei si Cercetarii este deschis catre implementarea de programe parteneriale de educatie financiara, in care sa se intalneasca expertiza reprezentantilor institutiilor financiare cu nevoia reala a elevilor si cadrelor didactice din Romania", spun reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Familia este atat principala sursa de bani pentru tinerii implicati in cercetarea BCR, cat si principala sursa de educatie financiara. Printre cele mai intalnite sfaturi pe care elevii le-au primit se numara "banii se fac greu si se duc repede" (45,92%), "daca esti atent cu banii, nu vei avea datorii" (18,44%), "nu trebuie sa cheltuiesti din impuls" (13,65%) si "daca economisesti, nu vei fi stresat" (13,51%).

Raspunsurile elevilor indica faptul ca majoritatea acestora urmeaza sfaturile primite, 47,10% dintre ei declarand ca incearca sa puna bani deoparte o data pe saptamana, urmati de 25, 65% de elevi care incearca sa puna bani deoparte o data pe luna.

Desi cea mai mare parte a participantilor la studiu au marturisit ca pun bani deoparte o data pe luna, problema apare la nivelul organizarii si gestionarii bugetului - majoritatea elevilor isi tin toti banii in portofel si nu au un plan de organizare a lor, iar cele mai mari investitii sunt pe imbracaminte si incaltaminte.

Dintre principalele rezultate ale studiului, mentionam:
  • 84% dintre copii au invatat din familie cum sa isi gestioneze banii de buzunar
  • 66% dintre elevi folosesc banii de buzunar pe alimente si bauturi la scoala
  • Mai mult de 85% dintre ei fac economii, 45% folosesc economiile pentru imbracaminte sau incaltaminte, 17% pentru gadgeturi, iar restul pentru cadouri, hobby-uri, educatie, activitati sportive si alte activitati
  • peste 60% dintre elevi nu stiu care este bugetul familiei, iar aproape 50% dintre ei nu stiu cat cheltuie familia intr-o luna
  • Peste jumatate dintre respondenti cred ca a fi educat financiar inseamna sa stiu cum sa-mi folosesc banii
In ciuda faptului ca elevii romani inteleg notiuni financiare ca dobanda, imprumut, buget - aproximativ 90% dintre respondenti cunosc notiuni precum dobanda sau imprumut, conform rezultatelor studiului, tinerii nu sunt inca familiarizati cu instrumentele financiare - 12% dintre acestia folosesc un card bancar. Studiul a fost realizat, in perioada octombrie-noiembrie 2019, pe un esantion de 8.329 de respondenti, elevi ai scolilor din mediul public, baieti si fete cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani.

Scoala de Bani este un amplu program de educatie financiara din Romania. In ultimii trei ani, peste 1.000 de angajati ai BCR au devenit, in mod voluntar, profesori de educatie financiara si au reusit sa ofere astfel de cursuri gratuite catre aproximativ 370.000 de romani - copii, tineri si adulti. Cei interesati se pot inscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar si in sucursalele judetene BCR.

Toate studiile desfasurate in ultimii doi ani, indiferent de sursa, arata ca romanii se afla pe ultimul loc la educatie financiara in Europa. Ultimul studiu realizat de Banca Mondiala la nivelul Uniunii Europene si prezentat in cadrul celei de a doua editii a European Money Week din 2018 a plasat Romania pe ultimul loc din 127 de tari calificate ca raspunsuri, cu un procentaj de 22%, in conditiile unei medii europene de 55%.

571 accesari